Badacsonyi halderelye -  új nagykövet a gasztronómiában

A „Badacsonyi halderelye” lesz a badacsonyi régió nagykövete a gasztronómiában, így a finom badacsonyi borok mellé most már egy hamisítatlan badacsonyi ételt is kóstolhatunk.

A kezdeményező Badacsonyi KÖR megalakulása óta azon dolgozik, hogy a Badacsony megtalálhassa méltó helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Ehhez a jó minőségű borokon túl a gasztronómia és borturizmus fellendítésére is szükség van, ezért legújabb akciójuk során jó nevű séfeket kértek fel arra, hogy a kiváló minőségű helyi alapanyagokat felhasználva találjanak ki egy új Badacsonyi ételt.

„Büszkék vagyunk rá, hogy a séfeknek egy olyan ízig-vérig badacsonyi ételt sikerült megalkotniuk, amelyet jó eséllyel megkedvelhetnek az éttermek és a háziasszonyok is. Így a badacsonyi borok mellett a Badacsonyi halderelye lehet a régió nagykövete a gasztronómiában” – hangsúlyozta Váli Péter, a Badacsonyi KÖR egyik borásza a budapesti New York Palotában megrendezett ételbemutatón.

A Badacsonyi halderelye megálmodói:

Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Salon Étterem).

És végül, de nem utolsósorban, jöjjön a RECEPT….

Az étel összetevői:

–          Harcsaderelye kecskesajttal

–          Halleves

–          Zöldségek

Az étel elkészítése (5 személyre):

Harcsaderelye kecskesajttal zöldtésztában

Hozzávalók a tésztához:

–          0,5 kg „00” típusú liszt

–          2 db tojás

–          6 db tojássárgája

–          5 dkg Kéknyelű szőlő zsenge levele (szárazva, forrázva, jeges vízben hűtve, jól kifacsarva a felesleges víztől)

–          1 csokor petrezselyem levél (szárazva, forrázva, jeges vízben hűtve, jól kifacsarva a felesleges víztől)

–          1 csipet só

–          0,5 dl víz

–          0,5 dl olívaolaj

–          2 db tojás a kenéshez

–          Liszt a szóráshoz

Hozzávalók a töltelékhez:

–          30 dkg harcsafilé

–          10 dkg kecskesajt

–          5 dkg füstölt szalonna

–          Só, bors

A tojásokat, a sárgákat, sót, az előkészített petrezselyem és szőlőlevelet egy merülő turmix segítségével pürésítjük, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval (liszt, víz és olívaolaj).

Így egy selymes, zöld színű tésztát kapunk, amit lefóliázva, hűtőben tárolunk felhasználásig.

Továbbiakban a tésztát hosszú lappá nyújtjuk, az így kapott tésztalapot egy lisztes felületű asztalon megfelezzük.

A harcsafilét (bőr és inak nélkül), apróra kockázzuk. A füstölt szalonnát felkockázzuk, töpörtyűnek kisütjük, majd a zsírjáról leszűrjük. A kecskesajtot szétmorzsoljuk, majd összekeverjük az előkészített harcsa- és töpörtyű kockákkal, sóval, borssal ízesítjük. A haltölteléket egyforma kis golyókká formázzunk, majd a tészta egyik felére rakjuk egymástól 5-6 cm távolságra. Körbekenjük tojással, majd ráhelyezzük a tésztalap másik felét. A tésztalapokat ügyes ujjmozdulatokkal egymáshoz illesztjük a halas töltés mentén, úgy, hogy a tészta ne sérüljön meg.

Az összeillesztett tésztákat egy pogácsa kiszúróval kiszúrjuk, vagy recés derelye vágóval egyenletesen körbevágjuk. A halderelyét sós vízben megfőzzük, majd a többi hozzávalóval tálaljuk.

Halleves

Hozzávalók:

–          2 kg halcsont (fej (keserű fog eltávolítva), gerinc, nyesedék pontyból, harcsából)

–          20 dkg vöröshagyma darabolva

–          10 dkg TV paprika csumázva, felezve

–          1 db paradicsom felezve

–          2 púpozott evőkanál csemege fűszerpaprika

–          Só

A halcsontokat egy lábasba helyezzük, felöntjük hideg vízzel, hogy kissé ellepje a csontok tetejét, majd felforraljuk. Ekkor a leves tetején összegyűlt zavaros habot egy szűrőkanál segítségével eltávolítjuk. Ezután a leves tetejére helyezzük az előkészített zöldségeket, fűszerpaprikát, sót, majd lassú főzéssel (gyöngyöző forralással) közel 3,5 órán keresztül főzzük.

Ha letelt az idő, akkor rövid ideig pihentetjük, ezután szűrőruhán leszűrjük. A szűrt levest fagyasztjuk, majd fagyos állapotban egy gézlap tetejére helyezzük. Mindezt egy tál felé helyezzük, és a hűtőben 1 nap alatt lecsepegtetjük. A lecsepegett leves egy tiszta lé, ezt a hallevest használjuk fel.

Zöldségek

Hozzávalók:

–          Zsenge újrépa

–          Zöldborsó hüvely

–          Gomba (csiperke, ill. szezontól függően róka, császár, stb.)

A zöldségeket és a gombát a hallében félpuhára főzzük, majd a kifőzött halderelyékkel tálaljuk, kecskesajt ropogóssal és szőlőkacsokkal díszítjük

Jó étvágyat kívánunk!