Áprilisi szemlélődés

A kora tavaszi kert virágai olyan apró csodákat rejtegetnek, amit csak gyomlálás, vagy csokorkötés közben fedezhet fel az ember… Egészen közel kell hajolnunk hozzájuk, hiszen alig arasznyira emelkednek ki a földből!

Az indás ínfű szép kis árnyéki talajtakaró, egész évben észrevétlen a csipkés szélű tőlevélrózsákkal, sugárirányban szétszaladó, legyökerező indákkal, de ha áprilisban lekuporodunk mellé, a kék virágfüzéren észrevehetjük a kékruhás virágtündéreket! Komolyan nézegetnek körbe, hol találnak még helyet, ahol az indák újra gyökeret tudnak ereszteni, hiszen ott vannak már a szamócák is, hasonló szándékkal, a menta, a gyöngyvirág pedig a föld alól bukkan föl váratlanul a tősarjakkal!

Persze, a tündéreket, manókat akárki nem láthatja meg, de Wass Albert rá a tanú, hogy igenis ott vannak. Hogyan is tanította a kisfiát a Természetben szemlélődni?

„…Háromféle ember él a világon: a rontó-ember, a gyűjtő-ember és a látó-ember. Te látó-ember leszel, ugye?

Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett.

Ha megállsz egy pillanatra, hallani fogod a szellőt, ahogy a fák között tovaoson. Te már tudod, hogy ezt a szellőt az angyal rázta elő, köpenye ráncaiból. Ha jól figyelsz, a manókat is hallhatod: surrannak, matatnak itt-ott a sűrűben. Sok dolguk van, igyekezniök kell.

A virágokat is láthatod majd, és minden virág kelyhéből egy tündérke les rád. Figyelik, hogy rontó-ember vagy-e? Azoktól félnek.

De te látó- ember leszel, és a tündérek ezt hamar felismerik. Kiülnek a virágok szirmaira, és kedvesen reád kacagnak. De akkor már a patakot is meghallod, ahogy neked mesél, csodálatos meséket az erdőről… ”   (Tavak és erdők könyve)

Persze a tündér ruhája csupán az alsó, összenőtt három sziromlevél csonka maradványa, fölötte pedig a porzók sárgállanak párosával, mindenki tudja. Tündérek pedig nincsenek, csak a mesében, és a tavaszi kertben…

A kankalin tavasszal úgy bukkan elő a sáros, fagyos földből, üde zöld leveleivel maga alá gyűrve a tavalyi levélpárna pókhálóvá vékonyodott maradványát, mint maga a megújuló élet csodája! Szent Péter kulcsának is nevezik a virág formája után, és ezzel a kulccsal nyitja Péter a mennyország kapuját, amin majd a színes tavaszi virágok lépnek ki egymás után! A kerti változatok mindenféle méretben, árnyalatban pompáznak. A sárgák mellett a fürtös gyöngyike is nagyon mutatós, a bordók, lilák a ternye aranysárga bokrai között lennének szépek, de ott túl melegük van nyáron, így inkább csak a vázában találkoznak. A nefelejcs kékje viszont szépen illik mindegyikhez, és a félárnyékban, bokrok védelmében egész évben jól érzik magukat.

A kankalin virága azért különös, mert a porzók és a termők különböző hosszúságúak, így kerüli el a növény az önbeporzást. Némelyik virágban a korongszerű bibepárna emelkedik magasabbra, a másikban az egymáshoz hajló porzók, így a rovar kényelmesen elvégezheti a feladatát, jól megkeveri a különböző géneket hordozó virágport! A kerti kankalinoknál láthatóan nagyon jól működik ez az elgondolás, hiszen ha magról neveljük őket, vagy hagyjuk árnyékos, kevésbé bolygatott kertrészekben magot szórni, kicsírázni, színben, formában, magasságban nagyon változatos növényeket találunk a szaporulatban!

A kankalinból kötött apró csokrokban először a jácint illatozik, a mézillatú, aranysárga ternye, aztán a gyöngyikék, és néha még az anyák napjára kinyíló gyöngyvirág mellé is jut belőle! De az már a május virága, és fordulnak tovább a virágos kalendárium lapjai…

Fotó: Holobrádi Miklós

craigs list weight loss, medication to treat obesity, saxenda diet pills, how do weight loss belts get away with it, flax seeds recipes keto, how effective is zumba for weight loss, diverticulitis treatment, best way to lose 80 pounds in 3 months, oing diet pills safely, weight loss guy from parks and rec shakes, green tea pills weight loss, amish gandhi md, duodenal obstruction rapid weight loss, will bodypump help me lose weight, does throwing up help you lose weight yahoo answers, best weight loss app for apple watch, indian plant for weight loss, how your body works to lose weight, lose weight win big, do you have to follow the dr gundry diet while taking the total restore pills to experience results, in our generation diet pills, are pineapples good for weight loss, high carb diet for weight loss, how to fast walk to lose weight, keto slim effective weight loss pills, diet smoothie recipe for weight loss, zumba world party weight loss, pork shoulder steak keto recipes, teather tv, how does phentermine work to lose weight, healthy smoothie diet to lose weight, 5 ingredient keto breakfast recipes, online weight loss site, alli weight loss pills ebay, which weight loss pills are safe, easy exercises to do at home to lose weight fast, to lose weight should i do cardio before or after meal, acupuncture loss staple weight, how to use grapefruit essential oils for weight loss, homemade drinks that make you lose weight, apple cider vinegar gummies weight loss, magic bullet weight loss,