Szobáról-szobára: nappali

Sorozatunkban képzeletbeli látogatást teszünk egy vidéki házban. Miközben szobáról szobára haladva bejárjuk az épületet, azt próbáljuk megfejteni, mitől annyira hívogató és barátságos ez a stílus. Nem keresünk szigorú szabályokat, hiszen az egyetlen elv, amit sugallni szeretnénk, az az, hogy olyanná alakítsuk a környezetünket, amiben mi jól érezzük magunkat. Aki ehhez a vidéki élet nyugalmasságát, természetességét szeretné az otthonába csempészni, annak ajánljuk a következő írásokat. Ma a nappaliban járunk.

A nappali a ház legsokoldalúbban használt tere. Van, aki egy hosszú nap után itt pihenget lágy zeneszó mellett, vagy ledől a kanapéra egy jó könyvvel. Van, aki inkább vendégeket fogad és egy pohár bor mellett cseverészik. Van, hogy itt gyűlik össze a ház apraja-nagyja egy közös játékra. De szükség esetén bővíthetjük is a szoba szerepkörét: helyet kaphat benne az étkező, egy kis dolgozó sarok, vagy egy-egy estére elszállásolhatjuk itt a vendégeinket.

A nappali a ház központi részén található, és gyakran ez a legnagyobb szoba. Érdemes összenyitni a kerttel, hiszen a jó idő úgyis arra csábít majd minket, hogy kiüljünk a verandára.

Vidéki stílusú nappalinkban – a ház többi helyiségéhez hasonlóan – használjunk természetes anyagokat. A padlót burkolhatjuk hidegebb hatású kővel vagy meleg hajópadlóval, ezeket aztán megbolondíthatjuk kézi szövésű szőnyegekkel. Vagy lefektethetünk az egész helyiségben világos színű, süppedős, puha padlószőnyeget is – a notórius mezítlábasok kifejezett ajánlásával.

Ha a szobában több funkció is helyet kap, bevethetünk egy-két apró trükköt, hogy kijelöljük a határokat. Lehet ez egy egyszerű burkolatváltás, vagy egy-két lépcsőfoknyi szinteltolás. Építhetünk dobogót, ami alatt megbújhat néhány fiók vagy egy kihúzható vendégágy. Használhatunk mobil térelhatárolókat is, egy szép paravánt, függönyt, nádrolót. Térbe állíthatunk egy polcot, egy kanapét vagy akár egy kandallót – a lehetőségeknek csak a képzelet, no és a helyiség méretei szabnak határt.

A vidéki stílusban a bútorok természetes anyagból készülnek és a lehető legkényelmesebbek. Válasszunk öblös foteleket, kuckós kanapét, apró fiókos dohányzóasztalt, tárolóként régi faládákat, fonott kosarakat. A huzatok, drapériák színe is a természetet idézze, használjunk tört fehéret, drappot, pasztelles árnyalatokat. Üde színfoltot jelenthet néhány jól megválasztott virágmintás, csíkos vagy kockás párna, puha takaró.

A tökéletes nappalihoz már csak egy kis kiegészítés hiányzik: halk zeneszó, egy pohár finom vörösbor, mellé egy izgalmas könyv vagy egy kellemes társaság.

 

We cannot display this gallery

fotók innen és innen