Kerüljön rukkola, zsázsa és mustár az asztalra!

A csírák jótékony hatását egy korábbi cikkünkben már bemutattuk. Most három különleges növény kerül terítékre: a rukkola, a zsázsa és a mustármag. A Bio Csiri néven ismert termékcsalád tagjai a tudatosan táplálkozó családok asztalán biztosan gyakori vendégek. Már nem csak csíraként, hanem növesztett mini növények formájában, Bio Mini Csiri Zöldek néven is kaphatók a bio magokból “növesztett” zöld vitaminbombák. És hogy miben másak, mint a “hagyományos” csírák? Rövidesen erre is fény derül, előtte azonban kerüljünk közelebbi barátságba a rukkolával, a zsázsával és a mustárral!

 

Rukkola, vagyis borsmustár

Ha Itáliába látogatunk, biztosan nem térünk úgy haza, hogy ne kóstoltunk volna rukkolát. Én már sok évvel ezelőtt szerelembe estem ezzel a különleges növénnyel. Ma már komoly rukkola ültetvénnyel rendelkezek, ami évről évre megújul, köszönhetően az elhullott magoknak. Hazánkban sokan még ma sem ismerik, annál inkább az olasz konyhákban, hiszen az egyik elmaradhatatlan fűszernövényükről van szó. Magyar neve borsmustár és rokona a mustárnak és a tormának. Zsenge leveleit esszük, ám ha egy izgalmas kalandra vágyunk a konyhában, vagy éppen télvíz ideje van, fogyaszthatjuk csíraként vagy mini növényként is. A pitypangra is hasonlító leveleket összerágva enyhén csípős, a tudományos megfogalmazás szerint mogyoróra vagy dióra emlékeztető íze van. Szerintem egyszerűen különleges és nagyon finom. És ha valakinek személyes rajongásom nem elég meggyőző: gazdag telítetlen zsírsavakban, B- és C-vitaminban, jótékony hatással van az emésztésre, vértisztító és antioxidáns hatása is van, de említésre méltó béte-karotin és E-vitamin tartalma is.

Tipp! Tekerd tortillába, edd nyersen salátákban, tedd szendvicsedre, bízd magad a fantáziádra!

Tudtad? A rukkolát már az ókorban is ismerték, feljegyzések szerint ajzószerként is használták.

 

Zsázsa, vagyis vizitorma

A zsázsa nagyon értékes gyógynövényünk, mellyel történetesen étkezési céllal csíra formájában találkoztam először. Az íze, ahogyan népies elnevezéséből már sejthető, hasonlít kicsit a tormához, de közel sem annyira erőteljes. Nálunk még kevésbé ismert saláta növényként, ugyanakkor Európa más tájain, elsősorban a nyugati és északi országokban közkedvelt. Származását a mai Irán területéről eredeztetik, ahol már az ókorban is kedvelt salátanövény volt. Rendkívül magas vitamin tartalma (A, B, C, D, E), továbbá béta karotinban, antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban is gazdag. Gyógyhatása szintén sokoldalú: immunerősítő, gyulladáscsökkentő, vértisztító, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére is ajánlják. Hathatós segítség légúti panaszok enyhítésében, sőt a dohányzás okozta légúti problémák kezelésében is. Mindenképpen meg kell említenünk kén és jód tartalmát is.

Tipp! Sokféleképpen felhasználható: nyersen, vajas kenyérre, salátákba, szendvicsekbe, de párolt húsok és zöldségek mellé is fogyaszthatjuk.

 

Növesztett biomustár

Gyógyhatása hasonló a retek csíráéhoz, tisztítja a vért, megszünteti a bőrkiütéseket, kedvező hatása van epe- és májbántalmakra oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést. Emésztési panaszok ellen is jótékony hatású, a hörghurut és egyéb légúti megbetegedések ellenszere, enyhíti a megfázás és influenza  tüneteit. Gazdag A, C és K vitaminban, magas omega 3 zsírsav, magnézium, foszfor és kalcium tartalma

Tipp! A növesztett mustár többféle étel, saláták, hidegkonyhai készítmények, húsok, mártások ízesítésére alkalmas. Jól ellensúlyozza egyes húsok és halak sós ízét, könnyen emészthetővé teszi a zsíros falatokat.

 

BIO MINI CSIRI ZÖLDEK – ÚJDONSÁG!

Növesztett mini növények, amelyek szintén bio alapanyagokból készülnek, semleges növesztő közegen nőnek ezeket a látványos, ízletes pici levelek. A csírákhoz hasonlóan számtalan vitamin és ásványi anyag koncentráltan található meg bennük. A megfelelő nagyság elérése után zárható, de nem légmentes dobozba csomagolják a termesztő közeggel együtt, így az otthoni fogyasztáskor olló segítségével pont annyit tudsz levágni belőle, amennyire szükséged van, s ezáltal a többi időnként kissé megnedvesítve tovább friss marad. A levágott részeket fogyasztás előtt alaposan mosd meg!

Az új módszer jelentősége, hogy így olyan különleges fűszer- és gyógynövényeket is tudnak kínálni, amelyeket a hagyományos csíráztatással eddig nem lehetett megfelelő minőségben előállítani.

Keresd a Bio Mini Csiri Zsázsát, Rukkolát és Mustárt a Metro áruházak hűtőpolcain, de rövidesen a megszokott szupermarketekben is megtalálod majd őket! (X)

www.csira.hu

Érdekel a csíráztatás? Olvasd el ezt a cikkünket is!

 Tavaszi vitaminpótlás csírákkal