Medvehagymás pesto

Most kapható a piacokon a medvehagyma, ami számos gyógyhatásáról ismert: kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, enyhíti a szédülést, fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a húgyhólyagot és a vért. Vettünk hat csomaggal és készítettünk belőle egy szép nagy adag pestót. Mi is jól laktunk vele, és megleptük az egész családot egy-egy üveggel.

Hozzávalók (kb. 8 kis üveg):

-       6-7 csomag medvehagyma (kb. 80 dkg)

-       4 db jól megtermett újhagyma zöldjével

-       1 csokor petrezselyem

-       1 csokor friss bazsalikom

-       30 dkg mandula és fenyőmag vegyesen (dióval és mogyoróval is készülhet)

-       fél liter olíva olaj (amennyit felvesz)

-       10 dkg parmezán sajt

-       só (óvatosan, mert a parmezán eléggé sós), bors, kakukkfű, oregano, majoranna ízlés szerint

Elkészítés:

Ha nincsen aprítónk, a magokat konyharuhába csomagolva húsklopfolóval is összetörhetjük. Vagy választhatjuk a kissé nyers, ám igen eredményes kalapácsos módszert is. A megmosott medvehagymát és fűszernövényeket kissé aprítsuk össze. Mindent tegyünk egy mély tálba, és turmixoljuk össze. A kész pestót tegyük kiforralt befőttes üvegekbe.

Tipp:

Óvatosan kell fenyőmagot választani, mert a Kínából vagy Pakisztánból importált magok fémes szájízt okozhatnak. Bár ezt a hatást a vizsgálatok szerint egy természetes összetevő okozza, tehát nem vegyszermérgezés, a napokig tartó fémes íz nagyon kellemetlen tud lenni.