Egyszerű házi zsemlék

Régóta kacérkodtam a kenyérsütés gondolatával. Ám amikor elképzeltem magamat – és ehhez a képhez fejkendő, népviselet és dagadó bicepszek dukáltak -, amint órákon át lisztfelhőbe burkolózva dagasztom a tésztát, mindig elvesztettem a kedvemet. Egy borongós téli napon aztán – mást úgysem nagyon lehetett kezdeni – mégis nekiláttam. Meglepve tapasztaltam, hogy a kézzel dagasztás egyáltalán nem időigényes vagy fárasztó, de a végeredmény még ezért is kárpótolt volna. Az illatos, frissensült zsemlék kiabáltak, hogy azonnal szegjük meg őket, és azon melegében, pici vajjal megkenve, kóstoljuk meg. És persze hallgattunk is a hangra… Azóta nem is veszünk kenyeret, magam készítem őket. Ajánlom mindenkinek, hogy egyszer próbálja ki a receptet, és garantálom, hogy utána újra és újra kedvet kap a házi zsemlesütéshez.

 

 

 

Hozzávalók (8 darabhoz):

– fél kg liszt
Én mindig variálom, sima búzalisztből is finom, de ki lehet próbálni rozsliszttel, magos keverékkel – kinek mihez szottyan kedve.

1 tasak instant élesztő/ fél kocka hagyományos

A hagyományos élesztőt fel kell futtatni: fél-egy dl tejet megmelegítünk langyosra, beleteszünk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Pár perc után felhabosodik, akkor kész is. Az instant élesztőt nem kell felfuttatni, és előre be lehet vásárolni belőle.

– 1 kanálka zsír

Könnyebb lesz tőle a tészta, és nem szikkad meg a kérge.
– 2 teáskanál só
– víz (pár deci)

Variációnak:
Tehetünk bele 2 ek oreganot vagy egy fej lilahagymát megpirítva. Esetleg apróra szelt olivabogyót vagy akár felszeletelt, szárított paradicsomot.

We cannot display this gallery
Elkészítés:

1. Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, hozzácsapjuk a zsírt és a sót, majd beletesszük az élesztőport (vagy a felfuttatott élesztőt a tejjel együtt).
2. Ha ízesíteni szeretnénk, ekkor adjuk hozzá a fűszert/hagymát/valamit…
3. Egy kis vízzel jól keverjük el és gyúrjuk össze. (Én egy fa spatulával szoktam, hogy ne legyen mindenem maszatos, vagy egy kézzel, hogy a másikkal adagolhassam a vizet)
4. Jól el kell elegyíteni, sehol ne maradjon száraz – ilyenkor még nyugodtan lehet ragacsos, nyúlós.
5. Pihentetni kell kb. egy órát, amíg szépen meg nem kel. (Meleg helyen, konyharuhával letakarva. Télen a radiátor mellé tegyük, nyáron lehet a napra.)
6. Amikor megkelt, gyújtsuk be a sütőt előmelegíteni (180 fokra, azaz nagyjából közepesre).
7. Tegyünk egy tepsibe sütőpapírt. (A lisztezett tepsiről sok liszt az aljára tapadt, nekem azért nem tetszett.)
8. Még egyszer jó alaposan gyúrjuk össze, immáron két kézzel. Általában liszt is kell még hozzá, hogy jó gyurma állagú legyen, ne ragadjon a kézhez.
9. Formázzunk belőle 6-8 zsemlét. (Két cipócskát is lehet, de akkor hosszabb lesz a sütési idő.)

10. Tegyük a tepsire, amennyire csak szét lehet szórni, mert még növekedni fog (vagyis ne érjenek össze).
11. Késsel vágjuk be a tetejét, és hintsünk mindre egy-egy csipet sót.
12. Tegyük a sütőbe (180 fokra), eléggé magasra, hogy ne égjen meg az alja (a középső résznél kicsit feljebb).

13. A mi sütőnkben 30 perc alatt kezd megpirulni a teteje, ekkor az alja már kicsit sötétebb.
14. Ha van grill a sütőben, tegyük rá kb. négy percre, hogy szépen megpiruljon. Sima sütőben hagyjuk még sülni, amíg a teteje szép pirospozsgás nem lesz. Első alkalommal nézzük meg gyakrabban, az alját is, nehogy odaégjen. Másodjára már sima ügy lesz, mert kitapasztaltuk, mennyi időre érdemes betenni.

15. Ha szép piros a teteje, vegyük ki, hagyjuk kicsit hűlni, és már falatozhatjuk is.

Leírva sokkal hosszadalmasabb, mint valójában elkészíteni. Az egész sütési idő ugyan másfél óra (egy óra kelesztés, kb. fél óra sütés), de a dagasztás csak pár perc, tehát sajnos nem ettől lesz az embernek szép, formás felkarja…

top fastest weight loss pills, healthy weight loss prescription pills, what are some good ways to lose weight, do cigarettes make you lose weight or gain weight, breast loss with weight loss, what to eat before you workout to lose weight, rise weight loss, low keto dinner recipes, best protein meal replacement shakes for weight loss, what helps burn fat, fennel seeds appetite suppressant, yahoo answers can obese people lose weight at home, weight loss camps for kids in pa, whey protein shake for breakfast weight loss, will eating fruit make you lose weight, 4 day detox weight loss, does diabetes cause weight gain, which shakes are best for weight loss, dairy free gluten free keto recipes, what can a guy wear to hide my belly loose skin after weight loss, metabolife 356 diet pills, illegal diet pills, can i lose weight with pcos, popular diet plans for weight loss, most effective fat burner for women, iodoral weight loss, halloween weight loss ideas, pork chops and zucchini parmesan recipes keto, is it safe to take caffeine pills and drink diet sprite, benefiber healthy shape vs appetite suppressant, how to lose weight fast with pcos, camc medical weight loss,