Tegyük el a nyarat! - őszi ízek fügéből télire

Mint a legtöbb gyümölcs, a füge is leszakítás után azonnal fogyasztva a legfinomabb. Így mutatja meg igazi valóját: zamatát és rostosságát. A belsejében rejtőzködő fura kis nyalábok ekkor még frissek, szinte roppanósak, húsa pedig szétolvad az ember szájában.

Sajnálatos módon ezt az élményt nem lehet üvegbe zárni, eltenni télire, viszont a fügéből is könnyedén készíthetünk gyümölcs-ínséges napokra akár chutney-t, akár lekvárt.

 

FÜGE CHUTNEY

Valójában a chutney is lekvár, csak éppen fűszeres, pikáns. A füge szinte már túlburjánzó édességét vissza kell szorítani egy kis lila hagymával, vörösborecettel, no meg az elmaradhatatlan fűszerekkel. Eredményül pedig egy kiváló kísérőt kapunk húsokhoz, sajtokhoz vagy épp a reggeli vajas kalácshoz.

Hozzávalók:

  • 1 kg friss füge
  • 1 alma meghámozva, kockára vágva
  • 2 lila hagyma nagyobb darabokra vágva
  • 10 dkg mazsola
  • 4 dl vörösbor-ecet
  • néhány szem egész bors és koriandermag
  • 2 tk. reszelt gyömbér
  • 2 csipet só
  • ½ tk szerecsendió és szegfűszeg
  • erős paprika ízlés szerint
  • nádcukor/méz ízlés szerint

A megmosott fügék szárát levágjuk, majd felnegyedeljük. A vörösbor-ecetben a cukrot feloldjuk, majd a többi hozzávalót is hozzáadjuk, az egészet felforraljuk. A hőmérsékletet alacsonyabbra véve kb. 45 percig összefőzzük, amíg a lekvár állagot el nem érjük. Ekkor tiszta üvegekbe tesszük, és mehetnek is a szárazdunsztba.

 

ROZMARINGOS-LEVENDULÁS FÜGE LEKVÁR

Ez lehetne a Balaton-felvidék lekvárja! Minden összetevője megterem ezen a vidéken: füge, levendula, mandula és rozmaring.

Hozzávalók:

  • 1 kg friss füge
  • 4-5 ek méz (elhagyható)
  • 2 kis ág rozmaring
  • 2 tk. szárított levendula virág
  • 4 ek aprított mandula

A megmosott és felnegyedelt fügéket és a fűszereket a mézzel alacsony hőmérsékleten összefőzzük, míg sűrű masszát nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a mandula szeleteket, jól elkeverjük, és további 5 percig főzzük. A lekvárt üvegekbe, majd a hűtőbe tesszük. Már ha kibírjuk…

Tipp! Még több fügés receptet találsz ebben az írásunkban:  Füge, az édenkert gyümölcse

Fotók: Vidéki Élet Magazin