Koczor Pincészet

Szolgáltatás: étterem, borászat
Helyszín: Balatonfüred

Név: Koczor Pincészet és Vendégfogadó Kapcsolattartó: Koczor Dóra

Cím: 8230, Balatonfüred, Bocsár dűlő 0118/12 hrsz.
Telefon: 06/30/743-1508
E-mail: info@koczorpince.hu
Weboldal: www.koczorpince.hu

Önmagában is élvezet a szőlőművelés és a borkészítés, de kétszeres öröm, ha megosztjuk azt barátokkal, vendégekkel. Persze nem kapálni hívjuk a hozzánk látogatókat: a munkánkban rejlő örömet borainkban ízlelheti meg mindenki. Rendszeresen tartunk borbemutatókat, borkóstolókat, borvacsorákat, ahol
igyekszünk valamit átadni mesterségünk legjavából. Az estéket népzenével, harmonikamuzsikával, cigánymuzsikával, tánczenével tehetjük még emlékezetesebbé. Vállaljuk céges és családi rendezvények, esküvők szervezését. Kérje részletes ajánlatunkat!
Májustól késő őszig éttermünk jellegzetes balatoni ízeket, finom ételeket kínál a borok mellé a hozzánk betérőknek.

Az étlapról:

Bocsári betyárleves
Káposztás-csülkös bableves
Kakukkfűvel pácolt jércemell
Füstölt csülök tejfölös gánicával
Citromkarikákkal tűzdelt balatoni fogas egészben sütve
Harcsapaprikás kapros rezgőkével
Paraszttál házi disznóságokból
Tökös-mákos rétes
Vargabéles vörösboros gyümölcsmártással
Házi készítésű sajtok, szörpök, lekvárok…

Az étterem nyitva tartása téli időszakban:
Péntektől vasárnapig: 12-20 óráig.
Amennyiben a fenti időponttól eltérő időben szeretné éttermünket, pincénket felkeresni, telefonon, e-mailen egyeztessen! Szeretettel várjuk!

We cannot display this gallery

A borvidékről
Balatonfüred-csopaki borvidék szőlőtermő területe méretét tekintve közepes: kilencedik a sorban a 22 magyar borvidék között, de a legjobbak mellett foglal helyet, ha adottságokról van szó. Borász szemmel nézve a nagy lehetőségek hazája ez. Tagolt domboldalain különleges, a szubmediterrán éghajlatra emlékeztető klíma uralkodik, az itt kialakult egyedi „terroir-ok” változatos talaján pedig első osztályú szőlő termelhető.
A fajták tekintetében hagyományosan „fehérboros” a vidék. Elsősorban Olaszrizlinget, Szürkebarátot és Ottonel Muskotályt szüretelnek a gazdák.
A vidék kellemes, bűbájos és hívogató. A domboldalakon 150–200 éves présházak tanúskodnak arról, hogy valaha minden család érintett volt itt a szőlőművességben. Régen úgy tartották, hogy aki tavasszal nem megy fel a szőlőhegyre metszeni, azt a szilveszter már a temetőben találja. Ma már nem ritka, hogy az is épségben átvészeli az évet, akinek nincs szőlője a környéken, de a borászok szerint ez csak a vakszerencse műve.
A szőlőkről
A vidék hagyományait követve mi is elsősorban fehér fajtákat termesztünk. Szőlőink Balatonfüred, Pécsely és Vászoly dűlőiben, összesen 23 hektáron terülnek el, első osztályú talajon, és kiváló mikroklímájú helyeken. Kilenc fajtával foglalkozunk, amelyek között természetesen az Olaszrizlinget tartjuk a legfontosabbnak, mert ez a szőlő testesíti meg leginkább a borvidék karakterét.
A szőlőmunkák döntően befolyásolják egy-egy évjárat minőségét. Mi egyedi és kifogástalan borokat kívánunk készíteni, ami elképzelhetetlen tökéletes minőségű alapanyag – a szőlő – nélkül. Ezért a tőkék és a gyümölcs gondozását kiemelt figyelemmel végezzük.
A pincészetről
A szőlők „tövében” épült hagyományos, kis présházaink a családi gazdaságot hat generáción keresztül szolgálták ki, de a termőterületek növekedésével kapacitásuk már nem bizonyult elegendőnek. Ezért 1997 elején egy új pince építését kezdtük el Balatonfüred nyugati határában, a Bocsár dűlőben. A beruházás 2005-ben fejeződött be, és ezzel egy minden igényt kielégítő épületegyüttessel gazdagodott a borászat.
A borkészítés során párhuzamosan jelen vannak a tradicionális és modern megoldások is, így minden egyes borunk a számára legideálisabb gondoskodást kapja. A borbarátok a hagyományos, fahordóban érlelt, testes borokat és a reduktív technológiának köszönhetően könnyű, gyümölcsös ízeket is megtalálhatják nálunk.