Magyar A?nyencvidAi??k ai??i?? A?vegbe zA?rt szeretet, Neked!

Egy Ai??ve mA?lt mA?r, hogy Megyerre lA?togattam, hazA?nk legkisebb telepA?lAi??sAi??re egy hamisAi??tatlan falusi disznA?tor alkalmA?bA?l. Ott ismerkedtem meg Lokodi A?kossal, aki vendAi??glA?tA?m, Pajer KristA?f jobbkeze volt. A toros Ai??tkek elkAi??szAi??tAi??sAi??ben segAi??dkezett, de kAi??zben grafikusi teendAi??it is intAi??zte. Nehezen A?llt Ai??ssze a kAi??p, de vAi??gA?l sikerA?lt kibogoznom a szA?lakat. VidA?m beszAi??lgetAi??sek Ai??s jA?Ai??zAi?? falatozA?sok kAi??zepette kiderA?lt, hogy egy roppant tehetsAi??ges emberrel talA?lkoztam, aki a fAi??szerek birodalmA?ban Ai??ppoly otthonosan mozog, mint a grafikusi munkA?kban. Kedves felesAi??ge, Ai??vi egy piroslA? A?veget tett le elAi??m, Ai??gy sajA?t szememmel gyAi??zAi??dhettem meg rA?la, valA?ban A?gyes kezAi?? ember ez az A?kos!A mutatA?s csomagolA?sba, amit Ai?? tervezett, Ai??nycsiklandA?, fehAi??borban marinA?lt aszalt paradicsom volt, fAi??szerekkel, extra szAi??z olAi??va olajba eltAi??ve! Azt hiszem, ennAi??l hitelesebb nem is lehetett volna a reklA?m.

KAi??zben elrAi??pA?lt az Ai??v, sAi??most A?gy adA?dott, hogy A?jra keresztezAi??dtek A?tjaink. A?kos tovA?bb fejlesztette finomsA?gait, sAi??hamarosan a nagykAi??zAi??nsAi??g is megkA?stolhatja indulA? webshopjA?bA?l. ErrAi??l, jAi??vAi?? Ai??vi terveirAi??l Ai??s termAi??szetesen kulisszatitkokrA?l faggattam beszAi??lgetAi??sA?nk alkalmA?val.

Mikor jAi??tt lAi??tre a Magyar A?nyencvidAi??k? Honnan jAi??tt egyA?ltalA?n az Ai??tlet, hogyan kezdAi??dAi??tt? Magyar A?nyencvidAi??k lett a termAi??kcsalA?d neve, mitAi??l ai??zmagyarai??? Ai??s mitAi??l ai??zAi??nyencai????

A Magyar A?nyencvidAi??k ai??i?? ha csak az elnevezAi??st nAi??zzA?k ai??i?? kAi??t Ai??ve lAi??tezik de maga a tevAi??kenysAi??g, miszerint minAi??sAi??gi – kAi??zzel, szaktudA?ssal vA?logatott Ai??s feldolgozott – alapanyagokbA?l felsAi?? kategA?riA?s, tartA?sAi??tA?szer, mestersAi??ges szAi??nezAi??k Ai??s adalAi??kmentes, egAi??szsAi??ges termAi??keket lAi??trehozni ez kisebb-nagyobb megszakAi??tA?sokkal 2000 A?ta tart. Az erre valA? igAi??ny, hogy ilyen Ai??teleket fogyasszak, fAi??zzek Ai??s ezt mA?sokkal is megosszam egyidAi??s a gasztronA?miai eszmAi??lAi??ssemmel; kamaszkoromtA?l fogva, mikor elAi??szAi??r tartottam fAi??zAi??kanalat a kezemben. Az emberek nagy tAi??bbsAi??ge a legjobb Ai??zeket a nagymama fAi??ztjAi??tAi??l eredezteti, ezeket keresi-kutatja vendAi??glAi??kben, vendAi??geskedAi??sekben, a barA?tnAi??, felesAi??g, anyA?s fAi??ztjAi??ben Ai??s jA? esetben ezt, vagy kAi??zel hasonlA?t ha talA?l is, rAi??vbe Ai??rt. Sokaknak a kulinA?ris kalandozA?s ezzel le is zA?rult, mA?soknak itt kezdAi??dik: A?j Ai??zekre vA?gyva kutatjA?k kA?lAi??nbAi??zAi?? nemzetek Ai??teleit, ezeket termAi??szetes mA?don beemelve a mindennapi konyha ai??zplatnijA?raai???. Az Ai??n Ai??rdeklAi??dAi??sem a gasztronA?mia irA?nt tA?lmutatott az otthoni konyhA?n, olyannyira, hogy az egyik szakmA?mmA? vA?lt a szakA?cssA?g. Ha rAi??viden vA?laszolnAi??k annyit mondanAi??k, azt az Ai??rAi??mAi??t, mikor jA?t eszem, megosztani mA?sokkal is ugyanakkora Ai??rAi??mAi??t jelent.

Az elsAi?? termAi??kem is a 2000-es Ai??vhez kAi??tAi??dik, a Paprissimo mA?rkanevAi?? – tAi??bbfAi??le markA?ns hazai paprikA?bA?l Ai??s zAi??ldsAi??gekbAi??l A?llA? ai??i?? Ai??telAi??zesAi??tAi?? mA?rtA?s, amely 2013-ban a Magyar A?nyencvidAi??k zA?szlA?shajA?jakAi??nt, A?j formA?ban ismAi??t forgalomba kerA?l.

SAi??hogy mitAi??l ai??zmagyarai???? A termAi??kek alapanyagainak nagy rAi??szAi??t minden esetben magyar, sAi??t a legtAi??bb esetben a gyA?rtA?s helyszAi??nAi??hez kAi??zeli helyi termelAi??k szolgA?ltatjA?k. Ami esetlegesen nem magyar az csak a fAi??szerek kAi??zA?l kerA?l ki, ilyen pAi??ldA?ul a szerecsendiA?. A termAi??kek kiAi??tlAi??sAi??nAi??l a rendezAi?? irA?nyelv minden esetben a harmA?nia Ai??s az A?jdonsA?g, ami utA?bbi jelentheti Ai??s jelenti is a nem megszokott de harmonikus pA?rosAi??tA?sokat ai??i?? ettAi??l lesz ai??zAi??nyencai???.

Mi a fAi?? termAi??kpaletta? Hogyan kAi??szA?lnek? Hamarosan itt az A?j esztendAi??, kAi??szA?lsz valami A?jdonsA?ggal?

EgyenlAi??re kAi??t rAi??szre oszthatjuk a termAi??keket: az egyik a mA?rtA?sok, a mA?sik pedig a chutneyk vagy zAi??ldsAi??glekvA?rok Ai??s zAi??ldsAi??gdzsemek. Ez utA?bbiakat egy kalap alA? veszem, hiszen zAi??ldsAi??gbAi??l kAi??szA?l mindkettAi??, csak a vAi??gsAi?? formA?juk mA?s. Az alaptermAi??kek: BA?BOR HERCEG – PURPLE PRINCE: ez lila hagyma dzsem cAi??klA?val, aszalt szilvA?val, kevAi??s vAi??rAi??s borral Ai??s egy cseppnyi titokkal. Barna nA?dcukorral kAi??szA?lt Ai??s mint minden termAi??kem, ez is mentes a tartA?sAi??tA?szertAi??l, mestersAi??ges adalAi??k anyagoktA?l, szAi??nezAi??ktAi??l. A NYUSZIJAM – BUNNY’S BEST CHOICE: rA?la azt kell tudni, hogy nem nyuszi, hanem rozmaringos rAi??pa dzsem almA?val, leheletnyi gyAi??mbAi??rrel Ai??s barna nA?dcukorral. Ebben az esetben is nAi??vAi??nyi alapA? zselAi??sAi??tAi??t hasznA?ltam, no Ai??s a kihagyhatatlan csipetnyi titok… A BITANG ALMAMA?RTA?S ai??i?? THE BASTARD APPLE SAUCE: illatos almamA?rtA?s gyAi??mbAi??rrel, chilivel, szeretettel Neked! Ezeket fogja kiegAi??szAi??teni 2013-ban a mA?r emlAi??tett How much is xalatan generic PAPRISSIMO MA?RTA?S, Ai??s a hamarosan kaphatA? marinA?lt, fAi??szeres laskagombA?k olAi??va olajban. Ha mA?r a terveknAi??l tartunk itt kell megemlAi??tsem a “kAi??szA?lAi??ben” lAi??vAi?? termAi??kek kAi??zA?l nAi??hA?nyat, az egyik Ai??sszetvAi??je hA?zi fA?stAi??lAi??sAi?? magyar halfAi??le lesz, egyedi mA?don kombinA?lva egy jellegzetes hazai zAi??ldsAi??gfAi??lAi??vel, Ai??s kijAi??vAi??k egy pestoval is valamint A?jra kaphatA? lesz az olAi??va olajba eltett fehAi??rborban marinA?lt fAi??szeres aszaltparadicsom Ai??s az Ai??DES KARMAZSIN – LOST SWEET DAYS; Ai??ami nem mA?s, mint bazsalikomos paradicsom dzsem almA?val.

Amit idAi??ny jelleggel kapni lehet mAi??g most, az A ZAi??LD MA?RTA?S – THE GREEN SAUCE; zAi??ldparadicsom mA?rtA?s zAi??ldsAi??gekkel, zAi??ld fAi??szerekkel; aztA?n a hagyomA?nyos indiai Ai??zeket megidAi??zve Ai??s egy hazai zAi??ldsAi??gfAi??lAi??vel kombinA?lva ARANYLAi?? BOMBAY – BOMBAY’S GOLDEN SHINE; a sA?tAi??tAi??k alapA? zAi??ldsAi??glekvA?r almA?val, naranccsal Ai??s a gyarmatok egzotikus fAi??szerszA?maival. MegidAi??zem benne a chutney Ai??shazA?jA?t, IndiA?t.

Egyre tAi??bb helyen jelennek meg kulinA?ris boltok, jA?l hangzA?, sAi??ezAi??rt egzotikusnak tAi??nAi?? termAi??kekkel. A Magyar A?nyencvidAi??k hogyan tudja fAi??lvenni a versenyt? SzA?momra mA?r az is roppant szimpatikus, hogy hazai termAi??keket dolgozol fAi??l, hA?ztA?ji termelAi??ktAi??l vA?sA?rolva. Mi kell mAi??g ahhoz, hogy egy hazai termAi??k sikeres legyen?

A termAi??k-portfA?liA?ban tAi??bb nemzet Ai??s hazA?nkban Ai??lAi?? nemzetisAi??g kulinA?ris hagyomA?nyait is beemelem, ki- illetve betekintAi??st engedve az Ai??zek sokszAi??nAi??sAi??gAi??be, ismerjenek meg minAi??l tAi??bbet az erre nyitottak vagy nyitni prA?bA?lA?k. Az alap az A?ltalA?ban vAi??ve a szezonalitA?s. Mivel kis szAi??riA?s, kAi??zi gyA?rtA?s folyik ai??i?? jA?rAi??szt egy magam kAi??szAi??tem a termAi??keket a csomagolA?s tervezAi??sAi??tAi??l, ezek felhelyezAi??sAi??n keresztA?l a kAi??sz termAi??k kiszA?llAi??tA?sA?ig -, Ai??gy tA?l nagy raktA?rkAi??szletet az aktuA?lis termAi??nybAi??l kAi??szA?lt termAi??kekbAi??l nem tudok felhalmozni. Ez sok szempontbA?l jA?, pA?ldA?ul az alapanyagok vA?logatA?sa, a gyA?rtA?si folyamatok kontrollA?lA?sa, stb.., de megvan sajnos a hA?tulA?tAi??je is, az egysAi??gnyi idAi?? alatt elkAi??szA?lt darabszA?mot csAi??kkenti az A?gyintAi??zAi??s, Ai??rtAi??kesAi??tAi??s, A?rubeszerzAi??s Ai??s mindaz, ami ezzel jA?r. Az mA?r most lA?tszik, hogy az ai??zAi??stermelAi??i A?zemmA?dbA?lai??? kezdek kinAi??ni. Hamarosan el kell gondolkoznom a tovA?bblAi??pAi??s irA?nyairA?l.

Ha jA?l Ai??rtem, a kAi??zmAi??vessAi??g a ai??zhitvallA?sodai???. Az odafigyelAi??s, tAi??rAi??dAi??s garantA?lja a minAi??sAi??get. Minden rAi??szletre kiterjedAi??en… ez adhatja meg a vA?sA?rlA?k felAi?? a termAi??keid irA?nti elkAi??telezAi??dAi??st.

VisszatAi??rve a mA?rtA?sokra Ai??s a chutneykra, van titkos recepted? Ai??s van kedvenc fAi??szered, amitAi??l akA?r felismerhetAi??en egyediek lesznek?

Ai??rdekes mA?don a szA?momra leginkA?bb kedves fAi??szert a kardamomi magot eddig mAi??g nem alkalmaztam a termAi??keimben csak a reggeli kA?vAi??mba teszek mindig frissen, mozsA?rban Ai??rAi??lve, mAi??zzel. De most, hogy errAi??l beszAi??lA?nk, tA?madt is egy Ai??tletem…

Mindig azt kAi??rdezik akik kevAi??sbAi?? ismernek, jA?rAi??szt egy mA?sik szakmA?m kapcsA?n ami a reklA?mgrafikus, hogy hogyan jAi??n ehhez a szakA?cskodA?s? Erre azt szoktam mondani, mindegyik kreatAi??v szakma, mindegyik az arA?nyokon mA?lik.

Titkos receptem tAi??bb is van. PAi??ldA?ul a … Ugye Te sem gondolod komolyan, hogy most elmondom? Majd megkA?stolod! Hamarosan elindul a bolttal kombinA?lt weboldal, ott lehet majd lA?tni az aktuA?lis Ai??s vA?rhatA? kAi??nA?latot. Jelen pillanatban PAi??csett kaphatA? tAi??bb helyen, de a Magyar A?nyencvidAi??k facebookos oldalA?n mindig lehet kAi??vetni a hAi??reket, megtudni a rendelAi??si lehetAi??sAi??geket, egyenlAi??re e-mailben tAi??rtAi??nAi?? rendelAi??ssel lehet az Ai??lmAi??nyhez jutni.

PAi??csett Ai??lsz, de mi mAi??gis Megyeren talA?lkoztunk, ahol, bA?r KristA?f hAi??vott meg engem, Te is ai??zvendAi??glA?tA?mai??? voltA?l. Dolgozol grafikuskAi??nt Ai??s viszed a Magyar A?nyencvidAi??ket is. Hogy lehetsAi??ges mindez?

Dolgoztam nagykonyhA?n, sajA?t Ai??tteremben. Ezek az ambAi??ciA?k elmA?ltak, mostanA?ban sokat fAi??zAi??k felkAi??rAi??sre Ai??s szeretetbAi??l, elhivatottsA?gbA?l is, mint pAi??ldA?ul Megyeren – az orszA?g legkisebb falujA?ban – ahol a gasztronA?miai programok arca vagyok mint a “Megyeri gurman” Ai??s ahol falusi vendAi??glA?tA?ssal is foglalkozunk nAi??hA?nyan, ahol szeretnAi??nk elveszteni vA?rosi lAi??tA?nket, visszanyerve a harmA?niA?t ember Ai??s termAi??szet kAi??zAi??tt. De ez mA?r egy mA?sik tAi??ma Ai??s messzire vezetne…

KAi??pek: Magyar A?nyencvidAi??k

JA?TAi??K – Nyerd meg a Magyar A?nyencvidAi??k egyik mA?rtA?sA?t, s tedd vele kA?lAi??nlegessAi?? az A?nnepi menA?t!

Most megnyerheted a Magyar A?nyencvidAi??k egyik finomsA?gA?t. A?rd meg nekA?nk, hogy melyik fAi??szer a kedvence A?kosnak, s TiAi??d lehet egy A ZAi??LD MA?RTA?S, a BA?BOR HERCEG vagy A BITANG ALMAMA?RTA?S kAi??zA?l, melyet Te vA?laszthatsz ki! A megfejtAi??seket a videkielet@videkielet.hu cAi??mre vA?rjuk!

A jA?tAi??k 2012. december 17 ai??i?? 20. dAi??lig tart.

RAi??szvAi??teli feltAi??telek:

A jA?tAi??kban minden 18. Ai??letAi??vAi??t betAi??ltAi??tt szemAi??ly rAi??szt vehet, kivAi??ve a VidAi??ki Ai??let Magazin munkatA?rsai Ai??s kAi??zeli hozzA?tartozA?ik. A nyeremAi??nyt csak magyarorszA?gi cAi??mre tudjuk postA?zni. A nyertes sorsolA?sa a random.org program segAi??tsAi??gAi??vel tAi??rtAi??nik. A nyertest december 20-A?n e-mailben Ai??rtesAi??tjA?k azon a cAi??men, mellyel a jA?tAi??kban rAi??szt vett. A nyertes nevAi??t a magazinban is kAi??zzAi??tesszA?k.

MEGFEJTAi??S

KAi??szAi??njA?k mindenkinek, aki velA?nk jA?tszott! A helyes megfejtAi??s: a kardamom, rAi??gies nevAi??n: kardamomi mag.

A szerencsAi??s nyertes pedig: HegedAi??s NA?ra olvasA?nk

SzAi??vbAi??l gratulA?lunk!

Tipp! Ha mindig jA?l Ai??rtesA?lt szeretnAi??l lenni, mi tAi??rtAi??nik a VidAi??ki Ai??let hA?zatA?jA?n, lA?jkold a VidAi??ki Ai??let facebook oldalA?t Ai??s iratkozz fel ingyenes hAi??rlevelA?nkre!

Tipp! A Magyar A?nyencvidAi??k facebook oldalA?n megtalA?lod a legA?jabb termAi??keket, lA?jkolhatod s mindig Ai??rtesA?lhetsz az akciA?krA?l.

Tipp! Ha szeretnAi??l Lokodi A?kossal szemAi??lyesen is talA?lkozni, Ai??rdemes figyelned a megyeri programokat. BAi??vebb informA?ciA?: www.megyer.hu

Tipp! A purchase tadalis sx VidAi??ki Ai??let KAi??nyvA?ruhA?z karA?csonyi akciA?jA?ban 30 % kedvezmAi??nnyel vA?sA?rolhatsz receptkAi??nyveket, Ai??rdemes a GasztronA?mia rovatban szAi??tnAi??zni. Ha most rendelsz, karA?csonyig mAi??g megAi??rkezik!