Piacolás a vásárlás igazi élményén túl

BAB, másnéven Balatoni Autentikus Bio- és Látványpiac nyitotta meg kapuját május 20-án Gyenesdiáson, melynek keretében az első balatoni halpiac is megnyílt. A piacon helyi és környékbeli termelők várják a vásárlókat és érdeklődőket portékáikkal (mangalica húskészítmények, bio zöldségek és gyümölcsök, kürtős kalács, langalló, sajtok, szörpök, méz stb), és természetesen különféle balatoni halak is kaphatóak, frissen jégtálcán, illetve helyben sütve is. A fő piac nap vasárnap van és délután 5 órától piacolhatunk kedvünkre.

Nem túlzás azt állítani, hogy a helyi piacok reneszánszukat élik a Balaton-felvidéken és környékén. Sorra fognak össze az egyes viagra 50mg reviews települések termelői, hogy portékájukat helyben értékesítsék. Már több ízben adtunk hírt piac megnyitóról, a BAB Piac mégis különleges számomra. Különleges, mert a helyi közösségnek sikerült pénzügyi forrást találnia egy minden szabályozásnak megfelelő helyi piac felállításához. És különleges, mert tudtommal ez az egyetlen piac a Balaton északi partján, ahol friss balatoni halat lehet kapni.

Megragadnám az alkalmat, hogy e piac elindítása okán kicsit gondolkodjunk együtt arról, miért is jó helyi piacon helyi terméket vásárolni. Azon gyorsan túlléphetünk, hogy az élmény miatt jó piacra járni és sokat teszünk egészségünk megóvásáért is, ha bio vagy kímélő gazdálkodásból származó élelmiszert fogyasztunk. Azt hiszem ezzel mindenki egyetért. Az azonban már elgondolkodtatóbb, hogy Balatonfüredről Siófokra, Gyenesdiásra vagy Keszthelyre kell utazni, ha igazi balatoni halat szeretnénk enni. Biztosan nem sokan gondolkodnak el azon sem az egyik legbalatonibbnak vélt fogás, a sült hekk fogyasztása közben, hogy ezt a halat bizony nem a Balatonban fogták, de még nem is Európából került a tányérunkra, hanem sok esetben például Argentínából származik. Ezzel nem csak az a probléma, hogy nem ismerjük az előállítót, így azt sem tudjuk, mennyire biztonsgáos a termék, hanem az is, hogy egy pici részben egy idegen ország termelőjét, nagyobb részben egy importőrt támogatunk pénzünkkel, ahelyett, hogy saját környezetünkben költenénk el forintjainkat a helyi gazdákat erősítve. Továbbmenve, a környezetszennyezésről se feledkezzünk meg. Egy kg hekk hal Argentínából hazánkba szállítása 1,87 kg* üvegházhatású gáz kibocsátással jár. És ez még csak az utazás volt, amíg eljutott a termelőtől a fogyasztóig.

Mégis mit tehetünk?

Ha van rá lehetőségünk, termeljünk magunk zöldséget, gyümölcsöt!

Támasszunk genericviagra100mg-quality.com keresletet a helyi termékek iránt és erre buzdítsuk a környezetünkben élőket is!
Vásároljunk lehetőleg helyi élelmiszert közvetlenül a termelőtől a termesztés helyén vagy piacokon!

Válasszuk az idény termékeket a sokat utazott, vegyszerezett import helyett!

Vegyünk részt a szedd magad akciókban!

Ha a közelben van a piac vagy a termelő, menjünk gyalog vagy kerékpárral!

Vigyünk magunkkal kosarat vagy táskát!

Ha üzletben vagyunk kénytelenek vásárolni, linette beaumont viagra válasszuk a kisebb, helyi boltokat a nagy szupermarketláncok helyett!

Keressük a kevésbé csomagolt és nagyobb kiszerelésű termékeket!

Szervezzük meg! Fogjunk össze barátainkkal, szomszédainkkal, ismerőseinkkel és együtt nagyobb http://cheapcialisforsale-online.com/ tételben vásároljunk a termelőtől. Ez nem csak a termelőnek jó, hanem nekünk is, hiszen vélhetően olcsóbban jutunk a termékhez és ha igazságos munkamegosztást alkalmazunk, időt is spórolunk.

 

Tudtad?

Egy öt kilométeres autóút személyenként tízszer több széndioxid-kibocsátást eredményez, mint egy buszút. Gyalog vagy biciklivel nincs kibocsátás.*

* Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete: Helyi termékekkel az éghajlatváltozás ellen

stores that sell viagra

Képek: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

Tipp!
Most kaptuk a hírt, hogy szombaton lesz az Akli MajorBolt és MajorPiac ünnepélyes megnyitója Zircen az Akli Majorban. A szervezők különleges módon kívánják a vásárlókat toborozni, többek között ingyen szállást biztosítanak.

Tudtad?
Ha már a cikkben a balatoni halakról írtunk, megemlítenénk, melyek is ezek a fajták: a Balatonban és vízgyűjtő területén ma is legalább 40 halfaj él. Ezek közül a legismertebb és talán legízletesebb fajta a süllő és a fogas (ugyanarról a fajtáról van szó, 1,5 kg alatt süllőnek, fölötte fogasnak hívjuk). Emellett népszerű a balin, a csuka, pontyfajták, keszegek közül a garda.

Képek: BAB Piac, Gyenesdiás