A legjobb védekezés a rétes evés!

Írd Te a Vidéki Életet! – cikkíró pályázat 2011

Éléskamra kategória nyertese: Bakó Eszter, nyereménye egy borkóstolóval egybekötött vacsora a Sabar Borház jóvoltából.

A legjobb védekezés a rétes evés!

Nálunk a rétes az más. Más tészta. Annak semmi köze nincs a fesztiválokon árult „házi rétes”-hez. Szerintem nincs is annál lehangolóbb, mint amikor az ember szájában darabokra hullik és morzsálódik a messziről is bolti előrecsomagoltnak látszó rétestészta. Nálunk a rétes készítése 1911-ben és 2011-ben pont ugyanúgy zajlik, kézzel húzza a rétestésztát a nővérem, az anyukám, a nagymamám és húzta az ő nagymamája is. Az eredmény egy finom, pókháló vékonyságú, rezgős hártya. A tölteléket erre dobálják rá és mindkét oldalról a –direkt erre a célra bejáratott- rétes sütő terítővel hengerítik össze. Ha megsült, egy lapos, szaftos négyzet lesz a kistányérunkon, nem lehet harapni, villát kíván. Anyukám szerint elkészítése egyszerű, de ő néha füllent, vagy az én szótáramban mást írtak az egyszerű szónál… Azért induljunk ki az ő véleményéből.

Dietetikus lévén mindenféléből megpróbálom kihozni az egészségest. Mi legyen a rétessel? – gondoltam – sok benne az olaj, meg a cukor… aztán jöttek az ötletek és remekül sikerült családtagjaim igényeire formázni a rétest. Kislányomnak túrós adok, neki jó minőségű fehérje kell a növekedéshez. Férjemnek, ha bicajjal megy dolgozni diós-barackosat, ha autóval, akkor az energiaszegényebb zöldséges rétest. Ha a cukorbeteg nagyi jön látogatóba, gombásat készítünk, Elza néni, aki nem áll túl jól anyagilag darás meggyeset süt. A téma kényessége miatt meg nem nevezendő ismerősnek aszalt szilvás-lenmagos rétest csinálok székrekedésére. A tejtermékektől, cukortól irtózó barátnőm kapros tofutúrósat kap.

Most egy általánosan immunrendszert erősítő tölteléket ajánlok mindenkinek, aki szeretne felfegyverkezni a téli hónapokra.

A rétestészta általános receptje:

50 dkg lisztet, 1 kávéskanál sót langyos vízzel összegyúrjuk. Egynemű, sima tésztát gyúrunk, addig, amíg el nem válik az edény falától. Elosztjuk, ebből három kis buci lesz. Egyenként mindegyiket kb. 2 cm vastagra kisodorjuk. Ezután a sodrófával alaposan megütögetjük. Megint kinyújtjuk és megkenjük olajjal a tésztákat. 20 percig pihentetjük és nekiállunk a húzásnak. Egy vastagabb terítőnek a közepére tesszük a tésztát és a széle felé húzzuk, óvatosan, hogy el ne szakadjon. Egy 6 személyes asztal nagyságúra lehet kihúzni. A vastag szélét leszedegetjük. Erre a vékony hártyára megy a töltelék.

Töltelék:

A rétes töltelékének valami szaftos anyagnak kell lennie, ezért jó alap erre a túró, vagy a reszelt alma, párolt káposzta gomba… stb. Most, immunizálásról lévén szó, reszelt almát, csipkebogyó lekvárt keverünk össze, esetleg a csipke helyett homoktövis lekvárt. Ez az immunizáció első lépése a C-vitamin fedezése. Kis kupacokban a rétestésztára tesszük. Darált diót is hintünk rá, hogy a D-vitamin szükségletünket se felejtsük. Ezen kívül zsírsavösszetételében, értékes fehérjéiben, egyéb vitamin és ásványi anyag tartalmában egy külön fejezetet is megérne a dióbél. Aztán a vastag terítő segítségével két oldalról behengergetjük a rétest. A tekercseket sorban egy kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk, tetejét meglocsoljuk tejföllel (vagy kefirrel, hogy egy kis zsírt spóroljunk) és ropogósra sütjük. Nem lesz egy kalóriaszegény uzsi, de néha belefér, ezt a dietetikus üzeni.

A szerzőről:

Bakó Eszter

Barcson születtem és nevelkedtem. Dietetikusi és élelmiszer ismereti tanulmányaimat Pécsett és Mosonmagyaróváron szereztem. Legújabban biológusnak készülök. Pár éve a családommal Budapesten élek, de a vidéki kötődésem változatlan. Most két pici babával itthon a családi csapatot erősítem, nekik próbálom nap mint nap a tányérukra varázsolni a táplálékpiramist.