Magyar Ínyencvidék – üvegbe zárt szeretet, Neked!

Egy éve múlt már, hogy Megyerre látogattam, hazánk legkisebb településére egy hamisítatlan falusi disznótor alkalmából. Ott ismerkedtem meg Lokodi Ákossal, aki vendéglátóm, Pajer Kristóf jobbkeze volt. A toros étkek elkészítésében segédkezett, de közben grafikusi teendőit is intézte. Nehezen állt össze a kép, de végül sikerült kibogoznom a szálakat. Vidám beszélgetések és jóízű falatozások közepette kiderült, hogy egy roppant tehetséges emberrel találkoztam, aki a fűszerek birodalmában éppoly otthonosan mozog, mint a grafikusi munkákban. Kedves felesége, Évi egy pirosló üveget tett le elém, így saját szememmel győződhettem meg róla, valóban ügyes kezű ember ez az Ákos!A mutatós csomagolásba, amit ő tervezett, ínycsiklandó, fehéborban marinált aszalt paradicsom volt, fűszerekkel, extra szűz olíva olajba eltéve! Azt hiszem, ennél hitelesebb nem is lehetett volna a reklám.

Közben elröpült az év, s most úgy adódott, hogy újra kereszteződtek útjaink. Ákos tovább fejlesztette finomságait, s hamarosan a nagyközönség is megkóstolhatja induló webshopjából. Erről, jövő évi terveiről és természetesen kulisszatitkokról faggattam beszélgetésünk alkalmával.

Mikor jött létre a Magyar Ínyencvidék? Honnan jött egyáltalán az ötlet, hogyan kezdődött? Magyar Ínyencvidék lett a termékcsalád neve, mitől „magyar“ és mitől „ínyenc“?

A Magyar Ínyencvidék – ha csak az elnevezést nézzük – két éve létezik de maga a tevékenység, miszerint minőségi – kézzel, szaktudással válogatott és feldolgozott – alapanyagokból felső kategóriás, tartósítószer, mesterséges színezék és adalékmentes, egészséges termékeket létrehozni ez kisebb-nagyobb megszakításokkal 2000 óta tart. Az erre való igény, hogy ilyen ételeket fogyasszak, főzzek és ezt másokkal is megosszam egyidős a gasztronómiai eszméléssemmel; kamaszkoromtól fogva, mikor először tartottam főzőkanalat a kezemben. Az emberek nagy többsége a legjobb ízeket a nagymama főztjétől eredezteti, ezeket keresi-kutatja vendéglőkben, vendégeskedésekben, a barátnő, feleség, anyós főztjében és jó esetben ezt, vagy közel hasonlót ha talál is, révbe ért. Sokaknak a kulináris kalandozás ezzel le is zárult, másoknak itt kezdődik: új ízekre vágyva kutatják különböző nemzetek ételeit, ezeket természetes módon beemelve a mindennapi konyha „platnijára“. Az én érdeklődésem a gasztronómia iránt túlmutatott az otthoni konyhán, olyannyira, hogy az egyik szakmámmá vált a szakácsság. Ha röviden válaszolnék annyit mondanék, azt az örömöt, mikor jót eszem, megosztani másokkal is ugyanakkora örömöt jelent.

Az első termékem is a 2000-es évhez kötődik, a Paprissimo márkanevű – többféle markáns hazai paprikából és zöldségekből álló – ételízesítő mártás, amely 2013-ban a Magyar Ínyencvidék zászlóshajójaként, új formában ismét forgalomba kerül.

S hogy mitől „magyar“? A termékek alapanyagainak nagy részét minden esetben magyar, sőt a legtöbb esetben a gyártás helyszínéhez közeli helyi termelők szolgáltatják. Ami esetlegesen nem magyar az csak a fűszerek közül kerül ki, ilyen például a szerecsendió. A termékek kiötlésénél a rendező irányelv minden esetben a harmónia és az újdonság, ami utóbbi jelentheti és jelenti is a nem megszokott de harmonikus párosításokat – ettől lesz „ínyenc“.

Mi a fő termékpaletta? Hogyan készülnek? Hamarosan itt az új esztendő, készülsz valami újdonsággal?

Egyenlőre két részre oszthatjuk a termékeket: az egyik a mártások, a másik pedig a chutneyk vagy zöldséglekvárok és zöldségdzsemek. Ez utóbbiakat egy kalap alá veszem, hiszen zöldségből készül mindkettő, csak a végső formájuk más. Az alaptermékek: BÍBOR HERCEG – PURPLE PRINCE: ez lila hagyma dzsem céklával, aszalt szilvával, kevés vörös borral és egy cseppnyi titokkal. Barna nádcukorral készült és mint minden termékem, ez is mentes a tartósítószertől, mesterséges adalék anyagoktól, színezéktől. A NYUSZIJAM – BUNNY’S BEST CHOICE: róla azt kell tudni, hogy nem nyuszi, hanem rozmaringos répa dzsem almával, leheletnyi gyömbérrel és barna nádcukorral. Ebben az esetben is növényi alapú zselésítőt használtam, no és a kihagyhatatlan csipetnyi titok… A BITANG ALMAMÁRTÁS – THE BASTARD APPLE SAUCE: illatos almamártás gyömbérrel, chilivel, szeretettel Neked! Ezeket fogja kiegészíteni 2013-ban a már említett PAPRISSIMO MÁRTÁS, és a hamarosan kapható marinált, fűszeres laskagombák olíva olajban. Ha már a terveknél tartunk itt kell megemlítsem a “készülőben” lévő termékek közül néhányat, az egyik összetvője házi füstölésű magyar halféle lesz, egyedi módon kombinálva egy jellegzetes hazai zöldségfélével, és kijövök egy pestoval is valamint újra kapható lesz az olíva olajba eltett fehérborban marinált fűszeres aszaltparadicsom és az ÉDES KARMAZSIN – LOST SWEET DAYS;  ami nem más, mint bazsalikomos paradicsom dzsem almával.

Amit idény jelleggel kapni lehet még most, az A ZÖLD MÁRTÁS – THE GREEN SAUCE; zöldparadicsom mártás zöldségekkel, zöld fűszerekkel; aztán a hagyományos indiai ízeket megidézve és egy hazai zöldségfélével kombinálva ARANYLÓ BOMBAY – BOMBAY’S GOLDEN SHINE; a sütőtök alapú zöldséglekvár almával, naranccsal és a gyarmatok egzotikus fűszerszámaival. Megidézem benne a chutney őshazáját, Indiát.

Egyre több helyen jelennek meg kulináris boltok, jól hangzó, s ezért egzotikusnak tűnő termékekkel. A Magyar Ínyencvidék hogyan tudja fölvenni a versenyt? Számomra már az is roppant szimpatikus, hogy hazai termékeket dolgozol föl, háztáji termelőktől vásárolva. Mi kell még ahhoz, hogy egy hazai termék sikeres legyen?

A termék-portfólióban több nemzet és hazánkban élő nemzetiség kulináris hagyományait is beemelem, ki- illetve betekintést engedve az ízek sokszínűségébe, ismerjenek meg minél többet az erre nyitottak vagy nyitni próbálók. Az alap az általában véve a szezonalitás. Mivel kis szériás, kézi gyártás folyik – jórészt egy magam készítem a termékeket a csomagolás tervezésétől, ezek felhelyezésén keresztül a kész termék kiszállításáig -, így túl nagy raktárkészletet az aktuális terményből készült termékekből nem tudok felhalmozni. Ez sok szempontból jó, páldául az alapanyagok válogatása, a gyártási folyamatok kontrollálása, stb.., de megvan sajnos a hátulütője is, az egységnyi idő alatt elkészült darabszámot csökkenti az ügyintézés, értékesítés, árubeszerzés és mindaz, ami ezzel jár. Az már most látszik, hogy az „őstermelői üzemmódból“ kezdek kinőni. Hamarosan el kell gondolkoznom a továbblépés irányairól.

Ha jól értem, a kézművesség a „hitvallásod“. Az odafigyelés, törődés garantálja a minőséget. Minden részletre kiterjedően… ez adhatja meg a vásárlók felé a termékeid iránti elköteleződést.

Visszatérve a mártásokra és a chutneykra, van titkos recepted? És van kedvenc fűszered, amitől akár felismerhetően egyediek lesznek?

Érdekes módon a számomra leginkább kedves fűszert a kardamomi magot eddig még nem alkalmaztam a termékeimben csak a reggeli kávémba teszek mindig frissen, mozsárban őrölve, mézzel. De most, hogy erről beszélünk, támadt is egy ötletem…

Mindig azt kérdezik akik kevésbé ismernek, jórészt egy másik szakmám kapcsán ami a reklámgrafikus, hogy hogyan jön ehhez a szakácskodás? Erre azt szoktam mondani, mindegyik kreatív szakma, mindegyik az arányokon múlik.

Titkos receptem több is van. Például a … Ugye Te sem gondolod komolyan, hogy most elmondom? Majd megkóstolod! Hamarosan elindul a bolttal kombinált weboldal, ott lehet majd látni az aktuális és várható kínálatot. Jelen pillanatban Pécsett kapható több helyen, de a Magyar Ínyencvidék facebookos oldalán mindig lehet követni a híreket, megtudni a rendelési lehetőségeket, egyenlőre e-mailben történő rendeléssel lehet az élményhez jutni.

Pécsett élsz, de mi mégis Megyeren találkoztunk, ahol, bár Kristóf hívott meg engem, Te is „vendéglátóm“ voltál. Dolgozol grafikusként és viszed a Magyar Ínyencvidéket is. Hogy lehetséges mindez?

Dolgoztam nagykonyhán, saját étteremben. Ezek az ambíciók elmúltak, mostanában sokat főzök felkérésre és szeretetből, elhivatottságból is, mint például Megyeren – az ország legkisebb falujában – ahol a gasztronómiai programok arca vagyok mint a “Megyeri gurman” és ahol falusi vendéglátással is foglalkozunk néhányan, ahol szeretnénk elveszteni városi létünket, visszanyerve a harmóniát ember és természet között. De ez már egy másik téma és messzire vezetne…

We cannot display this gallery

Képek: Magyar Ínyencvidék

JÁTÉK – Nyerd meg a Magyar Ínyencvidék egyik mártását, s tedd vele különlegessé az ünnepi menüt!

Most megnyerheted a Magyar Ínyencvidék egyik finomságát. Írd meg nekünk, hogy melyik fűszer a kedvence Ákosnak, s Tiéd lehet egy A ZÖLD MÁRTÁS, a BÍBOR HERCEG vagy A BITANG ALMAMÁRTÁS közül, melyet Te választhatsz ki! A megfejtéseket a videkielet@videkielet.hu címre várjuk!

A játék 2012. december 17 – 20. délig tart.

Részvételi feltételek:

A játékban minden 18. életévét betöltött személy részt vehet, kivéve a Vidéki Élet Magazin munkatársai és közeli hozzátartozóik. A nyereményt csak magyarországi címre tudjuk postázni. A nyertes sorsolása a random.org program segítségével történik. A nyertest december 20-án e-mailben értesítjük azon a címen, mellyel a játékban részt vett. A nyertes nevét a magazinban is közzétesszük.

MEGFEJTÉS

Köszönjük mindenkinek, aki velünk játszott! A helyes megfejtés: a kardamom, régies nevén: kardamomi mag.

A szerencsés nyertes pedig: Hegedűs Nóra olvasónk

Szívből gratulálunk!

Tipp! Ha mindig jól értesült szeretnél lenni, mi történik a Vidéki Élet házatáján, lájkold a Vidéki Élet facebook oldalát és iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!

Tipp! A Magyar Ínyencvidék facebook oldalán megtalálod a legújabb termékeket, lájkolhatod s mindig értesülhetsz az akciókról.

Tipp! Ha szeretnél Lokodi Ákossal személyesen is találkozni, érdemes figyelned a megyeri programokat. Bővebb információ: www.megyer.hu

Tipp! A Vidéki Élet Könyváruház karácsonyi akciójában 30 % kedvezménnyel vásárolhatsz receptkönyveket, érdemes a Gasztronómia rovatban szétnézni. Ha most rendelsz, karácsonyig még megérkezik!


 

pro ana stories of weight loss, does spirulina help you lose weight, dr beth lalande, best keto supplement for weight loss, secret to rapid weight loss, do tattoos warp when you lose weight, weight loss projection app, vegetarian keto recipes indian, healthy ways to lose weight without exercise, inspirations weight loss centre bangalore, how to cheat and lose weight on a diet, what steroid helps women lose weight, losing weight in 1 month, what weight loss system has the real x, dynamic weight loss formula, coconut flour recipes for keto diet, weight loss patch prescription, injectable weight loss medicine, soy protein or whey protein to lose weight, dr akpeke orlando, black women lose weight by diet not exercise, essential oils to help lose weight, energy metabolism weight loss, easy tips weight loss, how to lose weight on calorie counting, apatrim diet pills, phentermine adipex buy online, banana weight loss diet, does vitex aid in weight loss, new england fat loss meal plan, what weight loss program works best, rosary lose weight, elite wellness and weight loss center southlake, cinnamon lose weight fast, dim appetite suppressant, vegetable diets to lose weight, the best appetite suppressant reviews, weight loss bowling green ky, how much weight loss in ketosis, daily carbs to lose weight, coconut oil for weight loss blog, keto shredded chicken sandwich recipes, lipozene caffeine, bakers percentage worksheet, where can i buy skinnygal otc weight loss pills, quick keto zucchini recipes,