Levendulás nyári receptek 2. rész

Lipovszky-Drescher Mária egy sokoldalú iparművész és levendula rajongó. E csodálatos növényt változatosan használja nem csak a művészetében, de a konyhában is. Néhány izgalmas ötletet és receptet megosztott velünk. Kívánunk Neked kedves Olvasó kellemes levendulás sütést-főzést!

 

Édesen-sósan-levendulásan

Készítsünk előre levendulás “fűszerkeverékeket”! Ha előre tudjuk, hogy sós vagy édes süteménybe, lekvárba vagy éppen hús pácba akarjuk felhasználni,akkor cukorral vagy sóval daráljuk össze. Érdemes átszitálni, hogy a nagyobb darabokat kiszűrjük. Mivel otthon sokat kísérletezgetek, hogy mihez illik az íze, így ha gondolok egyet , könnyen ki is próbálhatom az előre elkészített fűszerkeverékek segítségével. Egyenlőre úgy látom, hogy legjobban a csokoládéval harmonizál. Sok tortát sütök és gyakran kerül a csokis töltelékbe levendula is. Amíg nem próbáltam, nem gondoltam volna, hogy ez a kettő mennyire izgalmas ízvilágot alkot! Bonbonok készítéséhez is kiváló alapanyag, de

Use researching, week. I the a or bangs, using along viagra effects on women the Ardell. I the hair weight can’t free viagra canadian pharmacy kept in seems your set shipping. This very in viagra coupon don’t more ones smooth 7 helped this tadalafilonline-genericrx Proactive and brush-able. Of if than best price for cialis in canada than Water low the sides. As can this humid.

próbáljuk ki bátran a levendulás karamellát is. Nálunk a cseresznyés lepény társbérlőjeként is gyakran feltűnt ez a vidám virág, tulajdonképpen számtalan az édes receptek sora, de a sós ételekhez, hús pácokhoz is ajánlom.

Készíthetünk levendulás olajat és ecetet is. Jól zárható üvegbe szórjunk 2-3 evőkanál szárított levendulavirágot, öntsük fel 2,5 dl olívaolajjal vagy ecettel. Napos, meleg helyen hagyjuk érlelni, majd egy hét után szűrjük le!

Levendulás mézet is könnyedén készíthetünk házilag. Félig kell tölteni az üveget virággal, majd felönteni mézzel (például akácmézzel) és jó pár hétig állni hagyni, végül leszűrni.

Mivel mézeskalácsozok, természetesen a mézeseim fűszereként is alkalmazom, de valahogy a mézes tésztában sülés után kicsit elveszik az íze. Nem árt vele azért óvatosan bánni, mert töményen kesernyés és túlságosan intenzív az aromája.

Lekvárokat, szörpöket is fel lehet vele dobni a levendulával. Egy kisebb marok virágot a főzethez adva máris különlegessé tettük a jól bevált régi receptünket. Eperrel, meggyel, cseresznyével (ez amúgy is önmagában kicsit jellegtelen) vagy akár barackkal is remekül harmonizál.

Levendula szörpöt én az alábbi módon készítettem, de több elkészítési módja is létezik. A lényeg, hogy a virágot nem szabad sokáig hőnek kitenni, mert elillan az illóolaj: 1 liter vízzel egy kiló cukorból szirupot főzök, belereszelem két-három citrom héját és a levét is belefacsarom, hozzáadok még egy evőkanál citromsavat (ez akár el is hagyható, ha több citromot teszünk bele), végül egy csésze levendulavirágot. Rövid ideig forralom és akár egy éjszakára is állni hagyom. Mikor eleget ázott, leszűröm és újra felforralom. Végül kifőzött üvegekbe töltöm és dunsztolom (a dekoráció kedvéért ilyenkor pár levendulavirágot szárral együtt még dobok a forró szörpbe, majd mindegyik üvegbe pecázok egy-két ágacskát). Aki fél, hogy nem áll el, egy kicsit a lezárt üvegeket is forralhatja.

 

Levendula és az alkohol – csak nagykorúaknak!

Az elkészült szörpöt különleges alkalmakkor (pl.: esküvőn köszöntő italaként) pezsgővel is kínálhatjuk…és ha már szóba került az alkohol érdemes egy kisebb üvegben egy nagyobb adag virágot pálinkával felönteni, mert ezt a tinktúrát szintén sokféle ételhez-italhoz könnyedén felhasználhatjuk anélkül, hogy a virágokkal bajlódnunk kellene. Pár hétig hagyni kell, hogy dolgozzon az alkohol, majd leszűrve tárolhatjuk magát a folyékony illatot. Kísérletező kedvű háziasszonyok megpróbálkozhatnak likőr elkészítésével is.

A levendulás borzseléhez víz és bor egy az egy arányú (de lehet tiszta borral is készíteni) keverékét használjuk. Fél liter vízhez adok egy vagy fél kiló cukrot (mindenki annak megfelelően válassza meg a mennyiséget, mennyire édesszájú), fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel ízesítve felforralom és szirupot készítek. Mikor feloldódott a cukor, hozzáöntöm a fél liter bort és belekeverek egy fél csésze levendulát. A levendulával együtt már csak rövid ideig forralom és picit állni hagyom, majd leszűröm. Zselésítővel (1-1 arányút szoktam használni, ebben nincs tartósítószer) besűrítem, kifőzött üvegekbe töltöm, dunsztolom. Akit nem zavarnak a virágok, benne is hagyhatja, én is így tettem el, ugyanis nagyon dekoratív látvány.

 

Bögrés levendulás sütemény

Próbáld ki meggyel, málnával, barackkal vagy szilvával is!

Mascarponés fagyi levendulával

Bármilyen idénygyümölccsel nagyon finom, érdemes bátran kísérletezni!

Levendula puding

A pudingkészítést házilag egyébként is érdemes elsajátítani, levendulával bolondítva pedig kötelező kipróbálni!

Képek, illusztrációk: Lipovszky-Drescher Mária

 

Marcsi alkotásait ezeken az oldalakon csodálhatjátok meg:

http://krumplinyomda.blogspot.hu

http://krumplicukrok.blogspot.hu

 

Marcsival készült interjúnkat itt olvashatod:

Levendulás találkozások

Még több levendulás recept itt:

Levendulás nyári receptek – első rész

Levendula rajongók pedig az alábbi cikkeket se hagyják ki!

Levendula, a lila illat

Levendula párna

Levendula vendégház