Paella

A paella jellegzetes spanyol egytálétel, kagylóval, rákkal, hússal felturbózott zöldséges rizs. Nevét arról a kétfülű, széles, lapos edényről kapta, amelyben készítik. Rengeteg változata létezik, minden tájegységnek megvan a maga specialitása – ezért aztán hatalmas teret ad a képzeletnek és mi is nyugodtan kísérletezhetünk vele.

 

Hozzávalók (4 személyre):

- 40 dkg tengeri herkentyű

- 10 dkg chorizo kolbász

- 150 g rizs

- 3 cukkini

- 3 paradicsom

- 2 pritaminpaprika

- 1 fej lilahagyma

- 1 szál újhagyma

- 6 (nagy) fokhagymagerezd

- nagy csokor friss bazsalikom

- 1 marék friss oregano levél

Elkészítés:

 

A megmosott, felaprított hagymákat üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paprikát és hagyjuk kicsit puhulni. Aztán beledobjuk a kolbászdarabokat és a cukkinikockákat. Kis puhulási idő után következik a felszelt paradicsom és a tenger gyümölcsei. (Mirelit esetén több idő kell, vagy érdemes főzés előtt kiolvasztani.) A rizst feltesszük főni, közben felaprítjuk a megmosott fűszereket és a fokhagymát. Ha a rizs megfőtt, hozzáadjuk a fűszerekkel együtt, összekeverjük, picit hagyjuk összefőni az ízeket, és már tálalhatjuk is.

 

 

 

Tudtad?

A chorizo a spanyol konyha jellegzetes kolbásza. Mivel fokhagymával és paprikával készül, akárcsak a magyar füstöltkolbász, ízük is hasonlít egymásra.