Berzselt húsvéti tojások

Húsvét közeledtén érdemes elgondolkoznunk, milyen tojással várjuk majd a locsolókat. Talán nem meglepő, ha arra buzdítunk minden leányt és asszonyt, hogy saját maga készítse el az ünnepi tojásokat, díszeket. Ma egy régi népi tojásdíszítő technika rejtelmeit ismerhetjük meg, melyet még nekem is a nagymamám mutatott meg gyermekkoromban. A berzselt vagy másnéven növényrátétes tojásokhoz gyűjtsünk szép formájú, érdekes szélű növényeket. A növényeket kissé benedvesítve helyezzük a tojás felületére. A kis leveleket az eres felükkel tapasztjuk a tojás felületére, így szebb lesz a lenyomatuk. Vékony szálú nejlonharisnyából (kiválóan újrahsznosíthatók a felszaladt, elszakadt darabok, amiből gondolom, minden háziasszonynak akad bőséggel) vágjunk ki egy négyzetalakú a darabot, majd mint egy kis batyuba csomagoljuk bele a tojást. A harisnya végét, mintha zsák száját kötnénk be, vastag cérnával kössük össze. A harisnyával rászorított leveles tojást vöröshagyma héjának főzetébe tegyük. Ha csak a vöröshagyma héját használjuk fel, szép rozsdabarna színt kapunk, ha csak a lilahagyma héját, sötétbordóra fest a festőlevünk. A kétféle hagyma héja együtt is használható. Így egy újabb érdekes festőlevet kapunk. Fontos, hogy sok hagymahéjat gyűjtsünk össze és egy nagyobb fazékban főzzük, mint a teát, de hosszabb ideig. A levet szűrjük le. A festőlé lehet forró is, amikor belehelyezzük a tojásokat. Élénkebb színű lesz a tojás, ha több hagymahéjat sikerül összegyűjtenünk. Jobban kirajzolódnak a levelek lenyomatai, ha hosszabb ideig vannak a tojások a festőlében. Miután kivettük a tojásokat, óvatosan kicsomagoljuk a harisnyadarabból. Ha megszáradt a tojás, szalonnabőrrel vagy egy kisdarab vajjal töröljük át, kenjük be, így a színek élénkebbé válnak és csodaszép, fényes tojásokat kapunk.

Tipp! Levél helyett vastag papírból is vághatunk mintát.

Tipp! Még több népi minta és technika található a Népi tojásdíszítés című könyvben, mely a Vidéki Élet Könyváruházban most húsvéti kedvezménnyel kapható.

Inspirációként olvasd el többi húsvéti cikkünket is!