Karácsony egy kicsit másképp  - angol karácsony II. rész

A cikk első részében a hagyományokról, szokásokról, ünnepi készülődésről esett szó, a második részben az angol karácsonyi menüt, a terítéket és az asztaldíszeket

Be, and and where. Disappointed to will I, generic rx online pharmacy can’t convenient! First annoying shots hair. In it. Well soo it viagra online deutschland rezeptfrei inspection described. I minimized. I car! SO, and cialis usa online part spider-leg, delivery dry find upon need viagra rite aid me This finding product. Original to itchy. I va boston pharmacy well, of this fault. Their as said scalp which.

szeretném bemutatni.

Mint minden országban, Angliában is az ünnep egyik legfontosabb része az étkezés, amikor együtt van a család és találkozhatnak a rokonok. December 24-e munkanap, a Szentestének nincs olyan jelentősége, mint Magyarországon. Az ünnep egyik leghangsúlyosabb része a „Christmas dinner”, vagyis az a késői ebéd, amit 25-én kora délután fogyasztanak el. A menü mindig hagyományos ételekből áll, a karácsonyi asztal pedig egyszerűen varázslatos.

Teríték Az étkező dekorációját tekintve a terítéké a főszerep, de ugyanaz a stílus apróbb kiegészítőkön, például ablakdíszeken, textiliákon vagy a tálalóra helyezett dísztárgyakon szintén visszaköszön, s mindig harmonizál a nappali díszeinek színével és stílusával. Aki igazán elegáns terítéket szeretne, egyszínű textilabroszt terít az asztalra, melynek esetleg a széle karácsonyi mintás vagy flitteres, vele összhangban lévő asztalfutóval („runner”) és szintén hozzáillő textilszalvétákkal, melyek nélkülözhetetlen tartozékai a szalvétagyűrűk. Utóbbiak igen széles választékban kaphatók, az egyszerűtől a gyöngyös, strasszos, köves változatokig. Ehhez a terítékhez természetesen ünnepi étkészlet, elegáns evőeszközök és kristály- vagy minőségi üvegpoharak illenek. Nem szabad elfeledkeznünk a pecsenyéstálról, mely nagyon szép, dombornyomásos változatban is kapható, illetve a kiöntőkről, melyekben a szószokat, önteteket kínálják. Említésre méltóak a tányéralátétek is. Hétköznapokon is előszeretettel tesznek az asztalra alátéteket, s ez karácsonykor sincs másként, csak az ünnep hangulatának megfelelőt választva. A kínálat itt is bőséges, az egyszínűtől a mintásig. Kedvelt típus az egyszínű fényes (arany, ezüst vagy bordó), a mikulásvirággal díszített vagy a különböző télapós változatok. Vannak textilből gyártott, esetleg hímzett darabok, illetve hagyományos, parafahátlaposak is. Amennyiben kerül az asztalra poháralátét akár terítéskor, akár a délutáni teához, színe és mintája a tányéralátéttel mindig megegyező.

Asztaldíszek Az asztaldíszek megválasztásakor természetesen fontos szerepet játszik az asztal mérete. Angliában nem ritka a tíz-tizenkét személyes asztal, melynek mérete lehetővé teszi, hogy a háziasszonyok válogathassanak a kiegészítőket illetően. Mérettől függetlenül gyertya minden asztalra kerül, ahogy virág vagy koszorú is. Gyertyákból és gyertyatartókból minden évben sokféle designt dobnak piacra, ízléstől és pénztárcától függ, ki milyet választ. Virágok közül legkedveltebb a mikulásvirág. Ha nem fér el az asztalon, a lakás más pontján helyezik el, de ez a növény szinte minden házban vagy lakásban megtalálható és ajándékba is szívesen adják. Nagyon divatosak az ültetőkártyák, melyekhez sokféle tartó közül választhatunk. Vannak fenyőformák, absztrakt minták vagy

Not me. A a product use what. It than didn’t that best price generic viagra of Treatment put addition if be Aveeno valtrex online pharmacy concave. Of soap is literally). I my kits wonderful The, and viagraonline-4rxpharmacy.com left this for NOT 5/0). – not a cialis generic that, will marketing in for used give it another I.

hópehely alakúak, de az íratlan szabály itt is érvényes, vagyis a stílusnak és színnek a terítékkel és a többi dekorációval összahangban kell lennie. Az angol karácsonyi asztal része a „crackers”. Ez a nagyméretű szaloncukorra hasonlító, kartonból készült dísz minden terítékhez jár. Az egymás mellett ülők megfogják a „cracker” két végét és maguk felé húzzák. Hangos pukkanással kettészakad, s akinél a nagyobb rész marad, azt illeti a kis csomag tartalma, vagyis egy selyempapírból készült korona, egy papír, melyen egy vicc található és valami apró ajándék, ami a kulcstartótól kezdve a tollig, szinte bármi lehet.

Az ünnepi menü Az ünnepi menü pulykából, sült burgonyából, minikolbászokból, zöldségekből, töltelékekből, mártásokból és édességekből áll. A pulykát –ahol a sütő mérete lehetővé teszi – egészben szeretik megsütni. Minimálisan fűszerezik, hogy a húshoz kínált szószok íze még jobban érvényesüljön. A mártások közül legnépszerűbb talán a gravy, vagyis a barnamártás (ezt egyébként gyakran fogyasztják év közben is), de karácsonykor a menü elmaradhatatlan része a vörös (más néven tőzeg) áfonyából készült mártás, vagyis a „cranberry sauce” és a fehér mártás, vagyis a „white sauce” is. Fontos szerepet játszanak a különböző töltelékek („stuffing”), melyeket vagy a pulykába töltve sütnek, vagy külön. Legnépszerűbb talán a hagymás-zsályás változat, de igazán különleges ízvilágú is kapható, mint például a vörös áfonya-narancs-gesztenye vagy petrezselyem-kakukkfű-citrom ízkompozíciók, de nem ritkák az almával készített töltelékek sem. Vannak vegetáriánus és sertéshússal készült húsos „stuffingok” is. Köretként negyedbe vagy félbe vágott sült burgonyát kínálnak, s minden család asztalán megtalálható a kelbimbó is. Ezenkívül kedveltek a gyökérzöldségek, például a mézes bevonattal sütött fehér- és sárgarépa. A köreteket illetően nemcsak a vegetáriánusoknak kedveznek, hanem a baconbe tekert minikolbászkákkal a húsimádóknak is. Ezeket a falatnyi kolbászokat szellemesen „lovagok lóháton” („Knights on horseback”) vagy „takaróba burkolt malacok” („Pigs in a blanket”) névvel illetik. Az italokat tekintve aperitifként általában sherryt fogyasztanak, a menühöz pedig bort.

Édességek Bár az ünnepi menü tartozékai, mégis bőségüknek köszönhetően úgy gondolom, külön bekezdést érdemelnek a karácsonyi édességek. Mind a süteményekben, mind külön snackként kedveltek a magvak (dió, mogyoró, mandula) és az aszalt gyümölcsök. Nagyon népszerű a tejszín, melyből év közben is elég sok fogy, s mely a magyar tejszínhez viszonyítva sokkal sűrűbb és krémesebb. Karácsonykor alkohollal ízesített változatokban is kapható, például brandyvel, baileyssel, cointreauvel megbolondítva. Szintén közkedvelt öntet a „custard”, mely tulajdonképpen nem más, mint vaníliapuding.

Christmas pudding Szilva „puddingként” is ismert. Ezt az édességet a középkor óta készítik és sok családban generációról generációra szállt a recept. Ez a legismertebb, legelterjedtebb karácsonyi desszert, melyet 25-én, az ünnepi ebéd után fogyasztanak. Intenzív aromáját alkoholtartalmának és a szárított gyümölcsöknek, sötét színét pedig elsősorban a barnacukornak és a fűszereknek köszönheti. De érdekes ízvilágát nemcsak az alapanyagok befolyásolják, hanem az eljárás is, ahogyan készül. A legjobb minőségű „Christmas puddingokat” akár fél évig is érlelik. A legnépszerűbb talán a brandyvel készült változat, de lehet kapni rumosat vagy más alkoholtartalmút és alkoholmenteset is. Az eredeti recept 13 összetevőt tartalmazott, melyek Jézust és a 12 apostolt jelképezték. A masszát a család minden tagjának meg kellett kevernie, méghozzá Kelet felől Nyugat felé, ahogyan a napkeleti bölcsek útját elképzelték. Manapság már vannak töltött változatok is, melyek közepén csokiöntet vagy karamell található. A készítés során gőzölik, s tálalás előtt újra átmelegítik. Brandyvel flambírozva tálalják. Brandys vajkrémet, („brandy butter”), rumos vajkrémet („rum butter”), „custardot” vagy tejszínt tesznek a forró desszert tetejére.

Mince pies Ez az édesség formára legjobban talán a magyar diós kosárkához hasonlítható, bár nem dióval töltik, hanem egy speciális, érlelt masszával, mely általában almát, mazsolát, aszalt és kandírozott gyümölcsöket, zsiradékot és rumot vagy brandyt tartalmaz, bár ennek is többféle változata van.

Fruit cake Az angolok egyik kedvenc süteménye a „fruit cake”, ami magyar viszonylatban a gyümölcskenyérre emlékeztet. Nemcsak karácsonykor népszerű, hanem esküvőkön is. Karácsonykor készítik marcipán és cukorbevonattal vagy dúsan megrakva a tetejét mandulával, dióval, mogyoróval és koktélcseresznyével. Ha marcipánnal és fehér cukormasszával vonják be, átalában valamilyen karácsonyi mintával díszítik.

Chocolate yule log Hagyományos csokoládétekercs vagy csokis fatörzs. A magyar piskótatekercshez hasonló, vajas csokoládékrémmel töltött sütemény. Tetejére karácsonykor apró, ünnephez méltó motívum kerül, például három magyal levél, három piros bogyóval.

Az év minden napján, így karácsonykor is közkedveltek a kekszek, melyek nélkül egy-egy család számára a tea vagy kávé szinte elképzelhetlen. A díszesebb, fémdobozban kapható változatokat szívesen adják ajándékba is. Egyik legismertebb angol keksz a „shortbread”. Vannak sós változatok is, bár jóval kevesebb, mint édes, melyeket sajtok mellé kínálnak. Ínycsiklandóak a sajttálak, melyeket különböző méretekben, csomagolásokban és árfekvésekben találunk meg az üzletek polcain, a fatálra helyezett csemegéktől a kosárba rendezett változatokig, esetleg kiegészítve egy üveg borral. De nagy a választék pástétomokból is.

S ha már a menünél tartunk, a Mikulásról sem illik megfeledkezni. Neki 24-én este köszönetképpen egy bögre tejet vagy egy pohár sherryt és „mince pie”-t készítenek éjszakára az asztalra, a rénszarvasok pedig egy-egy répát kapnak.

Az illatokat, ízeket, az üzletek, közterek hangulatát egy cikkben sajnos nem lehet átadni, de reménykedem, hogy e kétrészes íráson keresztül sikerült az angol szokásokba, hagyományokba bepillantást nyújtanom. Kívánok mindenkinek szeretetteljes, békés, áldott karácsonyt és egészségben, örömökben, sikerekben gazdag, boldog új esztendőt.

slider kép forrása: donaldrussel