Medvehagymás-túrós pogácsa

Ezzel a recepttel már tartozom egy ideje, jó néhány olvasómnak. A pogácsa nem az a műfaj, amit csak úgy össze lehet csapni, aztán lesz amilyen lesz. A pogácsának lelke van, még akkor is, ha nem élesztővel készíted. Márpedig az én pogácsám sütőporral készül. Margarin helyett pedig olívaolaj kerül bele. A hagyományos pogácsarecept, tartalmazza az összes olyan dolgot, amire a szervezetednek nincs szüksége, legalábbis nem ilyen formában és nem ilyen mennyiségben. Gondolok itt a fehér lisztre, a margarinra vagy vajra, és az élesztőre.

Az én pogácsám teljes kiőrlésű liszttel és zabpehely liszttel készül. A margarint a megszokott 30-40 dkg-os mennyiség helyett olívaolajra cseréltem és mindössze 1,5 dl –t használtam fel. Az élesztő kis mennyiségben még nem olyan káros az egészségre, de folyamatos élesztős péksütemények fogyasztása a candida albicans gombák elszaporodásához vezethet, aminek a következményeit gondolom, nem kell bemutatnom. Én az élesztő helyett mindig sütőport vagy szódabikarbónát használok.

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű Graham – liszt
20 dkg zabpehelyliszt
25 dkg zsírszegény túró
1,5 dl natúr joghurt
1,5 dl olívaolaj
1 csomag sütőpor
1 db tojás + 1 db tojás a kenéshez
10 – 12 levél medvehagyma apró kockákra vágva
10 dkg reszelt Pannónia sajt
2 teáskanál só
1/2 kávéskanál színes bors
köménymag, fekete szezám

Elkészítés:

A liszteket keverd össze a sütőporral, add hozzá a túrót, a joghurtot, az olívaolajat, a tojást és az apró kockákra vágott medvehagymát. Alaposan gyúrd össze a hozzávalókat. Jól formázható, ruganyos tésztát kell kapnod. Ha nem állna össze a tészta (amire még nem volt példa), adj hozzá még egy kis joghurtot.

A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.

Ha megvan a szépen eldolgozott tésztád, nyújtsd ki körülbelül 1,5 cm vastagra és hajtogasd egymásra az oldalait, míg egy körülbelül 10 cm x 10 cm-es négyzetlapot kapsz. Ekkor megint nyújtsd ki, majd megint hajtogasd össze. Ezt a műveletet legalább 4-szer végezd el. Így szép réteges és levegős lesz a tészta. Ha megvagy a hajtogatással, nyújtsd ki körülbelül 2,5 – 3 cm vastagra a tésztát, és egy 4 cm átmérőjű pogácsaformával szaggasd ki a pogácsákat.

Egy nagy tepsit kenj ki olívaolajjal, majd lisztezd be. Mehetnek a tepsire a pogácsák. A tetejüket kend meg a felvert egész tojással és szórd meg reszelt sajttal. Én a sajtot felül még megszórtam köménymaggal és fekete szezámmal is. Tedd az előmelegített sütőbe. 15 perc után emeld a hőfokot 220 C fokra és süsd még 10 – 15 percig. Ha a pogácsák szépen feljöttek és a sajt is piros már a tetejükön, elkészültek a pogácsáid.

Frissen a legfinomabb, de a sütőpor miatt, várd meg míg kihűl.