Lecsó: Az étel, amit mindenki másképp készít

Azt hiszem, sokunk számára vitathatatlan, hogy a lecsó a nyár egyik slágere.

Néhány hete egy baráti társaságban valaki megjegyezte, még soha életében nem főzött lecsót, majd feltette a kérdést, hogyan kell elkészíteni. Ahányan voltunk, annyiféle receptet ajánlottunk. Lenyűgöző, hogy ez az egyszerű, gyorsan „összeüthető” étel milyen sokféleképpen tálalható. Van vegetáriánus és húsos variáció, gazdagíthatjuk tojással, rizzsel, gerslivel (árpagyönggyel) vagy galuskával és a legkedveltebb paprika-paradicsom kombináción kívül tartalmazhat többféle zöldséget is, úgymint cukkinit, pritamint vagy padlizsánt. Kerülhet bele kolbász, virsli, szalonna vagy velő, de kínálhatjuk húsok vagy máj mellé is. A változatok száma szinte végtelen. Az elkészítés módja is meglehetősen sokféle lehet. A paprikát vághatjuk hosszában, 2-3 ujjnyi csíkokra vagy szeletelhetjük keresztben, karikára vagy kockára. Eltávolíthatjuk a paprika magjait vagy aki arra esküszik, így az étel sűrűbb lesz és finomabb, bele is főzheti. Van, aki meghámozza a paradicsomot, mert nem szereti az összepöndörödött héjat, s van, akit ez nem zavar. Van, aki az elején teszi bele a kolbászt és van, aki a már majdnem kész ételhez adja. Az összetevőket pedig főzhetjük teljesen puhára vagy hagyhatjuk kicsit ropogósan, félig nyersen. Ki hogyan szereti.

Az alábbiakban az általam készített verziók közül szeretnék megosztani kettőt.

Hagyományos lecsó tojással

Mivel, ha egy mód van rá, szeretem a főzés során kihagyni a konyhai mérleg használatát, a mennyiségeket darabra adom meg. Bár a hivatalos állásfoglalás szerint 1 adag hagyma, 2 adag paradicsom és 4 adag paprika szükséges hozzá, úgy gondolom, ennél az ételnél nem fontos az összetevők pontos súlya és az arányokon is lehet változtatni. Ízlés kérdése, a hozzávalókból ki mennyit használ. Véleményem szerint amennyiben nem sózzuk el vagy nem égetjük le, elrontani sem lehet. Ahány ház, annyi szokás, de meggyőződésem, hogy rossz lecsó nincs, csak jó vagy még jobb.

Hozzávalók:

10 db szép nagy paprika (aki szereti, tehet bele erőset is), 6 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, só, pirospaprika, Naturella vegeta (szárított zöldségekből és fűszernövényekből készült ételízesítő mesterséges adalékok nélkül), 5 db tojás, ízlés szerint parasztkolbász és húsos szalonna vagy kevés étolaj

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágom. A paradicsomot megmosom, meghámozom és kivágom a közepén lévő keményebb részt. A paprikát megmosom, levágom a „csücskét”, hosszában kettészelem és eltávolítom a magokat. Egymásra fektetek annyit, amennyit össze tudok fogni, majd kereszt irányban körülbelül egy centis csíkokra szeletelem.  Ha kolbászos vagy szalonnás (esetleg mindkettő) változatot készítek, akkor a kolbászt felkarikázom, a szalonnát pedig felkockázom. Serpenyőben mindkettőt zsírjára sütöm. Ha szükséges, teszek hozzá még olajat és erre kerül a hagyma.

Amennyiben a vegetáriánus változatot főzöm, akkor csupán kevés olajon dinsztelem üvegesre a hagymát.

Beleaprítom a paradicsomot, s megvárom, míg a húsa is levet enged. Ekkor teszem bele a paprikát, megszórom pirospaprikával és vegetával, öntök hozzá körülbelül egy deciliter vizet és lefedem. Időnként megkeverve addig főzöm, míg a paprika is megpuhul. Ha túl sok lé lenne rajta, akkor a fedőt levéve, megvárom, míg elfő. Felütöm a tojásokat, enyhén megsózom és felverem, mintha rántottát készítenék. (Amennyiben kolbász és szalonna is kerül a lecsóba, a sóval óvatosan kell bánni, mert a kolbász és a szalonna is sós.) A felvert tojást ráöntöm a lecsóra és kevergetve készre sütöm.

Mivel szeretjük a tejfölt és a sajtot, időnként tejföllel tálalom vagy (füstölt) reszelt sajtot szórok a forró ételre és friss, ropogós kenyeret szeletelek mellé. 

Töklecsó

Hozzávalók:

1 db zsenge tök, 1 db vöröshagyma, 4-5 db tojás (el is hagyható), só, bors, pirospaprika, Naturella vegeta, kevés étolaj

Elkészítés:

Megmosom a tököt, levágom a két végét, meghámozom, (legegyszerűbb burgonyahámozóval), majd hosszában kettévágom. Egy evőkanál segítségével eltávolítom a magokat. Hosszanti irányban körülbelül kétujjnyi széles csíkokra vágom, majd szorosan összefogom a csíkokat és kereszt irányban körülbelül fél centi széles kockákra szeletelem. A vöröshagymát apróra felkockázom és kevés olajon üvegesre dinsztelem. Ráteszem a tököt, megsózom, megszórom pirospaprikával és vegetával , felöntöm körülbelül fél-egy deciliter vízzel, majd lefedem és puhára párolom. A tojásos változathoz a felütött tojásokat megsózom és felverem, mintha rántottát készítenék, és a tökre öntöm. Kevergetve készre főzöm, illetve sütöm. Tejfölt, reszelt sajtot és friss kenyeret kínálok hozzá.  Tojás nélkül tésztafeltétként is nagyon finom.

Tipp! Gondolom, hozzám hasonlóan sokan tesznek el télire is lecsót, s biztos vagyok benne, hogy ennek is rengeteg módja van. Én a paprikát és a paradicsomot felszeletelve, együtt, főzéshez teljesen előkészítve, fagyasztani szoktam. Így télen csak elő kell venni a fagyasztóból, felengedés nélkül ráteszem az üvegesre párolt hagymára és pár perc alatt elkészül. A tisztított, kockára vágott tök szintén fagyasztható.

Mindenkinek nagyon jó étvágyat kívánok a lecsó minden változatához!