Rétesek sok szeretettel

A rétes, akárcsak a barackdzsem, a szilvalekvár, a gombóc vagy a derelye, hozzátartozott a gyermekkoromhoz és a nagyszülői házhoz. Nagymamám rendszeresen sütött valamit, sokszor éppen rétest, s gyakran olyan mennyiségben, hogy nemcsak a család, de az egész környék jóllakott vele.  Időnként a falubelieknek is készített süteményeket. Na, nem pénzért, hanem szívességből. Vagy inkább szeretetből. Élvezte, hogy örömet okozhat másoknak. S azt hiszem, ezek a piskóták, piték, mézesek, kelt tészták, szalalkálisok és rétesek attól voltak igazán finomak, hogy ezekben nemcsak töltelék volt, hanem a Nagymamám szíve, lelke is.

Ha a faluban valakinek valamiből sok termett és nem fért már a kamrapolcra vagy a pincébe, jó szívvel adta oda a felesleget a rokonoknak, szomszédoknak, ismerősöknek. Nem kért érte pénzt és nem várt cserébe semmit. Egyszerűen ez volt a szokás. Ahogy ünnepekkor, lakodalmak után vagy a disznótorból is vittek egymásnak kóstolót a környékbeliek. Ezt kívánta az illendőség. Amit készítettek, vagy ami termett, abból önzetlenül adtak. Nálunk pedig évről évre igen sok rétes termett. A lehelet finom tészta elkészítésének tudománya generációról generációra öröklődött a családban. Nagymamám a Dédnagymamámtól tanulta, a lányai pedig tőle. Megkértem a Nagynénémet, mutassa meg, hogyan nyújtja, tölti és süti az egykori receptnek megfelelően az igazi házi rétest. A mennyiség ezúttal sem volt kevés, a megadott hozzávalók 12 rúd tésztához elegendőek. 4 féle töltelékkel töltöttük: savanyú káposztával, meggyel, mákkal és túróval. Jutott belőle a családnak, a szomszédoknak és a barátoknak is… mert errefelé ez még mindig így szokás.

Hozzávalók a tésztához:

120 dkg liszt (Sima, BL 55-ös lisztet használtunk) + kevés a szóráshoz, csapott evőkanálnyi só, körülbelül 8-10 dl langyos víz, liszttől függően (Ha magasabb a liszt sikértartalma, akkor több vizet vesz fel.), 1 evőkanál ecet,  körülbelül 1/2 dl étolaj

Aki kevesebb félét vagy kisebb mennyiséget szeretne, értelemszerűen módosítsa a tészta hozzávalóinak arányát.

A tészta elkészítése:

Mérjük ki a vizet és keverjük bele az ecetet. A lisztbe keverjük bele a sót, majd adjunk hozzá annyi vizet, hogy egy nokedli állagú tésztát kapjunk, végül öntsük hozzá az étolajat. Az egészet dolgozzuk össze. Addig gyúrjuk, míg a kezünkről, illetve az edény faláról le nem válik. Szórjunk a tetejére körülbelül félmaroknyi lisztet. Tegyük belisztezett gyúródeszkára és formáljunk belőle hengert. Vágjuk négyfelé és formáljunk belőle 4 cipót. A cipókat ismét szórjuk meg liszttel, majd takarjuk le és hagyjuk pihenni 20-30 percig. Közben készítsük el a töltelékeket.

We cannot display this gallery

Pihentetés után a cipókat egyesével nyújtsuk ki. Érdemes egy asztalterítőt rendszeresíteni, melyet csak réteskészítéskor használunk. (A fotókon látható asztal mérete 120×90 cm.) A terítőt szórjuk meg liszttel, a tésztát kicsit nyújtsuk ki, majd óvatosan kezdjük el a szélénél húzni. Amikor már kezd egyre vékonyabb lenni, emeljük meg kissé, két kezünket helyezzük alá és a kézfejünkkel nyújtsuk tovább. (Ha van rajtunk gyűrű, nyújtás előtt feltétlenül vegyük le!) A liszt minőségétől függ, mennyire rugalmas a tészta, de mindenképpen finoman dolgozzunk vele, mert könnyen szakad. Amikor már hártyavékonyságúra nyújtottuk, a szélén maradt vastagabb részt távolítsuk el. Egy ponton elkezdve, mint egy gombolyagot, tekerjük fel és tegyük félre.

A kinyújtott tésztát locsoljuk meg étolajjal, majd jöhet rá a töltelék. Gyümölcsös töltelékeknél mindig szórjunk rá zsemlemorzsát vagy búzadarát, hogy a gyümölcs ne áztassa el a tésztát.

Osszuk el egyenletesen a tölteléket, majd óvatosan hajtsuk be körülbelül 4-5 ujjnyi szélesen a széleket. Fogjuk meg az asztalterítő két végét a hosszú oldalon, majd a terítő segítségével görgessük fel a tésztát. Vágjuk 3 felé, igazítsuk el a végeket, hogy a töltelék ne folyjon ki, majd helyezzük egy sütőpapírral kibélelt, majd olajjal kikent tepsibe. Kenjük meg a tetejét étolajjal és 200 fokon süssük szép pirosra. (A tepsi mérete: 39x36cm, a sütési idő körülbelül 25 perc sütőtől függően.)

Tipp: A félretett gombolyagokból készítsünk levesbetétet. Egyenként sodorjuk őket körülbelül ujjnyi vastag hengerré és lazán kössünk rá egy csomót. Ne húzzuk túl szorosra, hogy a közepe is átfőjön. Nagyon jól illik például hagymalevesbe.

Tipp: A félretett gombolyagokat gyúrjuk össze és nyújtsuk vékony, kerek lapokká, majd süssük meg. A kisült tésztát kenjük meg fokhagymás olajjal vagy kínáljunk hozzá padlizsánkrémet, illetve hummuszt

Töltelékek:

Káposztás rétes:

Hozzávalók: 1kg hosszú szálú, vecsési, savanyú káposzta,  körülbelül 1/2 dl étolaj,  1/2 evőkanálnyi kristálycukor, ízlés szerint só, bors, ízlés szerint szőlő

A káposztát, ha túl savanyú, mossuk át, majd vágjuk kissé össze és olajon dinszteljük meg. Adjuk hozzá a sót, a borsot (el is hagyható) és a cukrot, s hagyjuk a cukorral karamellizálódni. Imitt-amott barnulásig meg is pirulhat, de ne égessük meg. Ha szükséges, inkább adjunk még hozzá étolajat. Folyamatosan keverjük, mert könnyen megég. Mielőtt a tésztára tesszük, hagyjuk kihűlni, különben tönkreteszi a tésztát.

Oszlassuk el a káposztát az olajjal meglocsolt tésztán. Dédnagymamám a káposztán kívül szőlőszemekkel bolondította meg a tölteléket, így most a tészta egy részét mi is így készítettük. Ha túl nagyok a szőlőszemek, vágjuk ketté őket.

We cannot display this gallery

Meggyes rétes:

Hozzávalók: 2 üveg (7 dl-es) meggybefőtt (lehetőleg magozott), kevés búzadara vagy zsemlemorzsa a szóráshoz, ízlés szerint kristálycukor és fahéj

Az olajjal megkent tésztát szórjuk meg zsemlemorzsával vagy búzadarával, egyenletesen osszuk szét rajta a leszűrt és lecsöpögtetett meggyet, majd hintsük meg cukorral és fahéjjal.

We cannot display this gallery

Mákos rétes:

Hozzávalók: 35 dkg mák, ízlés szerint porcukor, 1 citrom leve, 1 csomag vaníliás cukor, ízlés szerint lekvár, alma, meggy vagy tejföl

A mákot, cukrot, vaníliás cukrot és a citrom levét keverjük össze és egyenletesen oszlassuk el az olajjal meglocsolt tésztán. Halmokban kanalazzuk rá a lekvárt, esetleg meggyet vagy reszelt almát, illetve tejfölt, hogy lazítsuk a tölteléket és a mák ne keményedjen meg. Ne süssük túl, mert a mák könnyen megkeseredik.

We cannot display this gallery

Túrós rétes:

Hozzávalók: 1kg túró, 2 tojássárgája, 1 pohár tejföl, ízlés szerint kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom héja (lé nélkül), ízlés szerint mazsola (el is hagyható), kevés búzadara vagy zsemlemorzsa

Szórjuk meg az olajjal meglocsolt tésztát zsemlemorzsával vagy búzadarával. A hozzávalókat keverjük össze és kis halmokban osszuk szét a tésztán. Ne ijedjünk meg, ha a felgöngyölt és a tepsibe helyezett tészta jobban szétterül, mint a többi töltelékkel töltött rétesek, ez a túró lágy állagának köszönhető.

We cannot display this gallery

 

Mindenkinek nagyon jó sütést és finom réteseket kívánok!

what food increase your sex drive, how much does 100mg generic viagra cost, why is the price of viagra going down, viagra and simular, is it possible to grow a bigger penis, what is the strongest viagra i can take, what is viagra tablets in urdu, free male enhancement free shipping, ginkgo biloba, male testosterone enhancement, food that increase testosterone level, depression and sex, viagra street value, do antidepressants lower sex drive, best price leagle ed pills, sex drive nude scened, how much does it cost for viagra, bam male enhancement support, where is gnc, how to make a penis harder, pill e 04, how do ed drugs work, is it safe to take viagra everyday, zyflex male enhancement review, penis enlargement drug in lagos, how to have a stronger sex drive, how does work viagra, weight loss and sex drive, girls desires, how to use proextender best male enhancement device, penis enlargement products that work, do penis rings work, male enhancement without raising blood pressure,