RAi??tesek sok szeretettel

A rAi??tes, akA?rcsak a barackdzsem, a szilvalekvA?r, a gombA?c vagy a derelye, hozzA?tartozott a gyermekkoromhoz Ai??s a nagyszA?lAi??i hA?zhoz. NagymamA?m rendszeresen sA?tAi??tt valamit, sokszor Ai??ppen rAi??test, s gyakran olyan mennyisAi??gben, hogy nemcsak a csalA?d, de az egAi??sz kAi??rnyAi??k jA?llakott vele.Ai?? IdAi??nkAi??nt a falubelieknek is kAi??szAi??tett sA?temAi??nyeket. Na, nem pAi??nzAi??rt, hanem szAi??vessAi??gbAi??l. Vagy inkA?bb szeretetbAi??l. Ai??lvezte, hogy Ai??rAi??met okozhat mA?soknak. S azt hiszem, ezek a piskA?tA?k, pitAi??k, mAi??zesek, kelt tAi??sztA?k, szalalkA?lisok Ai??s rAi??tesek attA?l voltak igazA?n finomak, hogy ezekben nemcsak tAi??ltelAi??k volt, hanem a NagymamA?m szAi??ve, lelke is.

Ha a faluban valakinek valamibAi??l sok termett Ai??s nem fAi??rt mA?r a kamrapolcra vagy a pincAi??be, jA? szAi??vvel adta oda a felesleget a rokonoknak, szomszAi??doknak, ismerAi??sAi??knek. Nem kAi??rt Ai??rte pAi??nzt Ai??s nem vA?rt cserAi??be semmit. EgyszerAi??en ez volt a szokA?s. Ahogy A?nnepekkor, lakodalmak utA?n vagy a disznA?torbA?l is vittek egymA?snak kA?stolA?t a kAi??rnyAi??kbeliek. Ezt kAi??vA?nta az illendAi??sAi??g. Amit kAi??szAi??tettek, vagy ami termett, abbA?l Ai??nzetlenA?l adtak. NA?lunk pedig Ai??vrAi??l Ai??vre igen sok rAi??tes termett. A lehelet finom tAi??szta elkAi??szAi??tAi??sAi??nek tudomA?nya generA?ciA?rA?l generA?ciA?ra Ai??rAi??klAi??dAi??tt a csalA?dban. NagymamA?m a DAi??dnagymamA?mtA?l tanulta, a lA?nyai pedig tAi??le. MegkAi??rtem a NagynAi??nAi??met, mutassa meg, hogyan nyA?jtja, tAi??lti Ai??s sA?ti az egykori receptnek megfelelAi??en az igazi hA?zi rAi??test. A mennyisAi??g ezA?ttal sem volt kevAi??s, a megadott hozzA?valA?k 12 rA?d tAi??sztA?hoz elegendAi??ek. 4 fAi??le tAi??ltelAi??kkel tAi??ltAi??ttA?k: savanyA? kA?posztA?val, meggyel, mA?kkal Ai??s tA?rA?val. Jutott belAi??le a csalA?dnak, a szomszAi??doknak Ai??s a barA?toknak isai??i?? mert errefelAi?? ez mAi??g mindig Ai??gy szokA?s.

HozzA?valA?k a tAi??sztA?hoz: cozaar generic equivalent

120 dkg liszt (Sima, BL 55-Ai??s lisztet hasznA?ltunk) + kevAi??s a szA?rA?shoz, csapott evAi??kanA?lnyi sA?, kAi??rA?lbelA?l 8-10 dl langyos vAi??z, liszttAi??l fA?ggAi??en (Ha magasabb a liszt sikAi??rtartalma, akkor tAi??bb vizet vesz fel.), 1 evAi??kanA?l ecet,Ai?? kAi??rA?lbelA?l 1/2 dl Ai??tolaj

Aki kevesebb fAi??lAi??t vagy kisebb mennyisAi??get szeretne, Ai??rtelemszerAi??en mA?dosAi??tsa a tAi??szta hozzA?valA?inak arA?nyA?t.

A tAi??szta elkAi??szAi??tAi??se:

MAi??rjA?k ki a vizet Ai??s keverjA?k bele az ecetet. A lisztbe keverjA?k bele a sA?t, majd adjunk hozzA? annyi vizet, hogy egy nokedli A?llagA? tAi??sztA?t kapjunk, vAi??gA?l Ai??ntsA?k hozzA? az Ai??tolajat. Az egAi??szet dolgozzuk Ai??ssze. Addig gyA?rjuk, mAi??g a kezA?nkrAi??l, illetve az edAi??ny falA?rA?l le nem vA?lik. SzA?rjunk a tetejAi??re kAi??rA?lbelA?l fAi??lmaroknyi lisztet. TegyA?k belisztezett gyA?rA?deszkA?ra Ai??s formA?ljunk belAi??le hengert. VA?gjuk nAi??gyfelAi?? Ai??s formA?ljunk belAi??le 4 cipA?t. A cipA?kat ismAi??t szA?rjuk meg liszttel, majd takarjuk le Ai??s hagyjuk pihenni 20-30 percig. KAi??zben kAi??szAi??tsA?k el a tAi??ltelAi??keket.

PihentetAi??s utA?n a cipA?kat egyesAi??vel nyA?jtsuk ki. Ai??rdemes egy asztalterAi??tAi??t rendszeresAi??teni, melyet csak rAi??teskAi??szAi??tAi??skor hasznA?lunk. (A fotA?kon lA?thatA? asztal mAi??rete 120×90 cm.) A terAi??tAi??t szA?rjuk meg liszttel, a tAi??sztA?t kicsit nyA?jtsuk ki, majd A?vatosan kezdjA?k el a szAi??lAi??nAi??l hA?zni. Amikor mA?r kezd egyre vAi??konyabb lenni, emeljA?k meg kissAi??, kAi??t kezA?nket helyezzA?k alA? Ai??s a kAi??zfejA?nkkel nyA?jtsuk tovA?bb. (Ha van rajtunk gyAi??rAi??, nyA?jtA?s elAi??tt feltAi??tlenA?l vegyA?k le!) A liszt minAi??sAi??gAi??tAi??l fA?gg, mennyire rugalmas a tAi??szta, de mindenkAi??ppen finoman dolgozzunk vele, mert kAi??nnyen szakad. Amikor mA?r hA?rtyavAi??konysA?gA?ra nyA?jtottuk, a szAi??lAi??n maradt vastagabb rAi??szt tA?volAi??tsuk el. Egy ponton elkezdve, mint egy gombolyagot, tekerjA?k fel Ai??s tegyA?k fAi??lre.

A kinyA?jtott tAi??sztA?t locsoljuk meg Ai??tolajjal, majd jAi??het rA? a tAi??ltelAi??k. GyA?mAi??lcsAi??s tAi??ltelAi??keknAi??l mindig szA?rjunk rA? zsemlemorzsA?t vagy bA?zadarA?t, hogy a gyA?mAi??lcs ne A?ztassa el a tAi??sztA?t.

Osszuk el egyenletesen a tAi??ltelAi??ket, majd A?vatosan hajtsuk be kAi??rA?lbelA?l 4-5 ujjnyi szAi??lesen a szAi??leket. Fogjuk meg az asztalterAi??tAi?? kAi??t vAi??gAi??t a hosszA? oldalon, majd a terAi??tAi?? segAi??tsAi??gAi??vel gAi??rgessA?k fel a tAi??sztA?t. VA?gjuk 3 felAi??, igazAi??tsuk el a vAi??geket, hogy a tAi??ltelAi??k ne folyjon ki, majd helyezzA?k egy sA?tAi??papAi??rral kibAi??lelt, majd olajjal kikent tepsibe. KenjA?k meg a tetejAi??t Ai??tolajjal Ai??s 200 fokon sA?ssA?k szAi??p pirosra. (A tepsi mAi??rete: 39x36cm, a sA?tAi??si idAi?? kAi??rA?lbelA?l 25 perc sA?tAi??tAi??l fA?ggAi??en.)

Tipp: A fAi??lretett gombolyagokbA?l kAi??szAi??tsA?nk levesbetAi??tet. EgyenkAi??nt sodorjuk Ai??ket kAi??rA?lbelA?l ujjnyi vastag hengerrAi?? Ai??s lazA?n kAi??ssA?nk rA? egy csomA?t. Ne hA?zzuk tA?l szorosra, hogy a kAi??zepe is A?tfAi??jAi??n. Nagyon jA?l illik pAi??ldA?ul hagymalevesbe.

Tipp: A fAi??lretett gombolyagokat gyA?rjuk Ai??ssze Ai??s nyA?jtsuk vAi??kony, kerek lapokkA?, majd sA?ssA?k meg. A kisA?lt tAi??sztA?t kenjA?k meg fokhagymA?s olajjal vagy kAi??nA?ljunk hozzA? padlizsA?nkrAi??met, illetve hummuszt.Ai??

TAi??ltelAi??kek:

KA?posztA?s rAi??tes:

HozzA?valA?k: 1kg hosszA? szA?lA?, vecsAi??si, savanyA? kA?poszta,Ai?? kAi??rA?lbelA?l 1/2 dl Ai??tolaj,Ai?? 1/2 evAi??kanA?lnyi kristA?lycukor, Ai??zlAi??s szerint sA?, bors, Ai??zlAi??s szerint szAi??lAi??

A kA?posztA?t, ha tA?l savanyA?, mossuk A?t, majd vA?gjuk kissAi?? Ai??ssze Ai??s olajon dinszteljA?k meg. Adjuk hozzA? a sA?t, a borsot (el is hagyhatA?) Ai??s a cukrot, s hagyjuk a cukorral karamellizA?lA?dni. Imitt-amott barnulA?sig meg is pirulhat, de ne Ai??gessA?k meg. Ha szA?ksAi??ges, inkA?bb adjunk mAi??g hozzA? Ai??tolajat. Folyamatosan keverjA?k, mert kAi??nnyen megAi??g. MielAi??tt a tAi??sztA?ra tesszA?k, hagyjuk kihAi??lni, kA?lAi??nben tAi??nkreteszi a tAi??sztA?t.

Oszlassuk el a kA?posztA?t az olajjal meglocsolt tAi??sztA?n. DAi??dnagymamA?m a kA?posztA?n kAi??vA?l szAi??lAi??szemekkel bolondAi??totta meg a tAi??ltelAi??ket, Ai??gy most a tAi??szta egy rAi??szAi??t mi is Ai??gy kAi??szAi??tettA?k. Ha tA?l nagyok a szAi??lAi??szemek, vA?gjuk kettAi?? Ai??ket.


Price for mobicel ace

Meggyes rAi??tes:

HozzA?valA?k: 2 A?veg (7 dl-es) meggybefAi??tt (lehetAi??leg magozott), kevAi??s bA?zadara vagy zsemlemorzsa a szA?rA?shoz, Ai??zlAi??s szerint kristA?lycukor Ai??s fahAi??j

Az olajjal megkent tAi??sztA?t szA?rjuk meg zsemlemorzsA?val vagy bA?zadarA?val, egyenletesen osszuk szAi??t rajta a leszAi??rt Ai??s lecsAi??pAi??gtetett meggyet, majd hintsA?k meg cukorral Ai??s fahAi??jjal.


MA?kos rAi??tes:

HozzA?valA?k: 35 dkg mA?k, Ai??zlAi??s szerint porcukor, 1 citrom leve, 1 csomag vanAi??liA?s cukor, Ai??zlAi??s szerint lekvA?r, alma, meggy vagy tejfAi??l

A mA?kot, cukrot, vanAi??liA?s cukrot Ai??s a citrom levAi??t keverjA?k Ai??ssze Ai??s egyenletesen oszlassuk el az olajjal meglocsolt tAi??sztA?n. Halmokban kanalazzuk rA? a lekvA?rt, esetleg meggyet vagy reszelt almA?t, illetve tejfAi??lt, hogy lazAi??tsuk a tAi??ltelAi??ket Ai??s a mA?k ne kemAi??nyedjen meg. Ne sA?ssA?k tA?l, mert a mA?k kAi??nnyen megkeseredik.

TA?rA?s rAi??tes:

HozzA?valA?k: 1kg tA?rA?, 2 tojA?ssA?rgA?ja, 1 pohA?r tejfAi??l, Ai??zlAi??s szerint kristA?lycukor, 1 csomag vanAi??liA?s cukor, 1 citrom hAi??ja (lAi?? nAi??lkA?l), Ai??zlAi??s szerint mazsola (el is hagyhatA?), kevAi??s bA?zadara vagy zsemlemorzsa

SzA?rjuk meg az olajjal meglocsolt tAi??sztA?t zsemlemorzsA?val vagy bA?zadarA?val. A hozzA?valA?kat keverjA?k Ai??ssze Ai??s kis halmokban osszuk szAi??t a tAi??sztA?n. Ne ijedjA?nk meg, ha a felgAi??ngyAi??lt Ai??s a tepsibe helyezett tAi??szta jobban szAi??tterA?l, mint a tAi??bbi tAi??ltelAi??kkel tAi??ltAi??tt rAi??tesek, ez a tA?rA? lA?gy A?llagA?nak kAi??szAi??nhetAi??.

 

Mindenkinek nagyon jA? sA?tAi??st Ai??s finom rAi??teseket kAi??vA?nok!