Őszi felfedezések - Kiránduljunk!

Végérvényesen beköszöntött az ősz. Ilyenkor hajlamosak vagyunk a kuckónkba behúzódni, a hidegre való hivatkozással a négy fal között rekedni. Pedig az őszi természet színei semmihez sem foghatóak. Sokaknak kedvence a tavasz, hisz az az újjáéledés, a természet ébredésének évszaka. Mások a perzselő és pörgős nyárra esküsznek, vagy pedig a téli hóval borított táj szerelmesei. Jómagam az ősz rajongója vagyok. Nem tudom, ez mennyire köszönhető balatoni mivoltomnak, hisz az itt élők epekedve várják, hogy újra visszakapják a tavukat, csak az övék legyen a megnyugvó, a nyári zsivajtól fellélegző Balaton. Önzőség ez? Nem gondolom.

Jó érzés újra csak „szűk körben” a kedvenc strandi kávézóban tölteni a délutánt figyelve a Balaton folyton változó színeit, az avarban játszó gyerekeinket, és hétvégi kirándulóhelyek után kutatni.

Napos időben nem lehet kérdés, hogy irány a természet! A Balaton-felvidéki Nemzeti Park túraútvonalai, a Koloska- és Nivegy-völgy, a zirci arborétum, a veszprémi Betekints-völgy – és még sorolhatnám – remek kirándulóhelyek, némelyikük piknikezési lehetőségekkel. Az interneten számos tájékoztatót, ötletet találunk.

Esős, borús, ködös időben sem kell otthon maradni vagy nagyvárosi lehetőségek után ácsingózni. Tudják-e hogy Magyarországról két hely is bekerült a világ száz méltatlanuk kevéssé ismert turisztikai célpontjai közé? Az egyik az etyeki Korda Filmstúdió látogatóközpontja, a másik pedig a bakonybéli Pannon Csillagda. Május elején nyitotta meg kapuit hazánk első komplex csillagászati ismeretterjesztő intézménye.  A 800 nm-es látogatóközpont digitális planetáriummal, csillagászattörténeti kiállítással és csillagászati teleszkópokkal várja az érdeklődőket.

Ha már Bakonybélben járunk, ne hagyjuk ki a Bakonyi Erdők Háza látogatóhelyet sem. A korábban a zirci apátság gazdasági épületeként szolgáló komplexumban most egy természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt lehet megtekinteni.

Visszakanyarodva az égiekhez Balatonfűzfőn is ebben az évben nyitotta meg a kapuit a felújításra került Balaton Csillagvizsgáló. Csillagászati előadások, kulturális és szabadidős programok, gyermekfoglalkozások, állandó és időszakos kiállítások várják az idelátogatókat. A tetőteraszról napközben a balatoni panorámában gyönyörködhetünk, a sötétség beköszöntével azonban a kupolából távcső segítségével kémlelhetjük az égboltot.

Családi kedvencünk a tihanyi Levendula Ház. Megismerkedhetünk a Balaton, a félsziget keletkezésével, a környék vulkáni tevékenységeivel és a levendula termesztésével. Mindezt a gyerekek számára is érthető és érdeklődésüket felkeltő módon. A kiállításon belül is és az épület parkjában is számos oktató játék, ismeretterjesztő anyag várja a látogatókat.

Veszprémben járva érdemes betérni a pont egy éve nyitott Szaléziánumba. A Veszprémi Főegyházmegye turisztikai intézményének célja egyrészt, hogy tájékoztatást nyújtson a környék egyházi vonatkozású látványosságairól, ugyanakkor tartalmas kikapcsolódást nyújtson minden korosztálynak. Az üvegpadlós gyógynövényes térben a látogató megismerkedhet a gyógynövények világával, interaktív módon kvízjáték segítségével ismerheti meg a különböző teakeverékek alapanyagait. A városban egyedülálló lehetőségként tekinthető meg Sümegi Elemér hegedűkészítő mester műhelye, aki a hegedűkészítés titkaiba avatja be az érdeklődőket. A Szaléziánum külön programokkal várja a gyerekeket is. Állandó programok közé tartoznak a csoportos diák és gyerek-tárlatvezetések, nyomozójáték, mesés-játékos gyógynövénytúra, gyertyaöntés.

Élményre fel, szép őszi napokat mindenkinek!