Könnyű gyümölcsös desszertek

A ősz közeledtével feléled az emberben a friss gyümölcsök iránti olthatatlan vágy, hisz lassan át kell majd térni a befőttes, aszalt és más formában eltett gyümölcsök fogyasztására.  Nálunk is megindult az elraktározás folyamata, tele a kamra szőlővel, körtével, szilvával, barackkal, amit vagy csak úgy magában, vagy könnyű desszertek formájában eszünk. Íme néhány ötlet, milyen gyors és egyszerű édességek  is készülhetnek az épp rendelkezésre álló gyümölcsökből.

 

SZÜRETELŐK TORTÁJA

Hozzávalók: 1 csomag zabkeksz, 10 dkg vaj, 20 dkg fehér csokoládé, 25 dkg mascarpone, szőlő

Elkészítés: A kekszet morzsáira töröm, elkeverem a felolvasztott vajjal, majd a tortasütő aljára egyengetem. Amíg elkészítem a krémet, hűtőbe teszem. A fehér csokit vízgőz felett felolvasztom és hozzáadom a mascarponet. A megdermedt „tésztát” előveszem a hűtőből, egyenletesen beterítem szőlőszemekkel, majd ráöntöm a fehércsokis-mascarpones krémet. Újra hűtő, és dermedésig pihentetem. Díszíteni szinte felesleges is, hiszen percek alatt elfogy. A képen látható torta mogyorós fehércsokival készült, nem tett rosszat neki…

 

ANYUKÁM GYÜMÖLCSÖSE

 

Hozzávalók: 10 dkg tönkölybúza liszt, 5 dkg nádcukor, 6 dkg vaj, 2,5 dl tej, 1 evőkanál méz, 4 tojás, 4 szem barack

Elkészítés: Kivajazott piteformába elrendezem a cikkekre vágott barackokat, majd 1 ek mézzel meglocsolom. A lisztet, a nádcukrot, 1 egész tojást és 3 tojássárgáját jól összedolgozom, majd a 3 tojásfehérjéből készült habot óvatosan belekeverem. 150 C-on fél óráig sütöm. Friss gyümölccsel, fagyival remek uzsonna, vagy akár könnyű nyári vacsora is lehet.

 

 

 

TÚRÓS GYÜMÖLCSÖS KEKSZKARIKÁK

 

Hozzávalók: 1 csomag zabkeksz, 50 dkg túró, 25 dkg mascarpone, méz / nádcukor ízlés szerint, 2 dl habtejszín, barack

Elkészítés: A túrót a mascarponeval és az ízlés szerinti mennyiségű nádcukorral/mézzel elkeverem, hozzáadom óvatosan a felvert tejszínhabot. A krémet a kekszkarikákra halmozom, és gyümölccsel díszítem. (A megadott mennyiségek jó adag elkészítésére szolgálnak, de kellene is fog…)

 

 

Egy szabály van a fenti finomságokhoz: bármilyen rendelkezésre álló gyümölccsel készülhetnek, a lényeg a mennyiség, ne fukarkodjunk vele….