Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, sütemény és fűszerkeverék

Június a Balaton-felvidéken. A meghatározó online viagra szín és illat: a levendula.

Mára sikerült visszaszereznie elismertségét eme csodálatos növénynek, mindenki tudja, mennyi mindenre használható, ismerjük gyógyhatását, genericviagra-toprxstore.com és nem utolsó http://canadianpharmacy-toprx.com/ sorban az általa nyújtott esztétikai élményt edényeken, dísztárgyakon, vagy egyszerűen csak egy csokorba kötve.

Konyhai hasznosítása azonban még gyerekcipőben jár mifelénk. Provence-ban és a mediterrán országokban előszeretettel ízesítenek vele fagylaltot, süteményt, lekvárt, készítenek belőle ecetet, szirupot, de nem mindennapi ízélményt nyújt húsok pácolásához is. Pedig a kulcsszó csak annyi: mértékkel!

Két évvel ezelőtt készítettem először levendula-szörpöt. Emlékszem mennyire ódzkodott mindenki már a gondolattól is, hogy a nagymama szekrényéből áradó illatot, a molyok távol tartására használt növényt összekösse a gasztronómiával. A jó élmény azonban meghozza gyümölcsét: idén húsvétkor a vendégségbe érkező unokaöcséim első kérdése már az volt: „Ugye van levendulaszörp?”

Íme néhány egyszerű recept a levendulából. Ezekkel észrevétlenül kúszhat be konyhánkba, és ezáltal már nemcsak külsőleg, de belsőleg is kifejtheti jótékony hatását.

LEVENDULASZÖRP

  • 1l víz
  • 1 kg cukor
  • 5-6 friss levendula virág vagy 2-3 ek szárított
  • citrom
  • menta

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, ebbe beletesszük a levendula-virágokat, néhány menta-levelet és facsarunk bele citromot. Egy éjszakán át hagyjuk pihenni, másnap pedig leszűrve üvegekbe töltjük. Fél évig hűtőben is eláll.

Szárított levendulából pedig bármikor – a tél folyamán is – készíthetjük e nyarat idéző, frissítő italt.

LEVENDULÁS-FEHÉRCSOKOLÁDÉS FAGYLALT

  • 4 dl tejszín
  • 2 dl cukrozott, sűrített tej
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 4-5 friss levendula virág (vagy 4 tk szárított)
  • 4 tojássárgája

A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forráspontig melegítjük. (Amikor pici buborékok kezdenek megjelenni a tetején, azonnal levesszük a tűzről.) Beletesszük a levendulát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk, hogy a masszát finoman átjárja a levendula aromája. Ekkor kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgákat. Leszűrjük az illatos tejszínes folyadékot, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés viagra timing for use mellett genericcialis-rxtopstore néhány percig alacsony tűzön főzzük (nem lesz sűrű, folyékony marad!). Közben hozzáadjuk a felaprított fehér csokoládét, hogy felolvadjon. A masszát teljesen lehűtjük, végül fagylaltgépben elkészítjük.

(Ha nincs fagylaltgépünk: a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük,. kb. óránként kivesszük, és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.)

LEVENDULÁS TEASÜTEMÉNY

  • 3 dkg porcukor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 22,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teákanál levendula-virág aprítva
  • vanília-kivonat
  • 25 dkg liszt
  • ¼ viagra in the water song tk sütőpor

A cukrot az olvasztott vajjal keverjük össze, adjuk hozzá a levendulát, az ízlés szerinti vanília-kivonatot, és végül a sütőporral elkevert lisztet. Dolgozzuk csomómentesre. Kinyújtjuk, majd pedig formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 190 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

PROVENCE-I LEVENDULÁS FŰSZERKEVERÉK

  • 1 ek bazsalikom
  • 1 ek majoranna
  • 1 ek borsikafű
  • 1 ek kakukkfű
  • 2 ek narancshéj
  • 1 morzsolt babérlevél
  • 1 ek édeskömény
  • 1 ek szárított levendula

A szárított fűszerekből keveréket készítünk. Olívaolajjal vegyítve remek pác lehet sült és grill húsokhoz, de salátákhoz is.

Jó étvágyat és meglepően jó élményt kívánok a levendulával!