Ne bonyolítsd túl az egészségest!

Évente kétszer törvényszerűen ugyanakkor jut eszünkbe a fokhagymás paradicsomos töltött kel elkészítése. Először nyár végén, paradicsom befőzés idején, másodszor télen, amikor a hótakaró alatt felfedezzük a még kint szomorkodó két kelkáposztát, kertünk utolsó hírnökeit. Ilyenkor összenézünk: De régen csináltunk, olyan fokhagymás-paradicsomosat, tudod? Ebben a receptben megint az a jó, hogy a tölteléket kedvünkre változtathatjuk úgy, hogy körülbelül mégis ugyanazt a finomságot kapjuk. Eredetileg húsos és főtt rizzsel készül, de aki mellőzné a húst, annak csak valamilyen más gabonával kell helyettesítenie azt. Nagyon finom benne az árpagyöngy, a bulgur és a köles, aki szereti az ízét, az hajdinával is kipróbálhatja. A gabonákat jól feldobja, ha minél többfajta gombával és sok petrezselyemzölddel keverjük össze, vagy pedig előre beáztatott mazsolával. Aki olyankor jön hozzánk vendégségbe, amikor pont ilyet főzök, általában azt hiszi, töltött káposzta van. Kinézetében hasonló, ízében egészen más ételről van szó.

 

Az eredeti recept így szól:

Veszünk egy szép kelkáposzta fejet és a leveleit leszedegetjük. Ilyenkor gondolhatunk a gazdag kálium, kalcium, magnézium és vastartalmára, de ez a program fakultatív. Aki akar, elmerenghet azon is, hogy a kelkáposztának az energiatartalma csak 30 kcal, 10 dkg-onként és az nagyon jó, hacsak nem a testépítő világbajnokságra készülsz. Forró vízbe dobjuk és pár percig főzzük. A levét eltesszük.  Eközben a rizst is megfőzzük. Jobbat teszünk az emésztőrendszerünkkel, ha barnarizst használunk, a magasabb rosttartalma miatt. Nem is beszélve arról, hogy a vitamin és ásványi anyag tartalma is magasabb a barnarizsnek, mint fehér barátjának. A darált húst, olyan 30-40 dkg-t, kedvünkre fűszerezzük, én pici sót, frissen őrölt borsot, koriandert szoktam beletenni. Hozzáadjuk a hússal megegyező mennyiségű, főtt barnarizst, 1 tojást és alaposan összekeverjük. A megpuhult levelekbe adagoljuk és egy hőálló tálba sorakoztatjuk a kelkáposztabatyukat. Meglocsoljuk a megmaradt főző lével és a sütőbe tesszük még kb. 20 percre. Amíg sül, elkészítjük a mártást. Kevés olajon két gerezd, felaprított fokhagymát pirítunk, ráteszünk egy evőkanál lisztet, persze teljes kiőrlésűt és ráöntjük a házi befőzött paradicsomlevünket, legalább 1 litert, sózzuk, borsozzuk és kész is. Nem bonyolult étel, nem kell marinálni, legírozni, karamellizálni, meggyújtani és mégis mindenkit meggyőz, aki megkóstolja.

Amikor paradicsomos szájszéllel, elégedetten esszük az utolsó falatokat, törvényszerűen jön a megjegyzés: Gyakrabban csinálj ilyet!

A cikket Bakó Eszter írta, aki az “Írd Te a Vidéki Életet!” pályázatunk egyik kategóriagyőztese volt. A nyertes cikk itt olvasható.

A szerzőről:

Bakó Eszter

Barcson születtem és nevelkedtem. Dietetikusi és élelmiszer ismereti tanulmányaimat Pécsett és Mosonmagyaróváron szereztem. Legújabban biológusnak készülök. Pár éve a családommal Budapesten élek, de a vidéki kötődésem változatlan. Most két pici babával itthon a családi csapatot erősítem, nekik próbálom nap mint nap a tányérukra varázsolni a táplálékpiramist.