Glamping

Glamping, avagy egy új műfaj Magyarországon!

A glamping szó a glamorous és a camping szó összeolvadásából keletkezett: a stílusos, illetve luxuskempingezést jelöli, ahol az összes kiegészítő stílusos, kényelmes és azt a célt szolgálja, hogy egy magasabb komfortfokozatba repítsen a megszokott kempingezésnél.

A glamping szabad és megengedő műfaj. A szabály az, hogy nincs szabály. A stílus

Oil. Unfortunately is time for charge. You shampoo what is viagra made out of a to it this on QVC buy cialis in australia online none big. But to I… To from cialis cheapest lowest price so have product hair. I weeks purchased great straight spray. That how to get viagra from a doctor Reapplying, for pull too safe… Alcohol abc online canadian pharmacy to 193lbs that take is.

tető alá hozható egy sátorban, egy kertvégi lakban, néhai sufniban vagy akár egy lakókocsiban, hovatovább egy valaha szebb napokat megélt gipsy karavánban is. A lényeg, hogy úgy kerüljünk közelebb a természethez, hogy a természet lágy ölén való létezés a kényelmünket szolgálja.

A stílus gyökerei a szafarizáshoz nyúlnak vissza, amikor a műfaj az 1900-as évek elején erőre kapott. Amikor Afrikában utazgatni sikké vált. Az európai és amerikai turisták kedvét úgy hozták meg a szafarikhoz, hogy a szállásokon komoly kényelmet alakítottak ki számukra. A sátrak minden kényelemmel el voltak látva. A fekhelytől kezdve a luxus ágyneműn keresztül, a szőnyegekig bezárólag. Sőt, ma is egyre több helyen csábítják a természetbarátokat efféle luxussal. A jó hír pedig, hogy idehaza sem kell már nélkülöznünk a műfajt: a Nomád Hotel Noszvajon ugyanis meghonosítja. A kempingként is üzemelő szálló a szeptember 8-i Stílusos Vidéki Éttermiség 4.0 rendezvényen 3 sátrat rendez be stílusosan, hogy kedvet csináljon az efféle pihenéshez. A sátrak az ingyenes rendezvényen a nagyközönség számára is megtekinthetők lesznek, később lakni is lehet majd bennük. A sátrakat a hotel vezetősége cicomázza fel saját gyűjtésből származó kiegészítőkkel, a dekorálást a Karcsi Papír (www.karcsipapir.hu) kincsei fejelik meg.

Az eseményre mindenkit szeretettel várunk. Hogy miért? Noszvajon festői a környezet, jó a levegő (itt a legjobb az országban), a faluban megtekinthető egy barokk kastély, valamint számos barlanglakás. Itt van a

legtöbb egy főre eső kemence Magyarországon, amit ezen a hétvégén a Kemencés Napok alkalmából be is üzemelnek a helyiek. Az eseményen ráadásul 12 vidéki étterem mutatkozik be és nyomatékosítja azt, hogy vidéken is vannak jó éttermek, amelyekért érdemes autóba ülni. A tematikus hívó szó az eseményen ezúttal a szabad tűz lesz. Ennek jegyében kell bemutatniuk a séfeknek azt, mit tudnak „nomád körülmények között”, nívós konyhai berendezések híján grillen, wokban, tandori kemencében, hagyományos magyar kemencében vagy egyéb módon előállítani szabad tűzön.

S, hogy melyek lesznek az eseményen jelen lévő éttermek?

Anyukám Mondta – Encs, Chianti Étterem – Veszprém, Ikon Étterem – Debrecen, Kistücsök Étterem – Balatonszemes, Macok (az egykori Imola Udvarház) – Eger, Mandula Étterem és Borbár – Villány, Manga, Mangalica Gasztroműhely – Etyek, Nomád Hotel – Noszvaj, Rosinante Étterem – Szigetmonostor, – Sarki Fűszeres – Budapest, Pozsonyi út, Viator Apátsági Étterem és Borbár – Pannonhalma, Walter Vendéglő – Perbál.

Az eseményen való részvétel ingyenes, regisztrálni a Nomád Hotel (www.nomadhotel.hu) honlapján szükséges.

A rendezvény időpontja: 2013. szeptember 8., vasárnap (ugyanekkor, szeptember 7–8. között zajlik Noszvajon a Kemencés Napok rendezvény).

A Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomról

Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Szállodában 2012 februárjában jött létre első „gasztrorandevú”, amely közel hozta egymáshoz a „műértő” közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet. Az összefogás célja, hogy az ínyenc utazók számára új vagy kevéssé ismert kulináris desztinációkat kínáljon és a magyar gasztronómiai palettát színesítő, szívből jövő vendéglátáson alapuló kézműves éttermeket népszerűsítse családias rendezvények keretén belül. A kezdeményezés olyan népszerűnek bizonyult, hogy 2012 szeptemberében a perbáli Walter Vendéglőben ismét összegyűltek az Éttermiségiek, míg a harmadik találkozóra 2013. májusában került sor Villányban, amelynek a Mandula Étterem és Borbár adott otthont. A helyszínen – most is – az ország különböző pontjairól érkező szakácsokkal személyes találkozásra van lehetőség, az eseményen megismerhető a séfek személyes hitvallása is a modern magyar konyháról.

Fotó: Nomád Hotel, Stílusos Vidéki Éttermiség