Tavaszi vitaminpótlás csírákkal

Sokaknak ismerős lehet az érzés: fáradtság, levertség, álmosság a nap bármely szakában. A tavaszi fáradtság tünetei ezek. A hosszú téli hónapok kiveszik az ember energiáját. Vitamin tartalékaink tavaszra már erősen megcsappannak. Mit tehetünk ilyenkor? A vetőmagok még csak most kerülnek földbe, a gyümölcsfák virágai még most bontják ki szirmaikat, messze van még a szüret. Szerencsére van megoldás a természetes vitamin és ásványi anyag pótlására. A csírafogyasztás ősidők óta ismert, régen gyógyászatban is alkalmazták. A mai kor embere sajnos gyakran drogériák polcairól szerzi be a mesterségesen előállított vitaminokat. Pedig számos lehetőség van arra is, hogy ezeket természetes úton vigyük be szervezetünkbe. Egyik ilyen természetes forrás: a  növényi CSÍRÁK

 

Mit kell tudni a csírákról?

Az elültetett pici mag néhány hét alatt formás növénnyé cseperedik. Ehhez a hihetetlen tempóhoz elengedhetetlen a nagy mennyiségű tápanyag, vitamin már a kezdetektől. Nem véletlen hát, hogy a magból kibúvó kis csíra igazi energia bomba. A csíra kiváló forrása számos vitaminnak, többek között A-, B-, C-, E-, K-vitamint is találunk benne. A szervezet számára fontos nyomelemek, ásványi anyagok, mint például a kalcium, magnézium, foszfor, jód, kálium és nátrium természetes alakban vannak jelen, így könnyen hasznosítható. A csírázott mag nagy értékű fehérjéket, könnyen emészthető szénhidrátokat, emésztést serkentő rostokat is tartalmaz. Kitűnő vértisztító, méregtelenítő hatásuk van, segítik a májműködést, általános immunerősítők, ismert gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató hatásuk is.

Miként kerülhet az asztalunkra?

Sokféle csíra létezik, zöldség és gabonacsíra egyaránt. Szinte bármilyen mag csíráztatható, legyen az brokkoli, búza, retek vagy hagyma. Aki most kap kedvet a csírafogyasztáshoz, biztosan nem fog csalódni, hiszen a csírák íze pont olyan, mintha frissen a érkeztek volna zöldségeink. Nekem személyes kedvenceim a rukkola- és a hagymacsíra, mindig nyarat lopnak a téli és tavaszi hétköznapokba. Boltban vegyem, vagy magam készítsem? Mindkét megoldás jó, ki-ki habitusához mérten választhat. Legfontosabb, hogy ne vetőmagot, hanem kizárólag csíráztatásra termelt, kiváló minőségű, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó magot csíráztassunk. A csíra már önmagában is üde és finom, de kiválóan alkalmas szendvicsekre, köretnek, kerülhet salátába is. Kipróbálhatjuk fajtánként is, de ízletesek a csírakeverékek is.

Bio-Csiri – az ébredő élet

Az Ökovital Kft. 2005-ben alakult családi vállalkozás, mely 2006. óta gyártja és forgalmazza vízkultúrás technológiával készülő zöldség és gabonacsíráit Bio-Csiri termékcsalád néven. A csírákat szigorú ellenőrzés mellett, csak víz felhasználásával és ökológiai gazdálkodásból származó magokból állítják elő, így a mungóbab csíra kivételével, minden konyhakész, friss csírájuk  BIO minősítésű. Termékpalettájukon megtaláljuk az ismertebb búza-, bab-, borsó-, mungóbab-, retek-, sango retek-, hagyma- ill. póréhagyma csíra mellett a brokkoli-, lucernacsírákat is, valamint különböző keverékeket, melyek eltérő arányban tartalmaznak többféle csírát. Ilyen például a „Pikáns keverékcsíra” – görögszéna-, mungóbab-, lencse- és retekcsíra keverékéből, vagy a Fitt keverék, amelyben lucerna-, búza- és retekcsírát, míg pl. a rukkolás keverékben rukkola- és lucernacsíra keveréket állítottak össze.

We cannot display this gallery

Az Ökovital Kft. fontosnak tartja, hogy minél szélesebb körben megismerjék, fogyasszák és akár otthon termesszék is a csírákat. Honlapjukon, a www.csira.hu oldalon „kezdő csírások” hasznos információkat találnak az egyes csírákról, ajánlott fogyasztásukról. Kísérletező kedvűek, „haladó csírások” az otthoni csíráztatáshoz szükséges korszerű berendezéseket és válogatott magvak széles kínálatát is megtalálják az oldalon.

Tipp!

Otthoni csíráztatáshoz ajánljuk a VIVO ökológiai gazdálkodásból származó gabona és zöldség magokat. Ha pedig éppen nincsen időd, kedved, lehetőséged a házi kísérletezésre, a Bio-Csiri csírákat szerencsére egész éveben, országszerte megtalálod számos élelmiszerlánc üzleteiben, a zöldségosztály hűtőpultjaiban.

 

 


cost of hypnotherapy for weight loss, foods that appetite suppressant, beta 3 adrenergic receptor agonist weight loss, running tricks to lose weight, how to speed up weight loss on vlcd, create a diet plan, yoga and running for weight loss, appetite suppressant juice, does lemonade help you lose weight, balloon weight loss near me, kate weight loss this is us, levothyroxine 88 mcg weight loss, metabolism boost diet pills, weight loss pill with topamax, lose weight in your stomach, consumer report best weight loss product, 1 week challenge weight loss, dr weight, meal plans for healthy weight loss, green tea weight loss pills walgreens, best appetite suppressant costco, jeff mauro weight loss 2017, how to lose weight without obsessing over counting calories, apple cider vinegar lemon juice pomegranate juice for weight loss, how to hold friends accountable weight loss, weight loss program mn, inspirational weight loss quotes pictures, whats a good way to lose weight, taking furosemide to lose weight, how to lose a pound in a day, weight training and running for weight loss, what to eat at restaurant for weight loss, effective workouts for weight loss at home, hoodia p57 diet slimming pills burn fat weight loss tablets 221583027651, hills pet weight loss, biggest loser, prescription diet pills for sale, kathy najimy weight loss, peanut butter benefits weight loss, obesitrol diet pills reviews, keto recipes using coconut cream, tomoxifin cant lose weight, oat diet lose weight, weight loss diet plan healthy, how to lose weight northern virginia,