Születésnapi torta és a Kisvakond

Három évesnek lenni nagyszerű dolog, pláne, ha ilyen szép tortát kap az ünnepelt. A torta különlegessége, hogy  keramikus-iparművész barátnőnk, Lipovszky-Drescher Mária sütötte és díszítette Márton fiunk kedvenc meséjével, a Kisvakonddal. A kedves történet egy kerti mulatság formájában érkezett meg Marci születésnapi ünnepségére, melyet kertben tartottunk, stílusosan mondhatnánk “vidéki” összejövetel volt barátokkal, szomszédokkal, bodza szörppel, házi süteményekkel, főtt kukoricával és dinnyével.

Megosztjuk veletek a torta receptjét és kísérletező kedvűek marcipánnal és ételfestékkel (szigorúan természetes eredetűvel) felszerelkezve a díszítéssel is próbálkozhatnak.

A torta tésztája nyolc tojásos citromos piskóta, melyből kettő készült (kerek formában). A töltelék barackos-túrós krém volt.

A krémhez 3 tojás sárgáját és egy egész tojást kikeverünk hat evőkanál barna cukorral, egy citrom levével és reszelt héjával, hat evőkanál házi barack lekvárral. Gőz felett besűrítjük, majd belekeverünk egy fél zacskó zselatint (kb 12 g), végül 10 deka vajat. Egy nagy doboz tejfölt összekeverünk fél kiló túróval, majd  hozzá keverjük a zselatinos masszát. A megtöltéskor a túró töltelék alá házi baracklekvárt kenünk.

A marcipános díszítés alá vékonyan vajkrém került, melyhez habosíts ki két tojás fehérjét gőz 10 deka cukorral, majd a gőzről levéve géppel magas fokozaton keverd bele a 10 deka vajat.

A díszítésről…

Valószínűleg kívülről el sem tudjuk képzelni, hány óra munkával készült el Kisvakond és barátai, a torta bevonása, festése. Marcsi először megmintázta a figurákat (kb. 6 óra), azután kisütötte a piskótát és megfőzte a krémet, megtöltötte a tortát  (kb. 4 óra). Végül következett a burkolás és festés (kb. 6 óra).

Nagyon örült neki az ünnepelt, köszönjük Marcsi!

Ismerjétek meg Marcsival készült interjúnkat és levendulás receptjeit:

Levendulás találkozások

Levendulás nyári receptek

További szépségeket láthattok Marcsi blogjában: www.krumplicukrok.blogspot.com

Tipp!

Próbáljátok ki a túrós krémet CSIKOS lekvárokkal, a tortát pedig az Arany-ló Papír tálcáin szervírozzátok!