Hűsítő egresleves cseresznyével

Első hallásra szokatlannak

tűnt a párosítás, de kedvenc szakácsom meggyőzött róla, hogy nem fogom megbánni, ha kipróbáljuk a merész összeállítást: savanyú egres és édes cseresznye. És mint mindig, igaza lett. A végeredmény nagyon finom lett, könnyű, frissítő, tökéletes nyárköszöntő leves, amit minden gyümölcsbarátnak ki kell próbálni.

 

Hozzávalók (4 főre):

- 60 dkg egres

- 45 dkg cseresznye

- ¼ citrom húsa

- 1,5 l víz

- 15 dkg cukor

- 2 zacskó vaníliás cukor

- 1 zacskó vaníliás puding

- 2,5 dl natúr joghurt

- 10 dkg mazsola

- 1 marék friss mentalevél

Elkészítés:

A vizet és a cukrot tegyük fel főni egy nagy fazékban. Amíg felforr, megtisztítjuk az egrest: alapos mosás után a két végét lenyisszantjuk. Beletesszük a forró cukros vízbe és hagyjuk puhulni. Kimagozzuk a megmosott cseresznyét, majd a citrom húsával együtt azt is a fazékba rakjuk. Amíg a gyümölcsök megfőnek, a pudigport és a vaníliás cukrot csomómentesen elkeverjük a joghurtban, majd az egész masszát a levesbe öntjük. Elkeverjük, hozzáadjuk a mentát, és pár perc alatt összefőzzük. Még melegen összeturmixoljuk, megszórjuk mazsolával és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor megbolondíthatjuk egy kis tejszínhabbal és friss mentalevéllel.

 

Tudtad?

Az egresnek sokféle népi elnevezése van pl.: büszke, piszke, pöszméte, brüszke. Találunk belőle fehér (zöld), sárga és piros fajtát is. Nőhet bokorban, vagy nevelhetjük fácskának. A zöld, savanykás egres kiválóan alkalmas ételek savanyítására. Ilyen ételünk pl.: a szőlőlapus tőtike, ahol a töltött szőlőlevelek habart levét egressel savanyítjuk.