CSIKOS lekvárok - mert a világ szép és színes

CSIKOS – KOCSIS. Az egyszerű anagramma, mely egy brand, azaz márka alapja lett – a magyar nyelvnek köszönhetően, hiszen a CSIKOS egy kis hangsúly-változtatással már rögtön csíkos lesz, jó példa arra, hogy bizony a kevesebb néha több. A csíkos dizájn, amit egy hazai termékcsalád kapott, azt mutatja, hogy egyszerű eszközökkel is lehet rendkívül mutatósat, a fogyasztó számára gusztusosat, figyelemfelkeltőt alkotni. Kellemes, harmonizáló színek, egyszerű formák, jól megválasztott méret. Ezek jellemzik a külsőt. De mi van benne és ki van a termék mögött? Kocsis Bálint, a CSIKOS lekvárcsalád megalkotója beavatott minket a műhelytitkokba és mesélt nekünk munkáról, családról, életmódról és természetesen az új szenvedélyéről, a lekvárokról.

 

 

 

 

A férj, az édesapa, a séf, az ügyvezető

Kocsis Bálint a Balaton-felvidéken él családjával, feleségével és két gyermekével. Az Executive Chef-Mesterszakács egy balatoni yacht klub vezető séfje és emellett a Kocsis Manufaktúra ügyvezetője. Bálint szerencsés embernek vallja magát, hiszen az a munkája, ami a hobbija is. A „CSIKOS lekvár”-történet körülbelül 3 éve kezdődött, amikor egy betegség arra figyelmeztette Bálintot, hogy változtatnia kell az életmódján. A korábbi élete napi 24 órás hajszolt munkáról, rengeteg kávéról és cigarettáról szólt. Az őrült tempó, a külföldi utak, a megfelelés kényszer a külső szemlélőnek nem tűnt fel. Egy sikeres ember benyomását keltette, akinek „minden összejön”. De az élet közbe szólt, a szervezete leadta a vészjeleket és Bálintnak választania kellett: új, egészséges életet kezd, vagy a betegség legyőzi. A család Bálint erős támasza volt mindig

is, ebben a nehéz helyzetben is. A döntés talán adott volt, de a megvalósításhoz nagyon-nagy lelki erő kell, ami háttérbázis nélkül nem biztos, hogy sikerült volna. A súlyproblémákkal küzdő emberből sportoló lett, aki heti rendszerességgel fut és ma már a félmaratonok után maratonra készül. A káros szenvedélyekről lemondott és az egészséges életmód alapja a sport mellett a tudatos táplálkozás lett. Ennek a „kutató” munkának a szerencsés oldalhajtása a CSIKOS lekvárcsalád, ami egy gyors ötletből nőtte ki magát mára szenvedéllyé.

„35 évesen, mesterszakácsként én még sosem főztem lekvárt – meséli Bálint. Azt mondták, mindenki tud lekvárt főzni, így elhatároztam, kipróbálom. De mivel az ételekre én sosem teljesítendő feladatként gondolok, ehhez is máshogy álltam hozzá. Számomra a tányérra kerülő étkek nem húsokat és köreteket jelentenek, hanem színeket, ízeket és azok kompozícióját. Szeretek kísérletezni, tervezni és utána megvalósítani. A lekvárokhoz is tudatosan keresem az alapanyagokat. Amit csak lehet, hazaiból készítek. Rég elfeledett fűszereket fedeztem föl újra és használom a lekvárjaimban. Ilyen például a levendula vagy a lestyán. Ahogy az én életem megújult, úgy szeretném a lekvár és a lekvárkészítés fogalmát megújítani. Ebben az egyszerű ételben rengeteg lehetőség van, ami miatt egyszerre lehet a családi konyha asztalán – vajas kenyérre kenve, vagy a sokcsillagos szállodák csillogó porcelánjain különleges húsok, desszertek kísérője.”

A lekvárról

A lekvárosüvegeket Károlyi László, a See And Hear cég vezetője és egyben Bálint gyermekkori barátja öltöztette föl. Neki köszönhető az ízléses megjelenés. A belsőt viszont Bálint saját maga tölti meg finomabbnál finomabb íz-kompozíciókkal. A fűszerek, gyümölcsök, zöldségek szinte már művészinek nevezhető elkészítése nem minősíthető egyszerű lekvárnak. Ebben mindössze annyi furcsaság van, hogy Bálint lekvárjai mégsem a „giccsbe hajló túlfőzésről” szólnak, épp ellenkezőleg: egyszerű, rég elfeledett alapanyagok melyeket a maguk természetességében ad vissza. A különlegességüket az egyes íz-párok megtalálása és megalkotása adja. Így kerülhet az üvegekbe az erdei gyümölcsök keveréke friss bazsalikommal bolondítva, a szamóca friss citromfűvel és a sokoldalú levendulavirággal ízesítve, az egyszerű alma a füge és chili pikáns ízeivel vegyítve. A kísérletező kedvűek pedig megkóstolhatják például a rozmaringgal és körömvirággal ízesített paradicsomlekvárt is.

A lekvárok természetes alapanyagokból készülnek, kizárólag gyümölcscukor kerül bele a fűszereken túl. Sem szintetikus tartósítószert, sem pedig egyéb adalékanyagot nem tartalmaznak, nincs benne tejtermék, tej származék, ízfokozó. Egyedi megrendelésre is készülnek lekvárok, melyet személyesen a lekvárok készítőjével, Kocsis Bálinttal lehet egyeztetni, így a kívánt mennyiségű és összetételű lekvárok rövid időn belül, frissen elkészítve kerülhetnek asztalunkra. A lekvárok készítésekor nagy gondot fordítanak arra, hogy lehetőség szerint hazai alapanyagokból dolgozzanak, a készítés alatt pedig ügyelnek rá, hogy a fontos vitaminok és ásványi anyagok a lehető legkevésbé sérüljenek, megtartva tápértéküket. A mutatós csomagolásnak köszönhetően, a finom ételek kedvelőinek kiváló ajándék-ötlet is lehet. Érdemes kipróbálni!

A CSIKOS család folyamatosan új ízekkel bővül, azonban van most ennél egy sokkal fontosabb dolog, amit megosztunk veletek kedves Olvasók. A Kocsis családba hamarosan kisbaba érkezik, akinek és szüleinek, testvéreinek jó egészséget és sok örömet kívánunk!

Még több CSIKOS a www.csikoslekvar.hu oldalon vár benneteket!