Legendás magyar töklámpások

Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, „Halloween”-hez  kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”. Az eredeti vár, ahol a király egykor raboskodott, sajnos nem maradt fenn, viszont romjainak köveiből építtetett új várat IV. Béla a tatárjárás után. A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi.

 

Tökfesztiválok

Sokrétű felhasználásának köszönhetően a tök napjainkban is népszerű növényünk. Számos településen rendeznek évente szeptember – október tájékán tökfesztivált. Nagydoboson, Rácalmáson, Zebegényben, Őriszentpéteren, Balatonalmádiban, Balatonbogláron, Fertőszéplakon vagy Kiskundorozsmán egyaránt élvezhetjük a fesztiválok hangulatát. Részt vehetünk gasztronómiai, kulturális vagy kézműves programokon, kóstolhatunk ismert és kevésbé ismert ételeket vagy megcsodálhatjuk a szebbnél szebb töklámpásokat.

Töklámpás készítése

Akinek tetszenek a faragott lámpások, maga is könnyedén elkészítheti. Gyerekek számára különösen izgalmas elfoglaltság.

A tökökben pislákoló teamécsesekkel hangulatossá tehetjük a bejárat környékét vagy a kertet. Bármilyen motívumot rajzolhatunk, illetve vághatunk ki a tökből, a mintáknak csak a képzelet szab határt. Faraghatunk egyedi képeket vagy sormintát, állíthatjuk őket egyesével vagy készíthetünk kompozíciót is.  Néhány szép, formás példány segítségével akár szegélyt is varázsolhatunk a kerti utak mentén vagy a teraszunk szélére.

Engedjük szabadon a fantáziánkat és a kreativitásunkat!  Arra azonban ügyeljünk, hogy a kész műveinket szélvédett helyre tegyük és gyúlékony anyag ne legyen a közelben.

Szükséges anyagok és eszközök

Aki ezek után kedvet kapott a töklámpás elkészítéséhez, szerezzen be egy szép nagy, formás tököt (vagy akár többet is), valamint szüksége lesz egy papírlapra, filctollra, ollóra, kisméretű fűrészre és teamécsesekre.

Előkészületek:

A tököt, ha szükséges, töröljük át egy enyhén nedves ruhával és takarítsuk le róla az esetleges szennyeződéseket, majd töröljük szárazra. Vágjuk le a tetejét és tegyük félre. Egy kanál segítségével vájjuk ki a belsejét. Ez a munkafolyamatnak egy kevésbé látványos, ám fontos része, mert a tök romlandósága nagymértékben függ attól, ennél a fázisnál mennyire dolgozunk alaposan.

Rajzoljunk sablont:

A papírlapot helyezzük a tökre és jelöljük be, mekkora lehet a rárajzolandó ábra nagysága. Akinek jó a kézügyessége, nincs szüksége papírlapra, rajzolhatja a mintát közvetlenül a tökre is. Aki a papírlap mellett dönt, a bejelölt méreteket figyelembe véve, rajzolja a mintát a lapra, majd vágja ki. Helyezze a kivágott sablont a tökre és filctollal rajzolja körbe. Ügyeljünk arra, hogy a papír közben ne mozduljon el és a minta középre kerüljön.

A minta kivágása

Egy fűrész (legjobb az erre a célra kapható kis eszköz) segítségével vágjuk körbe az előrajzolt figurát. Mivel a tök kemény héját nem könnyű faragni, célszerű a kivágandó rész közepén kezdeni. Vágjunk egy lyukat, majd onnan haladjunk a megrajzolt vonalak felé, illetve azok mentén. Amennyiben egy összetett képet választunk, figyeljünk arra, hogy ne vágjuk körbe teljesen a mintát, néhány ponton kapcsolódjon a tök többi részéhez, hogy legyen, ami megtartja. Helyezzük bele a gyertyát, gyújtsuk meg, majd tegyük rá a tök tetejét. Végül nincs más dolgunk, mint gyönyörködni benne.

Mindenkinek jó munkát és vidám perceket kívánok.

Tipp: A mintákat készíthetjük süteménysütéshez használatos, fém kiszúrókkal is.

Tipp: Felhasználhatunk kisméretű dísztököt is, melyből gyertyatartót faraghatunk. Helyezzük a teamécsest a tök tetejére, rajzoljuk körbe, vágjuk ki a vonal mentén és vájjuk ki annyira, hogy beleférjen a gyertya. Majd süllyesszük bele a mécsest úgy, hogy a gyertya felső pereme és a tök kivágott széle egy szintben legyen.

 

Tetszett a cikk? Akkor ezeket se hagyd ki!

A részeges patkolókovács töklámpása

Az őszi kert aranya: a sütőtök

Receptek sütőtökre!

Lélekmelegítő sütőtökkrémleves