Kis zöldséghatározó - sárgarépa

Répa-történelem

A vadrépa eredeti formájában gyógynövényként volt ismert – a leveleiből készített főzetet hólyaggyulladás és vesekő, magjait hascsikarás, valamint szélgörcsök ellen használták. A sárgarépa valószínűleg Kis-Ázsiából származik, ahol több mint két évezreden keresztül vadon nőtt. A mai Afganisztán területén talált leletek alapján termesztésének kezdete ötezer évvel ezelőttre tehető. Arab kereskedők révén jutott el Afrikába, a fáraókhoz is, valamint Ázsiába és Európába az akkoriban vékonyka gyökerű növény. A Földközi-tenger medencéjének lakói már jóval időszámításunk kezdete előtt fogyasztották a répagyökeret. Úgy tűnik, hogy sem a görögök, sem pedig a rómaiak nem lelkesedtek a répáért. Mentségükre szóljon: a répa akkoriban majdnem fehér színű, kemény héjú, rendkívül rostos belsejű növény volt.

„Világhódító” narancssárga színe csak a XV. században jelent meg, amikor a holland gazdák a holland uralkodóház színét a répán is szerették volna viszontlátni. A kívánt eredményt egy észak-afrikai változattal való kísérletezés hozta meg, a világ pedig azóta így ismeri a sárgarépát.

Élettani hatásai

Rosttartalmának előnyös hatásai mellett a sárgarépa tápértéke igen magas, valamint ismert karotin-forrás. Általános gyógyhatását nagy ásványianyag-tartalmának (kálium, kalcium, nátrium, foszfor, vas és magnézium) köszönheti. A vér lúgosságát fokozza, amely előnyös a májra nézve. Hathatós bőr- és idegrendszeri problémák ellen is. Tisztítja a beleket, serkenti a hasnyálmirigy működését. Savtalanító hatása miatt ízületi gyulladásban szenvedőknek is javallott. Segít a szürkületi vakság ellen, valamint egyes rákos betegségek megelőzésében. Napi 2-3 dl sárgarépa-lé kiválóan pótolja ásványianyag-szükségletünket.

Ahogy a Vidéki Élet ajánlja:

ROZMARINGOS SÜLT RÉPA

4 dundi sárgarépa, 5 dkg vaj, 2-3 gerezd fokhagyma, friss rozmaring, só

A répákat megtisztítjuk, felszeleteljük. Serpenyőben felhevítjük a vajat, rátesszük a répaszeleteket, és közepes lángon kb. 5 percig pirítjuk. A fokhagymát hajszálvékony szeletekre vágjuk, és a répához adjuk, rászórjuk a rozmaringot. Kis lángon, fedő alatt pároljuk, amíg a répa roppanósra puhul.

SÜLT RÉPAKRÉM  

30 dkg sárgarépa, 3 ek natúr joghurt, 3 ek olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek citromlé, 2 csipet római kömény, 1 csipet őrölt koriandermag, 1 csipet őrölt gyömbér, 2-3 csipet bors

A répát negyedelj­ük , meglocsoljuk 1 evőkanál olajjal, és a sütőbe tesszük. 200  fokon kb.  50 percig s sütjük. Mikor kész, a többi hozzávalóval együtt simára mixeljük. Kiváló mártogatós, kenyérre is kenhetj­ük.

SÁRGARÉPÁS MUFFIN:

1 tojás, 2,2 dl narancslé, 13,5 dkg olvasztott  margarin, 12 dkg fahéjas kristálycukor, 15 dkg liszt, 18 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 tk sütőpor, ½ tk szódabikarbóna, ½ tk só, 40 dkg reszelt sárgarépa

Kissé habosítsuk fel a tojást egy nagy tálban. Adjuk hozzá a narancslevet, a margarint és a cukrot, majd jól keverjük össze. Külön keverjük össze a száraz hozzávalókat. Egyesítsük a száraz keveréket a tojásos masszával, végül keverjük hozzá a reszelt sárgarépát. Kanalazzuk a tésztát kb. 2/3 telítettségig muffinpapírral bélelt formákba. Előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. A mázhoz vízgőz felett olvasszunk fel fehér csokoládét, majd keverjünk hozzá mascarponet. Miután a muffinok picit kihűltek, ezzel a keverékkel vonjuk be a tetejüket.

NARANCSOS SÁRGARÉPA KRÉMLEVES

4-5 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 8 dkg vaj, 1 narancs leve, 1/2 narancs héja, zöldség alaplé, 1/4 kk szerecsendió,  1 dl főzőtejszín, 1 ek liszt vagy keményítő, csipetnyi bors, 1 kk dijon -i mustár, csipetnyi cukor

A zöldségeket megpucoljuk, a répákat vékony karikákra vágjuk. A hagymát apróra vágjuk, és a vajon üvegesre pároljuk. Hozzáöntjük a répakarikákat, és kicsit hagyjuk puhulni őket. Az egészet felöntjük a zöldség alaplével. Megborsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót-, a dijoin -i mustárt, és egy kevés cukrot. Félidőben hozzáadjuk a narancs levét és héját. Ha puhára főtt a répa, akkor botmixerrel alaposan összeturmixoljuk. A főzőtejszínt kikeverjük a liszttel (vagy keményítővel), hozzáadunk óvatosan egy keveset a levesből, majd hozzáöntjük a leveshez, és hagyjuk, hogy felforrjon.