Az őszi kert aranya: a sütőtök

Az egyik ok, amiért szeretem az őszt, a sütőtök érése. A különböző méretű, formájú és színű növény már a szemet gyönyörködteti, ha elképzelünk egy festményt őszi csendélettel, a tápanyagban gazdag sütőtök elmaradhatatlan kelléke egy bőségszarunak. (Lásd pl. Schigolev Oleg képét a galériában.) Igénytelen termesztése miatt a szegények táplálékának számíthatott régen, később aztán különleges csemegének számított úri körökben is. Gondoljunk csak arra, hogy épp a sütőtök jelképezi a hidat, azaz a hintót Hamupipőke meséjében a szegény és a gazdag világ között!

Fogyasztása kedvező élettani hatásokkal bír, vitaminjai, ásványi anyagai, antioxidáns-hatású béta-karotintartalma felkészítik a szervezet ellenálló képességét a téllel szemben. Természetes édes íze, sokféle értékes tápanyaga és magas rosttartalma miatt könnyen emészthető, így a babák ideális tápláléka.

Leggyakoribb elkészítési formája a szeletek megsütése, valójában ennél sokkal többféle lehetőség rejlik benne. Mivel személy szerint sosem voltam nagy barátja a sült verziónak, örömmel kutattam fel a leves- illetve süteményrecepteket, melyeket alant találhattok. Ezen kívül pikáns köreteket, édes leveket, akár még lekvárt is készítenek belőle.

Magjából sok helyütt, hazánkban az Őrségben olajat sajtolnak, melynek fogyasztása ugyancsak egészséges, főként prosztatabetegségek ellen hatásos. Különleges ízét kipróbálhatjuk például salátára öntve.

Nálunk a szép kerek, napsárga sütőtök az őszi terasz elmaradhatatlan éke, mely aztán levesben, süteményben, újabban bébiételben végzi. Bár küzdelmes eljutni a héjától megfosztott, felhasználásra alkalmas „húsig”, kárpótoljon minket édes sárgadinnye illata, mely még így ősszel is a nyarat idézi!

Íme az egyik elsőként kipróbált süteményreceptem, mely németajkú területekről származik:

Diós-karamelles sütőtökös süti:

100 g vaj
a tetejére 100 g barnacukor (vagy kevesebb)
200 g vörösáfonya (vagy más kisebb aszalt gyümölcs, pl mazsola is megteszi)
120 g pekándió (hazai diófajtákkal is kipróbálhatjuk)
2 db nagy tojás
250 g nyers sütőtökpüré (nagylyukú reszelőn

gyorsabban halad, és finomabb is a végeredmény)
90 ml olaj
200 g búzaliszt
sütőpor vagy szódabikarbóna
200 g (ízlés szerint kevesebb!) cukor
1 tk. fahéj
¼ tk. só

Előkészítem a tököt: meghámozom, kiszedem a magját, legyalulom. Mivel ez egy küzdelmes folyamat, könnyítsük meg dolgunkat kicsit! A nagyobbra vágott darabokat pár percre toljuk be a sütőbe, így könnyebben lejön majd a héja.

Egy négyszögletes tepszit kibélelek sütőpapírral. A vajat megolvasztom, elkeverem a barnacukorral, s ezt beleöntöm a tepszi aljára. Bár furcsán néz ki: végén majd ez lesz a süti teteje. Ráöntöm a dió-aszaltgyümölcs keveréket is. Közben melegítsük elő a sütőt 175 fokra!

Egy tálban a tökpürét elkeverem az olajjal, tojással, a liszttel, cukorral, sóval és fahéjjal. Az egyenletesre kevert masszát ugyancsak a tepszire öntöm, és mehet is be a sütőbe. 35-40 percig sütöm, de ha a végén a cukor még nem karamellizálódott meg, akkor tovább is. Ezt persze már csak kiborítás után látjuk, de még így is visszatehetjük a sütőbe. Azonban ez egy nagyon édes sütemény, így én általában csökkentem a cukor mennyiségét. Sőt legközelebb talán kicserélem valamely egészséges alternatívájára, mint pl. agávé szirup, nyírfacukor, stb.

Karácsony-ízű sütőtöktorta

Számomra ez még az előzőnél is finomabb. Nem kell karácsonykor enni, csak kicsit megidézi azt az íz- és illatvilágot, ezért neveztem el így.

Mellette szól még, hogy kicsit egyszerűbb hozzávalók kellenek bele, ha ugyan a gyömbért és a kardamomot egyszerűbbnek tekintjük. Ez utóbbi helyett én véletlenül koriandert vettem, és láss csodát, azzal is finom lett. Sőt, a kandírozott gyömbér helyett is csak fűszert-gyömbért használtam.

Ami nagyon kiemeli az ízét, a végén rákerülő citromos-gyömbéres szirup, nem szabad kihagyni! Nem fogja elédesíteni.

 

 

 

 

Hozzávalók:

6 tojás
25 dkg sütőtök
25 dkg (rétes)liszt
10 dkg cukor
10 dkg puha, vagy olvasztott vaj
0,5 dl tejföl (főzőtejszínnel helyettesítve sem lett rosszabb)
0,5 dl narancslé (~ 1 narancs leve)
10 dkg darált dió
1 tk. sütőpor
1 tk. őrölt gyömbér
1 kk. őrölt fahéj
1tk. őrölt szegfűszeg
1 kk. őrölt kardamom (mondom, korianderrel se lett baja)
1 kk. reszelt/őrölt szerecsendió
1 narancs héja reszelve

Megint azzal kezdődik, hogy a megtisztított tököt nagylyukú reszelőn lereszelem. Ez volt a leghosszadalmasabb rész, innen már gyorsan megy:

A tököt a tojásokkal, vajjal, tejföllel/tejszínnel, narancshéjjal, narancslével és a cukorral elkeverem, míg a többi „porállagú” hozzávalót egy másik tálban. A két tál tartalmát egybeöntöm, és fakanállal egyenletesre keverem. (Nem lesz szükség habverőre, mert könnyen megy.) Előkészítem a sütőformát: az adag egy 28 cm-s átmérőjű tortaformára elég, de én ki fogom próbálni kuglófformában is. Bár kétség kívül könnyebb úgy kezelni, ha a forma ki van bélelve sütőpapírral. 60-70 perces, 170 fokos sütés után ugyanis ki kell borítani, s ekkor kerül rá a szirup: érzés szerinti mennyiségben citromlevet, cukrot és gyömbért főzünk össze, amíg szirupos nem lesz. Ne sajnáljuk a tortától, locsoljuk át vele többször, minél mélyebben igya át!

Tabascos sütőtökkrémleves

Téli esték melengető levese. Ínyenceknek csípősen ajánljuk. Másnap még finomabb, valahogy összeérnek benne az ízek.

Hozzávalók:

1 kg héjától,magjától megtisztított sütőtök
1 fej hagyma
1 ek. olivaolaj
1 tk. cukor
1 kk. törött paprika
5 dl alapleves (kockaleves is lehet)
0,5 dl főzőtejszín
só, Tabasco

A megmosott tököt kb. 2×2 cm-s kockákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és forró olajon a cukorral együtt gyakran kevergetve úgy 10 percig dinszteljük, míg szép barna nem lesz. Tűzről levéve szórjuk rá a pirospaprikát, visszatéve pedig hozzáadhatjuk a tököt. Rövid pirítás után felöntjük az alaplevessel, majd fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk. Ezután botmixerrel pürésítjük, ízlés szerint sózzuk, majd tejszínnel gazdagítjuk.

Tálalás előtt csepegtessünk a kiadagolt levesbe Tabascot, szórjuk meg reszelt sajttal, tortillachipssel.

Ez persze egy a tengernyi lehetőség közül, ahogyan a sütőtökből leves készíthető. Számtalan különböző fűszerezést kipróbálhatunk (gyömbér, koriander, fahéj, curry, narancs, stb), készíthetjük édes változatban, pürésíthetjük az előzőleg sütőben sütött tököt, a végeredmény mind más stílusú leves lesz.

We cannot display this gallery

Tipp! Nagydoboson minden év szeptemberében megrendezik a Nagydobosi Nemzetközi Sütőtökfesztivált. Bár idén erről az eseményről már lemaradtunk, jövőre feltétlen iktassuk be kirándulásaink közé! A nagydobosi tökfajta az egyetlen államilag elismert hazai típus!