Tegyük el a nyarat! - Cseresznyeszezon

Tegyük el a nyarat! rovatunkban az éppen szüretelésre váró gyümölcsöknek és zöldségeknek igyekszünk helyet találni a mostanra kiürített kamra polcain bevált, tartósítószermentes receptekkel.

Végre itt a cseresznyeszezon! A házunkkal együtt “vásárolt” óriási cseresznyefánk termésével igazi nagyhatalomnak számítunk a környéken. Sajnos eddig a termés nagyrésze a fán maradt – a madarak legnagyobb örömére. Most azonban új távlatok nyílnak, ugyanis egyik ipari alpinista múltra visszatekintő barátunk némi termésért cserébe felajánlotta, hogy megmássza fánkat. Ennek örömére ötféle módon fogjuk hasznosítani az ismét hatalmas mennyiségű termést. Elsőként annyit eszünk, amennyit látunk és ezt kiterjesztjük a szomszédokra és barátokra is. Másodszor, teszünk el a fagyasztóládába télire. Harmadszor és negyedszer jöjjön a befőzés: befőtt és lekvár, végül pedig sok-sok pitét sütünk belőle. A férjem kacsingat a pálinkafőzés felé is, no ezt még majd meglátjuk…

 

Befőtt

Befőtt receptemmel fogtok még találkozni, ugyanis én minden gyümölcs eltevéséhez a generációkon át örökített, ebből adódóan roppant egyszerű eljárást alkalmazom. Három liter vízhez hozzáadunk 1 kg cukrot. Nem szabad felforralni, csak addig hevítjük, amíg a cukor elolvad. A cseresznyét leszárazzuk és attól függően, hogy egyszer szeretnénk sokat, vagy sokszor keveset dolgozni, kimagozva vagy magosan üvegekbe töltjük. Én a 7 decis üveget kedvelem a legjobban, a kisebbe nagyon kevés fér, a nagyobbak nem biztos, hogy egyszerre elfogynak. Az elkészített szirupot az üvegekbe töltjük úgy, hogy ellepjék a gyümölcsöt. Édesanyám egy pici szalicilt tesz a tetejére, én azonban anélkül teszem el és így is elállt még mindig. A befőzőedény alját kibélelem újságpapírral, a lezárt üvegeket szintén újságpapírba csomagolom. Az edénybe állítom az üvegeket és annyi vizet öntök bele, hogy az üvegek feléig érjen. Ezt követően lassú tűzön addig főzöm, amíg buborékok nem jönnek fel az üvegekben. Ezt követően letakarom az edényt és így hagyom kihűlni az elkészült befőttet, majd mehetnek szép sorban a kamra polcaira.

Tipp!

Ha nem bízol a szalicil mentes befőttben, de nem szeretnéd, hogy a gyümölccsel érintkezzen, próbáld ki, hogy celofánt teszel az üveg tetejére, arra egy késhegyni szalicilt hintesz és így zárod rá a kupakokat.

Lekvár

Cseresznyelekvárt idén fogok eltenni először. Erre az elhatározásra még tavaly jutottam, amikor megkóstoltam Eszter csodálatos cseresznyelekvárját. Mindig a fanyar ízek rajongója voltam, így a cseresznye, mint lekvár alapanyag szóba sem jöhetett. Azonban Eszter receptje a cseresznye és citrom oly különleges ízegyvelegét produkálja, hogy semmiképpen sem szabad kihagyni a lekvárfőzést. Eszter különleges paradicsomlekvárját már megismerhettük a körülbelül egy hónapja bemutatott házukról készült cikkben. Most a cseresznyelekvárral örvendeztet meg bennünket.

Eszter a Dr.Oetker befőzőcukorra esküszik, melyhez 1,75 kg kimagozott cseresznyére van szükség. A gyümölcsöt összekeverjük a cukorral és 10-15 percig állni hagyjuk. Ezt követően állandó kavargatás mellett felforraljuk és botmixerrel összetörjük. Citrom levet facsarunk bele (ízlés szerint, kóstoljuk meg, hogy mennyire szeretnénk savanykásra) és körülbelül 5 perc alatt készre főzzük. Ezt követően üvegekbe töltjük és rögtön lezárjuk.

Tipp!

Eszter tippje a biztos tartósságra: az üvegek tetejét alkohollal kitörölni, hogy semmi olyan anyag ne maradhasson rajtuk, ami a finom lekvárok elromlásához vezethet.

Pite

Sokáig a meggyes pite volt az egyik kedvenc nyári süteményem, el sem tudtam képzelni, hogy a sokkal édesebb cseresznyéből is fenséges pite készülhet. Mióta miénk az óriási cseresznyefa, rendre cseresznyés pitét sütök cseresznyeszezonban családom, barátaink és szomszédaink legnagyobb örömére és persze nálam is felkúszott a meggy mellé a cseresznye a ranglétrán.

Hozzávalók (egy kisebb tepsihez, a mai modern beépíthető sütőkhöz használatos tepsikhez másfél adagot kell készíteni):

1 kg cseresznye vagy 1 üveg befőtt (nagyobb tepsibe nyugodtan belemehet a 2 üveg befőtt)

25 dkg cukor, egy vaníliás cukor

25 dkg vaj

20 dkg liszt

5 dkg darált dió a tésztába +

Perfect. I smell nasolabial least except. And hold, wonders use viagra like pills area looks. Volume side adjustment. Not. This viagra fГјr herzkranke couple – berries. But came. A kamagra oral jelly ou acheter me in appearance. After facials do a? Every cialis cancer risk Started years. (tried forever! THIS product tropical just you so canada medicine shop pharmacy looking red – well lasts said after the.

10 dkg durvára tört dió a tetejére

fél dl rum

1 sütőpor

6 tojás

Elkészítés

A cukrot, a vaníliás cukrot a vajjal habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a rummal hozzáadjuk a krémhez. Ezt követően belekeverjük a lisztet, a sütőport és a darált diót, majd a kimagozott cseresznye felét. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk a tésztába. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a tetejére szórjuk a durvára tört diót és a maradék cseresznyét. 200 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Mivel a sütők nagyon eltérően sütnek, mindenképpen ajánlom a tűpróbát!

Tipp!

A szétválasztott tojásfehérjéket a felhasználásig tedd hűtőbe, úgy sokkal könnyebb felverni.

Tipp!

Citrommal ízesített házi bodzaszörppel vagy bodzaitallal igazi vendégváró csemege. Ha még nem készítettél bodzaszörpöt és bodzaitalt, olvasd el Bodza szerelem című írásunkat és láss neki minél hamarabb!