Tegyük el a nyarat! - télire a kamrába

 

Aki eddig figyelemmel kísérte Tegyük el a nyarat! rovatunkat, meglepőnek találhatja a mostani címet. Általában egy-egy zöldség vagy gyümölcs köré szerveződnek a cikkek. Most azonban annyi minden érik egyszerre, hogy nem tudtam csupán egyet kiválasztani. No meg a kamra polcai is megtelnek lassacskán a télire szánt finomságokkal.

 

Fő szezonja van az őszibaracknak, mely gyerekkorom óta nagy kedvenc. Emlékszem rá, amikor kisgyerekként ettük a barackot, anyukám mindig levette a pólónkat, mondván a barack foltot nem lehet kimosni és az édes nedű végigcsorgott a hasunkon. Több kísérletet is végrehajtottam már az őszibarack ízének “elraktározására”, készítettem lekvárt, gyümölcslevet, lefagyasztottam és befőztem befőttnek. Minden igyekezetem ellenére az előbbiekkel kudarcot vallottam, nem ízlett az eredmény, az őszibarack befőtt azonban fenséges és évről évre több készül belőle, de sosem elég. Elkészítése nagyon egyszerű, ugyanazt a receptet használom hozzá, mint a cseresznye befőzéséhez.

Másik kedvelt gyümölcsöm a fekete szeder, és az áfonya. Lekvárjuk igazán különleges, lefagyasztva pedig mennyei gyümölcsleveseket és túrós finomságokat lehet varázsolni belőlük télvíz idején, sőt palacsinta töltelékét is megbolondíthatjuk velük. Sült húsokhoz mártásnak is rendkívül finomak. Fagyasztóba eltevéskor érdemes először egy tálcán lefagyasztani a gyümölcsöket, és azután bezacskózni, így garantáltan gurulósak maradnak.

Helyenként már érik a körte és a szilva is. A szilvának ígéretünkhöz híven külön cikket szentelünk. De addig is készítsetek körte és szilva befőttet a bevált recepttel és süssetek sok-sok körtés vagy szilvás vagy körtés-szilvás pitét, dió helyett mandulával. Receptet találtok hozzá a  Cseresznyeszezon című cikkünkben. A körte befőtt akkor igazán finom, ha szegfűszeget szórunk a körtedarabok közé az üvegbe, a tetejére pedig egy szelet citromot teszünk. A minap kaptam a szomszédasszonyomtól egy körte lekvárt citrommal megbolondítva, aminek már a fenekére is néztünk és csak ajánlani tudom mindenkinek, tegyen el belőle télire!

Ráadásként a gyümölcsök mellé jöjjön két zöldséges recept!

Vizes uborka: Ha valaki nem szereti az ecetes savanyúságot, annak ajánlom a vizes uborkát. Ízében nagyon hasonlít a nyáron kedvelt kovászos uborkához, de nem kenyérrel erjed, így télire is eltehető, hónapokig eláll a kamrában.

Így készül: a közepes méretű uborkát jó alaposan megmossuk, akár körömkefével is súrolhatjuk, majd levágjuk a végeit. Az uborkát kaporral, éretlen zöldszőlővel, tormával ízesítjük. Ezeket szintén megpucoljuk, alaposan megmossuk. Az átmosott üvegek aljára egy szál kaprot hajtogatunk, erre függőlegesen állítva, jó tömören beletesszük az uborkát mely közé tormacsíkokat (kb. ceruza vastagságú darabokat) teszünk bőséggel. A tetejére egy közepes fürt, éretlen zöldszőlőt teszünk és a végén még egy kevés kaporral zárjuk a sort. Ha nagyobb a család és a kapacitás, érdemes öt literes üvegbe tenni az uborkát, ekkor a fűszerekből közé is tehetünk egy réteget.

Egy liter vízre 3-4 dkg sót számítva a vizet felforraljuk, lehűtjük és az uborkára öntjük, egy réteg befőző celofánnal és a kupakkal lefedve jó meleg, árnyékos helyen 4-5 napon keresztül kiforrni hagyjuk, amíg a zavarossága letisztul. Az üveg kupakját nem csavarjuk teljesen rá, hogy forráskor a kifolyó lé el tudjon távozni. Ha azonnal fogyasztjuk, már készen is van – hűtőben tárolva 1-2 hétig eláll. Ha télre akarjuk eltenni, a forrás befejeztével levesszük a kupakot és celofánt, pótoljuk sós vízzel a hiányzó levet, majd kevés tartósítószert  teszünk rá. Friss celofánt teszünk a kupak alá, szorosan lezárjuk, hűvös kamrában hónapokig tárolhatjuk.

Tipp: Aki szereti a fokhagymát, 2-3 gerezdet tehet az uborkák közé, ez picit megbolondítja.

 

Padlizsánkrém: a megtisztított padlizsánokat héjasan megsütöm 200 fokon körülbelül másfél óráig. Hagyom kihűlni, majd kikaparom a belsejét, a héja mehet a komposztra. Botmixerrel pépesítem, fokhagymával ízesítem. Így szoktam fagyasztóba tenni. Felhasználás előtt sóval, olívaolajjal és kevés majonézzel ízesítem.  Két nagyobb padlizsánhoz 2 gerezd fokhagymát, egy teáskanál olajat és egy evőkanál majonézt teszek, a sót pedig mindenki ízlés szerint teheti hozzá (egy nagyobb padlizsánból körülbelül 2-3 fő tud megreggelizni). Pirítósra kenve, kecskesajjtal verhetetlen reggeli!

 

Olvassatok minket jövő héten is, folytatjuk a Tegyük el a nyarat! sorozatot a szilvával és a paradicsommal!