„…a cementtel hímzett hagyomány”

Kauker Szilvi, a MOZA alapítója 2006 óta foglalkozik cementlapokkal. Manufaktúrájában másfél évszázados kézműves technológia kelt életre, mozaiklapok és cementlapok születnek, felidézve régi idők hangulatát.

Technológia

A burkolólapok a korabeli technológiát követve egyenként, a gyártás minden fázisában kézzel készülnek. A cementlap nem tévesztendő össze a kerámiával! A cementlapokat nem kell égetni, préseléses technikával kerülnek egymásra a rétegek. A legfelső, színes réteget különböző kőporok használatával alakíthatjuk ki. A durvább cement alap és a rá kerülő finomabb massza, mely a kopóréteget alkotja, préskeretbe kerül. Az anyagok betöltése, minta kialakítása kézzel történik. A préselést hidraulikus gép végzi. Az anyag hidratációval nyeri el végleges keménységét, a folyamat, hasonlóan a betonéhoz, 27 napig tart.

Minta

Akármelyik szín lenne is a kedvencünk, a cementlap színpalettáján bizonyosan megtaláljuk. Szinte bármely árnyalatot kiválaszthatjuk leendő burkolatunkhoz, melyhez organikus, geometrikus vagy éppen régi magyar motívumok kombinálhatóak. Az egyedi tervezésű minták a fentiek kombinációjából is létrehozhatók. A régi és a modern keveredése nem okoz stílusbeli kuszaságot, sőt! Egymást kiegészítve alkotnak újat. A jól megválasztott minták a tér díszévé válnak, kiemelik azt.

Kauker Szilvi

Alkalmazás

A lapokat használhatjuk padló- vagy falburkolóként. Bármely helyiségben alkalmazható. Teljes felületen egy színben, vagy minták sorolásával cementszőttest készítve, de egy-egy motívumot kiemelve, vagy akár csak betétként padlón más burkolattal kombinálva. Ugyanígy falon néhány hangsúlyos elemből képként is megállja a helyét! Készül impregnált bevonattal is, így fürdőszobában vagy konyhában is használhatjuk. Könnyen tisztítható, évenkénti viaszozással selyemfénye könnyen megőrizhető. Rendkívül időtálló, élettartama a kerámiánál hosszabb, az öregedése patináját hozza elő. Megjelenése rusztikussá válik, meghitt légkört teremt.

Alkotó

Kauker Szilvi, iparművész. A Magyar Iparművészeti Egyetemen, a Kertészeti Egyetemen és a Nyugat -Magyarországi Egyetemen folytatott tanulmányokat, majd diplomamunkájaként foglalkozott először cementlapokkal. A technológiát Marrakes mellett tanulta, az itthon elfeledett szakma általa újra megismerhető. Jelenleg Ajka mellett egy kis településen él és dolgozik műhelyében.

www.moza.hu

We cannot display this gallery