Variációk kecskesajtra

Konyhánk és kamránk , Termelőktől

A kecskesajtok népszerűsége töretlenül növekszik hazánkban is. Ma már minden termelői piacon találkozhatunk legalább egy kecskesajt készítővel, de a szupermarketek polcain sem idegenek ma már ezek a termékek. A kecskesajtoknak rengeteg fajtája van, lágyabb vagy erősebb/keményebb, fűszerezésének csak a készítő képzelete szabhat határt. Érlelése, formázása és nem utolsó sorban felhasználása végtelen lehetőséget kínál. Egy dolog azonban mindenképp nélkülözhetetlen hozzá: a kecske! Hiszen, mint a sajtoknak rendszerint, a kecskesajtnak is az alapja a tej.

A kecskesajt ízét, illatát nem lehet összetéveszteni más sajtéval. Ha valaki bátortalan a vásárlásban, menjen el a termelői piacokra, ott biztosan talál sajtost, akinél kóstolhat, sőt meg is kérdezheti, miként készült a kézműves kecskesajt. Mitől kézműves és milyen ízesítésű? Milyen ételekhez ajánlják? – készítője biztosan szívesen mesél majd. Első kóstolásra jómagam a lágyabb, natúr sajtot ajánlom…olyan ez, mint a borkóstoló: könnyebbtől haladunk a testesebb felé. Ha már a boroknál tartunk, a kecskesajt is kiváló kísérője lehet a boroknak.

Hirdetés

A bakonyi Bodzás Vendégház gazdasszonya nem készít piacokra sajtot, de a vendégek asztalára mindig kerül egy-két ínyencfalat, ha a kecskéi is úgy akarják. Zsuzsa betekintést engedett a kulisszák mögé és ennek köszönhetően megismerkedhetünk három sajtjával.

 

 

 

A következő sajt szintén diós, de már az érleléskor belekerült a mag. Különlegessége továbbá az, hogy egy igazi tokaji különleges likőrrel locsolgattam az érlelés során, mely kellemes, pikáns ízt adott a sajtnak.

A mellékelt kép nem túrógombóc pirított morzsában, bár kétségtelenül sok a hasonlóság. Vannak helyek – pl. Franciaországban, úgy tudom -, ahol nincs is külön fogalom a túróra, az is a sajt fogalmába tartozik. A sajtgolyókat lágy kecskesajtból készítettem úgy, hogy a kész sajtot villával megtördeltem, és kevés tejszínnel formázhatóvá gömbölygettem. A sajtgolyók belsejébe likőrbe áztatott mazsolát nyomkodtam, és a sajtocskákat darált dióba meghempergettem. Friss tavaszi salátákhoz, könnyű halételekhez ajánlanám egy kellemesen áttetsző rosé bor társaságában, például a dörgicsei Pántlika Pincészet Zweigelt Roséja szerintem kitűnő választás lenne…

A rozmaringos sajt ilyen egyszerűen készült: a rozmaringot belepréseltem a sajtba és már kész is! Mint tudjuk, a rozmaring egy eléggé aromás fűszernövény, úgyhogy nem is kellett ennél több a sajtba, mégis átitatódott a rozmaring-ízzel.

 

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

A muskátli ültetése és gondozása egyszerűen

Muskátliültetés -és gondozás egyszerűen!
A muskátli az ágyások és teraszok egyik legnépszerűbb virága. Nem véletlenül: ez a változatos növény megannyi színben és formában gazdagítja a teraszok és kertek színes palettáját.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!