A teázás hagyományai

A tea szép lassan átszövi minden napunkat, hatással van kedélyünkre, egészségünkre, gondolkodásunkra. A jó minőségű, természetes tea visszavezet minket a természetes ízekhez. Miközben kortyolgattál egy csésze forró, finom teát, elgondolkodtál már azon, hogy honnan eredhet a teázás hagyománya? Ki és hogyan fedezte fel a tealevél jótékony hatását? Milyen szokások szerint folyt a teakészítés a korábbi évszázadokban és ezek miként alakultak át? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, akkor olvass tovább!

 

A tea legendái

A teázás hagyományának gyökerei egészen Kína ősi társadalmához nyúlnak vissza. A tealevelek felfedezésének történetét több személyhez is kapcsolják. Az eredeti kínai legenda elbeszélése szerint Kr.e. 2737-ben a kínai Shen Nong császár, aki egy személyben gyógyító és tanító is volt, a szabad ég alatt forralta a vizet, amikor egy lágy szellőnek köszönhetően hirtelen egy Camellia nevű növény levelei beleszálltak a vízbe. A császár megitta a levelek és víz adta keveréket, és úgy vélte, hogy „energiát ad testének, elégedettséget az elméjének és eltökéltséget a szándékának”. Ő volt tehát az első ember, aki teát kortyolgatott. Shen Nong személyében tisztelik Kínában a mezőgazdaság atyját, ő az „Isteni Földműves”.

Egy másik elbeszélésben az áll, hogy a bölcs szerzetes, Bodhidharma állandóan imádkozott, nem hunyta le a szemét sem. Négy évnyi teljes ébrenlét után azonban egyszer csak lecsukódtak a szemei egy pillanatra. Annak érdekében, hogy ez többször ne fordulhasson elő, levágta a saját szemhéjait és a földre dobta őket. Az Ég megjutalmazta a bölcset, mert a szemhéjaiból egy cserje fakadt, ez lett az első teacserje.

A tea szerepe a teázás hajnalán

A kínaiak eleinte orvosság gyanánt itták a teát, mert úgy vélték, meghosszabbítja és támogatja az életet. Itták fejfájás elmulasztására, a koncentráció elősegítésére, álmatlanság esetén, emésztési problémákat is orvosoltak vele, sőt még vesekövesedés esetén is előnyben részesítették. A teát élvezeti italként hozzávetőleg csupán a 600-as évek környékétől fogyasztották.

Eleinte a tea és a teázás szokása a gazdagabb réteg kiváltságai közé tartozott. A tea a 618-907 között uralkodó Tang-dinasztia idején vált elérhetővé minden társadalmi réteg számára. Teaházak létesültek, melyek — a mai teázókhoz hasonlóan — a társas érintkezés színterei voltak, az emberek megvitathatták egymással a gondolataikat, élményeiket.

A tea elkészítésének szokásai

A korai időkben a tealeveleket gőzölték, megtörték mozsárban, majd kalács formájúra gyúrták. Ezt a teakalácsot különféle fűszerekkel, rizzsel, gyömbérrel, narancshéjjal, sóval, tejjel összefőzték. Tibetben és Mongóliában sok helyütt még most is ezen a módon készítik a teát.

Később a teafőzést felváltotta a forrázás, ehhez a tealeveleket porrá zúzták. A forró vízbe tett porteát kis bambuszseprűvel megcsapkodták, így habosították a teát. A japánok ezt a teakészítési módot ismerték meg a VIII. században.

Az európaiak pedig már a teafőzés azon változatát ismerték meg és sajátították el, melynek során a megszárított tealeveleket vízzel forrázták.

A teázás kellékei

Ahhoz, hogy ízletes teát készíthessenek, a tealeveleket megfelelő körülmények között tartották. A legelterjedtebbek a fedéllel ellátott hengeres vázácskák voltak, a drága tealeveleket porcelánedényekben, az olcsóbb fajtákat pedig lakkozott fa- vagy ólomládikában tárolták.

A teavizet réz vagy agyag teafőzőkben, esetleg üstökben forralták. A tealeveleket vagy az üstben melegedő vízbe helyezték, egy kis vászonzacskóban vagy vesszőkosárkában (ezek voltak a mai teatojás elődei), vagy a csészébe tették a leveleket és ráöntötték a vizet. Kimondott teáskannát nem használtak a kínaiak, hanem a hagyományosan boroskancsónak használt kancsóikba töltötték a teát is. Ezek a gömbölyded vagy szögletes testű, kiöntőcsöves, fedeles és füllel ellátott porcelánedények jelentették a teáskannát az európaiak szemében és így is vonultak be a köztudatba.

A porcelánból készült fületlen teáscsészék félgömb alakúak voltak és keskeny talpgyűrűvel látták el. A hagyományos európai csészéknél sokkal kisebb űrtartalmúak voltak, így egy alkalommal több csészényi teát is elkortyolgattak. Nagyon fontos volt a csészék színe: a kínaiak szerint az ideális teáscsésze kék színű, mert a kék felerősíti a tea színét. A kékkel ellentétben a fehér csésze fakó pirosnak mutatja a teát, és nem hozza meg a kedvet a teázáshoz.

A teázás lelkes híveként minden olvasót arra bátorítok, hogy készítsen magának és szeretteinek egy-egy csésze finom, forró teát és élvezze a pillanatokat! A teázás több, mint hogy gyorsan legurítsunk egy kis folyadékot. A teázás maga lehet az elcsendesedés, az odafigyelés, a bensőségesség. Az ilyen élményre pedig minden ember szomjazik!

A szerzőt megtalálod a Biotitok Gyógytékában, bátran fordulj hozzá kérdéseiddel!

Fotó: sxc.hu – Ali Farid, Melani Martinelli

weight loss fat chicks, phentermine insulin resistance, physicians weight loss program, lose weight quickly for surgery, keto recipes taco bake, how to build a wardrobe for weight loss, weight loss preventive 1cd10, how much protein do i need, cat food weight loss, at home cleanse recipe for weight loss, safflower oil weight loss how much to take, dr bernsteins weight loss, seroquel and diet pills, weight loss inspiration pics, the best over the counter appetite suppressant, lose a lot of weight fast, best fat burning pills on the market, 6abc weight loss, lose massive weight fast, omni appetite suppressant, wulong green tea, ashwagandha weight loss ncbi, why is low sodium important for weight loss, best cellucor for weight loss, fat burner reviews, banned weight loss supplement, bmpea diet pills, best weight loss pills on nhs, wayne campbell md, bev pegg weight loss, diet pills to help flatten belly, any proven weight loss fat burning pills otc, buy tengda plus diet pills, rainier medical weight loss and wellness, weight loss clinic baytown texas, weight loss multivitamin, which fat burner really works, appetite suppressant shot, could yopu lose weight just buy sweating, geneva weight loss, bella hadid weight loss victoria secret, gca weight loss, what is the easiedt weight loss, weight loss centers baltimore md, hospitol weight loss pills, fast metabolism foods to lose weight, gina kirschenheiter weight loss, chicago weight loss challenge, how much weight can you lose from fasting for a week,