Spenótos–csirkés lasagne

Bizton állíthatom, hogy bár a férfiak elsöprő többsége nem rajong a spenótért, ebben a változatban, ők is szívesen fogyasztják. Természetesen ennél a receptnél is ügyeltem arra, hogy annak ellenére, hogy tészta, a lehető legkevesebb kalóriát tartalmazza.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók (4 nagy adaghoz):

  • 30 dkg csirkemell
  • 45 dkg friss spenót vagy fagyasztott
  • 1 doboz durum lasagne tészta
  • 20 dkg füstölt mozzarella sajt

Hozzávalók a besamel mártáshoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál teljes kiőrlésű Graham – liszt
  • 5 dl 1,5%-os tej
  • 2 teáskanál só
  • 1 kávéskanál szárított bazsalikom
  • 1 kávéskanál szárított oregánó
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma

A csirkemellet kockázd fel kockacukor méretű kockákra, majd 2 teáskanál olívaolajon pirítsd meg őket.

Közben készítsd el a besamel mártást. A lisztet az olívaolajon pirítsd meg. Akkor jó, ha a liszt kis gombócokká áll össze. Ekkor öntsd fel a tejjel. Egy szűrő segítségével keverd szét a lisztgombócokat, hogy a mártás ne legyen csomós. Add hozzá a sót és a fűszereket. Folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a mártás besűrűsödik.

A besamel mártást vedd ketté, kétharmad egyharmad arányban. A nagyobbik feléhez, keverd hozzá a spenótot és a zúzott fokhagymát. Ha friss spenótot használsz, megmosva és felcsíkozva keverd a besamelhez. Ha mirelit spenótból készíted, akkor a kiolvadt spenótot keverd a besamelhez.

A tésztát nem kell külön megfőznöd.

Egy 20 cm x 30 cm-es tepsit vagy jénait vékonyan kenj ki olívaolajjal. Ezután tegyél bele egy réteg tésztát. Erre jön egy adag spenótos besamel és a csirkemell harmada. Most megint egy adag spenótos besamel jön, és a csirkemell második harmada. Ismét következik egy réteg tészta, amire már a natúr besamel, és a csirkemell harmadik harmada kerül. Fontos, hogy a besamel betakarja a csirkemell darabokat.

A sütőt melegítsd elő 200 C fokra. A tepsit fedd le alufóliával és tedd a lasagnet a sütőbe. 20 – 30 percig süsd így. Ha letelt az idő, vedd le az alufóliát. Már nincs más dolgod, mint ráreszelni a sajtot a lasagne tetejére, és visszatenned a sütőbe még 10 – 15 percre 240 C fokon, hogy a sajt szépen megpiruljon a tetején.

Készen is van!

Jó étvágyat hozzá!