Tegyük el a nyarat! – Eperszezon extra

Most vagyunk az eperszezon közepén, ezért, aki szeretné ezt a különleges gyümölcsöt eltenni télire, lásson hozzá mielőbb! Az élénkpiros, illatos gyümölcs kedvence a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Rendkívül sokféle módon használhatjuk fel, legyen az fagylalt, szörp, dzsem, sütemény, joghurt, saláta…biztosan találunk közöttük eperrel ízesítettet is.


Rendhagyó módon a mai cikkünk nem a befőzést és a gyümölcs télire való eltevését helyezi középpontba, hanem épp ellenkezőleg, a friss gyümölcs azonnali fogyasztásához ad tippeket. Készítünk epres-túrós piskótát és megnézzük, miként lehet egy földi halandó a nyári kertiparti mixerkirálya – epres koktélokat mutatunk be.

 

 


Az eperről

Vadon élő fajtája a szamóca, melynek illatos, apró gyümölcsét erdőkben, tisztásokon egyaránt megtalálhatjuk. Érdemes ilyenkor nyitott szemmel járni és nem sajnálni az időt a gyümölcs leszedésére. Intenzív illatával már viszonylag kis mennyiség is correct dose of cialis megbolondíthatja a dzsemünket, szörpünket, ha teszünk az eper mellé belőle. Emellett jó tudni, hogy a szamóca vitamin és ásványi anyag tartalma magasabb, mint a földieperé.

A földieper magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően segít a meghűléses betegségekkel szemben ellenállóvá válni. Más bogyós gyümölcshöz hasonlóan az epernek is vértisztító és baktériumölő hatása van. Jótékony hatással van a bőrzúzódásokra, jó gyógyszer cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre. Sajnos az arra hajlamosaknál allergiás tüneteket válthat ki, ezért legyünk vele óvatosak, kisgyermekeknek 1 éves kor előtt nem ajánlott a fogyasztása.

Forrás: http://www.vitaminsziget.com

Édes bűnözések

viagra online canada

Nehéz dolga van az embernek nyáron, ha valami édességet enne, de ne legyen az csoki, mert megolvad a kézben, ne legyen fagyi, mert épp nincs a közelben, ne legyen krémes, mert az nehéz. Meg egyébként is jó lenne, ha könnyű lenne és hűsítő és persze azért legyen édes is! Ez a sütemény nem tartozik a félóra alatt összedobok valamit- kategóriába, de mindenképp érdemes rászánni az időt, mert családunktól és barátainktól rengeteg dicséretet fogunk kapni. És biztosan kevés lesz! Az eredeti recept málnával készül, de szezon szerint tehetünk bele ribizlit, vagy a mellékelt példa szerint epret is!

Kakaós piskótatekercs epres túróval töltve

Hozzávalók: 3 tojás (szétválasztjuk), 15 dkg+1ek cukor, 5 dkg liszt, 1 csapott ek kakópor, 1,5 tk sütőpor, 5 dkg étkezési keményítő, 6 lap zselatin, 1 citrom, 50 dkg túró, 1 cs vaníliás cukor, 200ml tejszín, 20 dkg gyümölcs (eper, málna, ribizli – lehet mirelit is), 1-2 ek porcukor, sütőpapír

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, keményítővel és a kakaóval. A tojásfehérjéből 3 ek hideg vízzel kemény habot készítünk, közben 10 dkg cukrot beleteszünk. A habhoz adjuk a tojássárgákat, majd beleforgatjuk a lisztkeveréket (fakanállal kavarjuk, nem géppel, hogy ne törjön a tészta). A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeverésesnél 175 fokra. A kész masszát sütőpapírral kibélelt gáztepsibe öntjük, winn dixie online pharmacy vékonyan elsimítjuk, 8 percig sütjük. Ha bizonytalanok vagyunk, végezzünk tűpróbát.

A kész piskótalapot 1 ek kristálycukorral meghintett konyharuhára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és a hosszabbik oldalánál fogva óvatosan föltekerjük, hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez a túrót szitán áttörjük, beletesszük a maradék cukrot, a megmosott citromok reszelt héját (ha nagyobb a citrom, 1 is elég), az egyik citrom kifacsart levét és a vaníliás cukrot. Jól eldolgozzuk. A zselatint a tasakon lévő utasítás szerint feloldjuk, elkeverjük 3 ek túrókrémmel, majd hozzáadjuk a maradék kémhez, elkeverjük és dermedni a hűtőbe tesszük. Amíg a túró dermed, a tejszínt kemény habbá verjük, cialis treatment after prostatectomy majd a habot óvatosan a dermedő túrókrémbe keverjük. Az epret alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük. Néhányat elteszünk a díszítéshez, a többit földaraboljuk és a krémbe forgatjuk.

A tekercs összeállításához némi türelem és határozott mozdulat kell, ezért semmiképp ne kapkodjunk. A piskótát göngyöljük ki, töltsük bele a krémet úgy, hogy a széleknél 1cm-es sáv maradjon ki. Majd óvatosan tekerjük vissza a tésztát. Ha soknak találjuk a tölteléket, inkább hagyjuk ki, hogy ne nyomja szét a piskótát. A krém teljes dermedéséig még kb. 2 óra hosszára tegyük hűtőbe. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral és díszítsük a maradék gyümölccsel.

Tipp:

Ha valaki bizonytalan, ne vesződjön a tekeréssel, vágja ketté a lapot és töltse meg a töltelékkel, majd a dermedés után szeletelje négyzetes formára, hintse meg porcukorral és minden piskótakocka közepére tegyen egy szem gyümölcsöt! A feldarabolt eper levet ereszt, ezért annyit tegyünk a sütire, amennyi szelet biztosan elfogy. Vagy válasszunk kisebb, egész szemeket, de az erdei szamóca is kiváló lehet díszítéshez! Ha valaki nem szereti nagyon édesen, a porcukrot már ne szórja a sütire!

 

Hűsítő epres koktélok

A vendégvárás mindig stresszes dolog, legyen az egy egyszerű családi összejövetel, vagy baráti találkozás. Szerencsére a jó vendégek kevésbé figyelnek a részletekre, hiszen ők csak azért mennek, hogy jól érezzék magukat. De azért, ha valami különleges meglepetéssel várjuk őket, biztosan emlékezetes marad számukra a találkozás. Például, ha nyári forró délután vagy a langymeleg estén hűsítő koktélokat kínálunk, biztosan kapunk majd kedves bókokat! Bár számomra elsőre félelmetesnek tűnik, hogy saját magam otthon koktélt készítsek, mixerünk megnyugtat, és elárul néhány praktikát. Egy biztos, ha jó kedvvel készítjük és nem sajnáljuk a plusz energiát a díszítésre, repetázóból nem lesz hiány!

Három koktélt készítünk el, melyek egyszerű alapanyagokat tartalmaznak és egy átlag háztartásban fellelhető konyhai eszközökkel könnyen elkészíthetők. Mielőtt nekilátnánk a koktéloknak, érdemes beszerezni nagyobb mennyiségű zúzott jeget pl. benzinkutaknál vehetünk. Ha a jegünk nagyon megolvadna, a jégvizet öntsük le – egyszerre csak kis mennyiséget vegyünk ki a hűtőből.

Strawberry Daiquiri

Hozzávalók: 4 cl fehér rum, 2 cl zöld citrom leve (kb fél lime), 1 teáskanál nádcukor vagy kritálycukor, vagy ha van akkor cukorszirup, 5-6 szem kp. méretű eper (fagyasztott is lehet, ha nincs friss, ilyenkor kevesebb jég kell), jég, Y-pohár vagy ha nincs, akkor borospohár, turmixgép

Elkészítés: A rumot, lime levet, cukrot, epret és a jeget (10-12 kocka kell, hogy jól tele legyen a pohár, főként ha nagyobb az űrmérete) a turmixba tesszük és fél-egy perc alatt összezúzzuk, hogy jégkása állagot kapjunk. Ha a jeget előzőleg konyharuhában összezúzzuk, akkor a turmixnak könnyebb dolga van. A kész italt a pohárba töltjük, úgy szép, ha színültig van és egy szem félbevágott eperrel díszítjük, szívószállal kínáljuk.

Strawberry Colada

Hozzávalók: 6 cl arany vagy fehér rum, 1.5-2 cl kókuszszirup, 2 cl tejszín, 8 cl ananászlé (lehetőleg 100%-os), 5+3 szem eper (ha savanykás, akkor 2 cl legyen a kókuszszirup),díszítéshez 1 kis cikk ananász vagy eper, jég, hurrikán pohár, ami helyettesíthető szép formájú üdítős pohárral is, turmixgép

Elkészítés: A rumot, a kókusszirupuot, a tejszínt, az ananászlevet, 5 szem kp. méretű epret, 10-12 kocka jeget a turmixgépbe teszünk és kb. fél-egy perc alatt összezúzzuk, majd a pohárba töltjük. Hagyományosan a Coladákat (az alap recept a Pina Colada) ananász viagra in canada szelettel és ananász levéllel, valamint koktélcseresznyével díszítjük, de mivel ebben a koktélban epret használtunk fel, így itt a koktélcseri helyett mindenképpen epret használjunk. Ezeket kicsi koktél nyárssal, vagy fogvájóval tűzhetjük össze. Ha nincs otthon friss ananász, akkor pl. 3 szem epret saslik nyársra húzhatunk, ez is nagyon dekoratív. Ha ez sincs otthon, akkor egy szem epret bevágva azt helyezhetjük a pohár szélére. Szívószállal kínáljuk.

Rossini vagy Testarossa


Hozzávalók: 5-6 szem kp. méretű eper, 8 cl száraz pezsgő, pezsgőspohár, botmixer vagy turmixgép

Elkészítés: az epreket a botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítjük, viagra canada majd pezsgős pohárba tesszük, (annyit, hogy kb. a pohár negyedéig, max harmadáig érjen) és erre töltjük a pezsgőt. A pezsgőt a pohárba helyezett kanál hátoldalára csurgatjuk, így kevésbé fog habosodni. Ne töltsük teljesen tele a poharat, hogy az óvatos keverés után a keletkező habnak is maradjon helye, kb. 1 cm maradjon ki. A pezsgőt előzőleg jó alaposan hűtsük le. Ha az eper inkább savas, akkor ízlés szerint nádcukrot esetleg kristály cukrot keverhetünk hozzá. Díszítésre 1 szem epret, esetleg koktélnyársra felfűzött apró epreket, szamócát használhatunk.

Külön köszönet a koktélt készítő mixerünknek, Simon Zsófiának!