Mindennapi kenyerünk...

Szerző: Hutvágner Diána, www.gasztrozseni.hu

Egy mozdulat, mely gyermekkorom óta bennem él. A fanyelű kés siklik az arany barnára sült kenyér héján, majd lágy mozdulattal Nagyapám keresztet rajzol a kenyér aljára. Mindig ez volt a szertartás, mielőtt megszegtük a friss, ropogós kenyeret. Napjainkban már sajnos nem övezi ekkora tisztelet ezt a fontos étket. De vajon mi az oka?

Régen az emberek nagy része fizikai munkát végzett, ezért már korán reggel fontos volt a megfelelő mennyiségű energia bevitel, csak így bírták az egész napos igénybevételt. Azóta sok minden változott, sokan időhiány miatt vagy lustaságból fakadóan kihagyják a reggelit. Pedig ez kellene, hogy a legfontosabb étkezés legyen.

Sajnos kevés helyen lehet igazán tápláló, finom kenyeret kapni. A hipermarketekben található, térfogatnövelő szerekkel és adalékanyagokkal dúsított kenyerek kinézetre és állagra tökéletesek, viszont vajmi kevés tápanyagot tartalmaznak. Érdemes keresni valami jó kis megbízható pékséget vagy, ha erre nincs lehetőséged, válassz olyan előre csomagolt kenyeret, ami nem tartalmaz tartósítószert, de pontosan fel van tüntetve a csomagolásán az összetétele. Ez azért is fontos, mert jó néhány helyen használnak a barna kenyér barnára színezésére maláta lisztet vagy kakaót.

Én a teljes kiőrlésű liszteket szeretem, úgy a süteményeknél, mint a kenyereknél. A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek azért egészségesebbek fehér társaiknál, mert a liszt tartalmazza a gabonaszemek héját is, így magasabb az élelmi rost tartalmuk és lassan lebomló szénhidrátokat tartalmaznak, ami folyamatosan egyenletesen tartja az inzulin szintet. Így nem esik le gyorsan a vércukor szint és nem lép fel hírtelen farkas éhség, aminek következtében az ember hajlamos többet enni a kelleténél. Ennyit az élettani háttérről.

Egy igazi rozskenyér íze nagyon karakteres a fehérkenyérrel szemben, hiszen kiérezhető belőle a köménymag és egy enyhe savanykás íz, amit a kovász ad, emellett sokkal tömörebb az állaga. Nagyon szeretem ezeket a kenyereket, és ha tehetem, magam sütöm őket.   Nem nagy ördöngösség, már egész jó kenyérliszteket lehet kapni, ha nem akarsz vele sokat dolgozni, ezekhez csak víz és só hozzáadása szükséges.

Én azonban szeretek kísérletezni, így beszerzem a teljes kiőrlésű lisztet, és én teszem hozzá a sütőport vagy szódabikarbónát, a fűszereket, a vizet. Nagyon finom a magos kenyér is, szórhatsz bele szezámmagot, lenmagot, napraforgó magot, sőt diót is. Vagy reszelhetsz bele parmezán sajtot, esetleg megbolondíthatod némi zöldfűszerrel. Ha megvan a tészta egy alapos dagasztás és pihentetés után, mehet is a sütőbe. Megsült kenyerünk, csalogató illatának nehéz lesz ellenállni, keressünk hát egy jó éles kést, és folytassuk a régi hagyományokat.

Sütésre fel!