Természetes immunerősítés

Az őszi, hűvösebb idő közeledtével egyre jobban elkezdünk befelé figyelni, hiszen az ősz az átmenet a nyári kifelé élés, valamint a téli befelé fordulás időszaka között. Ilyenkor különösen fontos, hogy a szervezetünket felkészítsük a hidegebb, nyirkosabb, szelesebb időre, amikor könnyen leteríthet bennünket egy fertőzés. A természet kincsestárában az immunrendszerünk erősítésére is találunk gyógyírt, lássuk tehát a természetes immunerősítő szereket!

A nyári időszakban kedvünk szerint válogathatunk az ízletes, lé- és vitamindús zöldségek és gyümölcsök között. Ezekkel minden érzékszervünk jól lakik, a sejtjeink pedig energiához, tápanyaghoz jutnak. Mit tehetünk, ha beköszönt az ősz, illetve a tél? Az ilyenkor kapható zöldségek, gyümölcsök nagy része nem szolgálja kimondottan az egészségünket, kivéve a Magyarországon termő szezonális termékek, ilyen többek között az alma, a sütőtök, a burgonya, termelői mézek, házi lekvárok, savanyúságok.

 

Lássuk, melyek azok a gyógynövények, amelyek segítségünkre lehetnek!

A C-vitamin tartalmú gyógynövények fokozzák a hidegtűrő képességünket, növelik a fizikai terhelhetőségünket, segítik a vas és a folsav felszívódását, illetve hatásukra a kötőszövet könnyebben regenerálódik. C-vitamint tartalmazó növények: csipkebogyó, csalán, homoktövis, feketeribizli, petrezselyem, citrom, káposzta.

A flavonoid tartalmú gyógynövények gyulladáscsökkentők, hatékonyan támogatják a szív- és érrendszert, görcsoldó hatásúak és tumoros megbetegedések esetén is jótékonyak. Flavonoid hatóanyag tartalmú a nyírfalevél, bodzavirág, kukoricabajusz, máriatövismag, hársfa.

A szaponin nevű hatóanyag a gyógynövények 70-75 százalékában fellelhető; alkalmas gyulladáscsökkentésre, vízhajtásra, kimerültség ellen, de köptető hatását is kihasználhatjuk. Szaponint tartalmaz többek között a körömvirág, a kankalin, a ginzeng.

A csípős anyagokat tartalmazó gyógynövények fokozzák a vérkeringést, így értágulatot okoznak a szervezetben. Kiválóan alkalmazhatók az anyagcsere serkentésére, görcsoldásra és helyileg reumára, ízületi- és izomfájdalmakra. Csípős anyagot tartalmaz a mustár, a paprika, a torma.

 

A szépséges és jótékony bíbor kasvirág

Bár az én szívemhez kivétel nélkül minden gyógynövény közel áll, de a bíbor kasvirág vagy másik nevén lángvörös kasvirág (Echinaceae purpurea) méltán nevezhető szépségesnek. A fent említett hatóanyagok közül a flavonoidokat tartalmazza, de találhatók benne poliszacharidok, kávésav származékok, poliinek és illóolaj is. A bíbor kasvirág Amerikából származik, az észak-amerikai indiánok vírusos fertőzések esetén alkalmazták már a korábbi évszázadokban is, Európában pedig a XVIII. század óta termesztik.

Mire jó a bíbor kasvirág és hogyan fogyaszthatod? A kasvirág a légúti fertőzések kitűnő ellenszere, vírus- és baktériumellenes hatású, illetve nagyon erőteljesen stimulálja az immunrendszert. Fogyaszthatod teaként, amikor egyszerűen forrázatot készítesz: egy bögrényi forró vízbe tegyél 1 púpozott teáskanálnyi teafüvet, lefedve hagyd állni 5-10 percig, szűrd le (lehetőleg ne használj fémszűrőt), és máris készen van a herbatea. A kasvirághoz csepp formájában is hozzájuthatsz, melyet alkohol segítségével állítanak elő. Ezt kúraszerűen érdemes fogyasztani, főleg a nyirkosabb időszakban, illetve akut helyzetben bármikor.

 

Minden egyes gyógynövénykúránál megszívlelendő tanács, hogy 3 hétig folyamatosan lehet fogyasztani a gyógynövényeket, utána érdemes egy hét szünetet beiktatni, aztán ismét lehet teázgatni, vagy cseppentgetni, kinek melyik megoldás a kedvére való.

A gyógynövényekkel hatóanyag szinten tudjuk segíteni a szervezetünket, hogy könnyebben átvészeljük a zimankós, szeles évszakokat. Ám a ködös, borús időben se felejtsünk el mosolyogni, sportolni, kikapcsolódni, bizakodóan gondolkodni, mert ezek is mind-mind immunerősítő hatással bírnak!

A szerzőt megtaláljátok a Biotitok Gyógytékában.