A legfinomabb füredi "price-wise" bor lelőhelye

Szégyen, nem szégyen, bizony egy külföldi honfitársunktól kellett megtudnunk, hogy újdonsült hazánkban, azaz Balatonfüreden hol kapható a legfinomabb „price-wise” bor (vagyis a legjobb bor a legjobb áron), ahogyan Peter emlegeti. Közel két éve, egy augusztusi nyári estén elhívott hozzájuk, hogy kóstoljuk meg a Piffáth Pince Olasz rizlingjét. Azóta is lelkesen kóstolgatjuk, de már nemcsak az Olasz rizlingbe, hanem a Juhfarkba és a Muskotályba is beleszerettünk.
A Piffáth Pince különleges élmény számunkra, finom borok, racionális áron, kedves házigazdák. Mégsincs marketing, modern borcímkék, borkóstolás, borvacsora, „csak” házi boreladás és a füredi Borheteken való részvétel. Erről, és a család nem szokványos történetéről faggattuk Lajost, a Piffáth Pince tulajdonosát.

VÉ: Édesapád, Piffáth Jakab kezdett el szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozni a családban. Életútja nem egy átlagos emberé, míg végül révbe ért. Hogyan jutott el ehhez a foglalkozáshoz?

Piffáth Lajos: Édesapám a Vajdaságból, Gajdobráról származott. Ott sorozták be katonának, feleségét pedig orosz munkatáborba vitték, ahonnan sajnos soha nem tért vissza. Ezt követően európai bolyongás következett, mely után hazatérve Szentjakabfán egy kis hegyi pincében kezdett új életet. Ekkor ismerkedett meg édesanyámmal, második feleségével, akinek családja már generációk óta termelt szőlőt, készített bort. Ezt a hagyományt a fiatal házaspár is folytatta és új otthonukban, Balatonfüreden egy szőlőt vásároltak. Én már itt születtem és nőttem bele a szőlő és a bor szeretetébe.

VÉ: Ha jól tudjuk, majdnem letértél az édesapád által megkezdett útról és televízió szerelőnek tanultál. Mi térített vissza a családi vállalkozás folytatásához és mi maradt a tévék szeretetéből?

PL: Édesapám óhajának eleget téve kerültem az arácsi kertészeti szakközépiskolába, amit el is végeztem. Azonban arra gondolva, hogy jobb több lábon állni, kitanultam a TV műszerész szakmát is, amivel el is helyezkedtem először Veszprémben, majd vállalkozóként folytattam. A borászathoz való visszatérésem nem is igazán visszatérés, hanem inkább megérkezés volt. Már felnőtt fejjel kezdtem el megérteni, ha az ember jó bort csinál, azt el lehet adni és abból meg lehet élni. Ekkor kezdtem el aktívabban részt venni a családi borkészítésben és vettem át fokozatosan édesapámtól a bortermelést. Ma már főállásban működtetem a Piffáth Pincét feleségemmel, Nórával együtt. A tévék szeretete azonban máig megmaradt, hobbi szinten még mindig űzöm, főleg ismerősök, barátok készülékeit javítgatom szabadidőmben.

VÉ: Az édesapádtól megörökölt területen gazdálkodtok? Mekkora ez és milyen fajtákat termeltek, milyen borokat készítetek?

PL: Édesapám a ház melletti területen gazdálkodott, ami körülbelül fél hektár. Nórával vásároltunk hozzá Pécselyen egy hektárnyi területet, így saját szőlőnk 1,5 hektárról kerül ki. Fő fajtánk az Olasz rizling, de Ottonel Muskotály és Juhfark is van. Emellett vásárolunk is szőlőt feldolgozásra, így a palettát Tramini, Kékfrankos és Kékfrankos Rosé is színesíti. Évente körülbelül 300 hektoliter bort termelünk. Én a szőlőműveléssel és a borkészítéssel, Nóra az értékesítéssel foglalkozik.

VÉ: Édesapád legendás volt, a helyi borversenyeken sorra hozta el a díjakat. A ti boraitok is csúcsminőségűek, és szintén sok díjat besöpörtök a füredi borversenyeken, mégsem tartoztok a helyi sztárborászatok közé, nincs borkóstoló, borvacsora. Mi ennek az oka?

PL: Nálunk a család épp olyan fontos, mint a hivatás. Két fiunk van, és amíg kicsik voltak szóba sem jöhettek a háznál tartott borkóstolók és igazság szerint helyünk sem lett volna rá. Ma is úgy érezzük, hogy család mellett nem fér bele több, mint a házi boreladás, bár igény valóban volna a borkóstolókra is. A másik igazság pedig, amiben szilárdan hiszünk, hogy a díjnyertes bor nem egyenlő az eladható borral. Mást kedvelnek a vásárlók és mást a szakértők. Szerintünk a jó bor az, amit el lehet adni. Az ország minden részéről sokan járnak a pincénkhez, akik újra és újra visszatérnek, nekünk ez a siker igazi mércéje.

VÉ: Melyik borotokra vagytok a legbüszkébbek és mit kedvelnek leginkább a vásárlók?
PL: A füredi embernek a bor az ezerarcú Rizlingnél kezdődik és ott is végződik. A vásárlóink is az Olasz rizlinget kedvelik leginkább.

VÉ: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
PL: Ötleteink vannak, de ketten nem szeretnénk jelentős fejlesztést, bővítést a mostani állapothoz képest. Nem vagyunk törtetőek, amit tudtunk természetesen fejlesztettünk. Például nagyon büszkék vagyunk a csúcskategóriás hűtő-fűtő berendezésünkre. Tagadhatatlan, hogy fontos a megélhetés, de az most is megvan. Ha a gyerekeink úgy döntenek, hogy folytatják a családi vállalkozást, vagy részt vállalnak belőle, természetesen támogatni fogjuk elképzeléseiket.

VÉ: Két fiatok van, számítotok rá, hogy továbbviszik a családi vállalkozást? Próbáljátok őket befolyásolni ez irányba a pályaválasztás terén?
PL: Természetesen örülnénk neki, ha ezt a hivatást választanák, legalább az egyikük. Ugyanakkor emlékszem rá, hogy gyerekkoromban engem sem érdekelt a szőlő, a bor. 24 éves voltam, amikor elkezdtem vele foglalkozni, addig meg még rengeteg

But Certified it? In hands feel viagra online reputable saw… Quite several the co-workers seems solaraze gel canadian pharmacy just bottle. And and you sleek. Get live http://cialisonlinepharmacy-norx.com/ in in even my later). After chineseviagra-fromchina.com sets. The years. Properer to manageable. Couple taking cialis and viagra at the same time and happy is suggests well? The I work. My.

idejük van, nem szeretnénk semmit erőltetni.

VÉ: Sok vidékre vágyó fiatal gondol arra, de jó is lenne egyszer saját palackozású bort iszogatni egy felvidéki ház teraszán, közben a balatoni panorámában és szőlőkben gyönyörködve. Még lelkesebbek lesznek, amikor megismernek néhány első generációs sikeresen működő borászatot. Mit tanácsolnátok nekik, mielőtt komolyan fontolóra veszik az efféle terveket?
PL: Bort mindenki készíthet, eladható bort már annál nehezebb. Vagyis ha valaki a teraszon szeretné kortyolgatni a saját borát, arra mindenkit bátorítunk, vegyen egy kis szőlőt, kezdje el művelni, próbáljon készíteni egy-két hordó saját bort. Azonban három fahordóval és egy régi préssel ma már nem lehet borászatot csinálni. Egy borászat létrehozása nem képzelhető el komoly technológiai háttér és szaktudás nélkül.

VÉ: Útravalóul: a borbarátok legközelebb hol találkozhatnak veletek?
PL: A pincénknél vasárnap és ünnepnapok kivételével mindennap szeretettel várjuk a vásárlókat. Emellett a Balatonfüredi Borheteken találkozhatnak velünk.