Különleges forró csokik

Nincs is annál kellemesebb, ha a kinti zimankó után hazatérve bekucorodhatunk kedvenc hintaszékünkbe, beburkolózva egy meleg plédbe, s kezünket-lelkünket egy bögre fincsi forró csoki melengeti fel. Ehhez kínálok most különlegesebbnél különlegesebb recepteket – kizárólag ínyenceknek! Vigyázat: kalóriabomba indul! Fogyókúrázók messze kerüljék e cikket: már az olvasása is hizlal. Autentikus szerzőként én kénytelen voltam feláldozni magamat…

Először is: tegyünk különbséget a forró csoki és a forró kakaó között. A forró csoki alatt azt értem, mintha egy tábla finom olvadt csokit innánk. A csoki tartalmaz kakaóvajat, mely által az ital gazdagabb és lágyabb. Mivel a kakaó por formában kerül az italba, nem tartalmaz kakaóvajat, ezáltal kevesebb a zsírtartalma (ez természetesen előny is lehet.) Szerencsére mindkét variációt elkészíthetjük érdekes ízesítéssel.

Kezdjük egy egyszerű, de mégis ínycsiklandozó recepttel, alap-forró csokinak is felfoghatjuk, melyet aztán kedvünkre fűszerezhetünk. A belga recept szerint ez 4 fő számára elég. Amennyiben mi negyed liternél kevesebbel is beérjük (s bármily finom, ez azért valószínű), bátran tegyük el hűtőbe a következő napra, s melegítsük újra! (Vagy készítsünk arányosan kevesebbet.) Érdemes jó minőségű, magas kakaótartalmú csokit beszerezni.

Forró csoki:

Hozzávalók:

1 liter magas zsírtartalmú tej (a krémes ízért felel, de nyugodtan használhatunk alacsonyabb zsírtartalmút is)
230 g keserű csokoládé apróra tördelve
115 g tejcsokoládé apróra tördelve
csipet só
fél teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

  1. A tej egyharmadát melegítsük fel, s adjuk hozzá az összes csokoládét. Kevergessük addig, míg meg nem olvad az egész.
  2. A tej további kétharmadát is melegítsük fel, s közben haberővel keverjük, így nem ragad a lábas aljára. (Ha további fűszerezést tervezünk, akkor ezen a ponton adjuk a tejhez, hagyjuk ázni 10 percig, majd szűrjük le, s melegítsük fel újra.) Adjuk hozzá a fahéjat és a sót.
  3. Végül öntsük egy edénybe a két folyadékot, s további melegítés során keverjük simára a habverővel.
  4. Forrón tálaljuk, tetejét tejszínhabbal díszítjük.

Személyes tapasztalat:

Tényleg akkor fogjuk hozzá ekkora mennyiségnek, ha az agyaghadsereghez hasonló számú vendég érkezik: fél adaggal is bőven fedezni tudtam a család éves csoki-szükségletét. Továbbá, az édesszájúak táborát szaporítva őszintén bevallom: a tejcsoki-keserűcsoki arányt módosítottam…

Gyömbéres-narancsos kakaó

Hozzávalók:

4 evőkanál barna cukor
1 teáskanál hámozott, apróra vágott friss gyömbérgyökér
¼ teáskanál vanília-kivonat
fél narancs reszelt héja (lehetőleg bio, és a fehér belső réteg nélkül)
4 evőkanál cukrozatlan, extra sötét kakaópor
1 csésze tej (vagy helyettesítő, pl. szójatej)
1/2 csésze víz

Elkészítés:

  1. Egy tálban alaposan keverjük össze a barna cukrot, a gyömbért, a narancshéjat és a vanília-kivonatot.
  2. Adjuk hozzá a kakaóport. Használhatunk gépi keverőt is, csak ügyeljünk arra, hogy a kakaópor ne szálljon szét.
  3. A tejet és a vizet egy másik edényben öntjük össze, illetve melegítjük fel lassú tűzön.
  4. Egy pici tejet öntünk a kakaó-keverékhez, s csomómentesre keverjük.
  5. Amint a kakaót tésztaállagúra kevertük, hozzáadagolhatjuk a forró tejhez.
  6. Tálaljuk bögrében vagy üvegpohárban.

Tapasztalat:

Lehet, hogy szentségtörés, de szívem szerint leszűrném, valahogy jobban ízlik a selymes kakaó a darabosnál…

Azték csoki:

Az aztékok voltak az első, akik a csokoládét italként szolgálták fel, de ők chilivel és vaníliával fűszerezték, ezáltal nagyon különleges ízt eredményezve. Tehát, ha ma van kedved kipróbálni valami exotikusat, akkor itt az alkalom! Csak a chili mennyiségével vigyázzunk!

 

Hozzávalók:

2/3 csésze tej
½ vanília rúd, hosszában hasítva
1 chili paprika, magjaitól megszabadítva
1 rúd fahéj
100 g keserű csokoládé lereszelve

 

Elkészítés:

  1. Egy edényben melegítsük fel a tejet, miközben a vaníliát, a fahéjat és a chilit is beletesszük.
  2. Öntsük hozzá a reszelt csokit, s habverő segítségével keverjük el, míg a csoki teljesen el nem olvad.
  3. Vegyük el a tűzről, s hagyjuk állni 10 percig.
  4. Távolítsuk el a fűszereket, s már tálalhatjuk is!

Tényleg szuper találmány az erős íz és a csoki kombinációja. Mivel chilim nem volt itthon, volt viszont jó minőségű alföldi erős paprikám, hát azzal ízesítettem!

Bátran kísérletezzünk az ízekkel, adjuk hozzá kedvenc arománkat! Pl. reszelhetünk bele marcipánt, kipróbálhatjuk mézeskalács-fűszerkeverékkel; vagy játékos kedvű felnőttek felönthetik egy kis rummal, vagy kávéval.  Csak arra ügyeljünk, nehogy az ünnepi ruhánk túl szűk legyen!