Répakrémleves korianderrel

Az ízén kívül több érv is szól amellett, hogy ajánljam ezt a levest. Összetevőinek köszönhetően nagyon jó vitaminforrás, melyre a téli hónapokban különösen szükségünk van. A hozzávalók egész évben könnyen és olcsón beszerezhetők. Elkészítési ideje körülbelül 20-25 perc, nem kell hozzá mérleg és még azok is bátran nekiláthatnak, akik eddig nem fogtak fakanalat a kezükbe.
Mivel a sárgarépáról egy korábbi cikkemben már esett szó, úgy gondolom, e recept másik – ízhatás szempontjából különösen – fontos összetevője is megérdemel egy rövid ismertetőt.

A koriander

Külsőre nagyon hasonlít a petrezselyemhez, könnyen összetéveszthetőek. Azonban ha jobban megfigyeljük őket, a petrezselyem levelei hegyesek, csúcsban végződnek, míg a korianderé lekerekítettek.  Valószínűleg e hasonlatosságnak köszönhetően nevezik cigánypetrezselyemnek vagy kínai petrezselyemnek is, bár számos más neve is van.
Ez a 3000 éves növény a Földközi-tenger vidékéről származik és már az egyiptomiak is előszeretettel fogyasztották. Ennek bizonyítékai azok a magok, melyeket ásatások során sírokban találtak. De a koriander Ázsiában és a Közel-Keleten is igen elterjedt és népszerű. Például az indiai konyha egyik fontos fűszernövénye.
Magja és levele egyaránt felhasználható. Míg magja pácok, sültek, savanyúságok, likőrök ízesítője lehet, addig levelét általában salátákban, mártásokban fogyasztjuk.  Jellegzetesen aromás íze miatt sokan nem kedvelik, pedig jótékony hatással van a szervezetre. Serkenti az emésztést, kedvezően hat a bélrendszerre, görcsoldó és fájdalomcsillapító, illóolaja pedig csökkenti a reumás panaszokat. Olajával azonban vigyázni kell, mert allergiás tüneteket okozhat, kismamáknak pedig egyáltalán nem ajánlott.
Egyes országokban a koriander afrodiziákumnak számít.

Répakrémleves korianderrel

Hozzávalók 4 személyre:

3 evőkanál extra szűz olivaolaj
2 kis vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, összezúzva
8-10 szál sárgarépa (mérettől függően), meghámozva, felkarikázva
1 liter zöldségleveslé
2 darab babérlevél
Kevés só és frissen őrölt feketebors
Egy marék friss koriander, apróra vágva.

Hevítsük fel egy fazékban az olajat. Adjuk hozzá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
Adjuk hozzá a fokhagymát és pároljuk további 1-2 percig. Tegyük bele a répát, öntsük rá a zöldséglevet és dobjuk bele a babérleveleket. Keverjük meg és forraljuk fel. Addig főzzük, amíg a répa megpuhul. (Körülbelül negyed óra.)
Húzzuk félre a tűzhelyről és távolítsuk el a babérleveleket. Egy kézi mixer vagy egy turmixgép segítségével turmixoljuk össze. Fűszerezzük sóval és feketeborssal, majd keverjünk bele apróra vágott friss koriandert. A koriandert soha ne főzzük, mert főzéskor (és fagyasztáskor is) elveszíti jellegzetes aromáját. Aki nem tud megbarátkozni e növény ízével, helyettesítheti apróra vágott petrezselyemmel, bár az ízhatás így teljesen más lesz.
A tányérba mert levest díszíthetjük tejszínnel vagy natúr joghurttal. A képen látható mintához natúr ivójoghurtot használtam. Egy kanál segítségével nagyjából azonos távolságokra pöttyöket tettem, majd a tányér közepétől kiindulva egy fogvájóval vonalat húztam a pöttyökön keresztül.

Jó étvágyat!