Az olasz vidéki stílus

A Balaton-felvidék és a Bükk szívemnek kedves helyek, sok-sok szál köt hozzájuk, de néha mégis elvágyódom. Bernardo Bertolucci Lopott szépsége (Stealing Beauty) azt hiszem, egy életre Olaszország szerelmesévé varázsolt, de ugyanígy említhetném Franco Zeffirelli Tea Mussolinivel (Tea with Mussolini) című filmjét is. Ezekben a filmekben minden benne van, amit a toszkán és umbriai vidékről az ember elképzel. Szabadság, művészet, kötődés, föld és ég, az olasz temperamentum íze, fények és gyönyörű színek. Miközben vonattal robogtunk Perugia, Firenze és Pisa között, a táj, mint egy film kockáin suhant el mellettünk, s nem győztem emlékezetembe vésni minden pillanatát.

Mi az, amitől olyan gyorsan és könnyen bele lehet szeretni az olasz vidékbe? Mitől lesz hívogató, marasztaló, otthonos az olasz vidéki élet? Könnyed, kitárulkozó de mégis kötődésekkel teli. Az olasz temperamentum, a gyönyörű táj nyilván hozzájárul, hogy az ember hamar elcsábuljon. Művészeket, írókat, költőket, filmrendezőket csavart és csavar újra ujja köré, s ez nagyon is jól van így.

Az olasz vidéki ház és környezete

Ahogy nálunk is megvan az egyes tájegységek fő jellegzetessége, úgy Olaszországban is megfigyelhető ez. Magamban három fő egységre osztottam az országot, ez a felosztás szubjektív, nincs benne „tudományos” meghatározás és lehet vele vitatkozni: Róma – számomra külön egységet képez; építészetileg, stílusban, mentalitásban egyaránt; aztán a másik nagy egység Dél-Olaszország – kevéssé ismerem, de Nápolyt látva teljesen más, mint a harmadik nagy egység, Észak-Olaszország. Az északi területet még tovább lehet bontani a Bologna-tól északra és délre eső területre. Ez a legutolsó egység, mely Toszkánát és Umbriát foglalja magába, testesíti meg számomra az olasz vidéki stílust.

We cannot display this gallery

Orvieto, Perugia, Cortona, Siena, Firenze, Prato, Pisa és még sorolhatnám, kedves városok kanyargó utcácskákkal, történelmi épültetekkel. S a települések közötti táj lenyűgöző. Szőlődombok, olajligetek, citrusfélék, örökzöld tuják, leanderek, rododendronok övezte utak amerre csak a szem ellát. Ezen a vidéken találjuk meg azokat a házakat, melyek leginkább ennek a stílusjegynek hordozói. Olaszország történelmi emlékekben gazdag vidék, a reneszánsz városok lakói leginkább a módos középosztály tagjaiból tevődtek össze, a vidéket a várost kiszolgáló földművesek „uralták”. Tanyaépületek, pinceházak, istállók, gabonatárolók egyszerű épületeit találjuk elszórtan a városok körül. A második világháború után a szegények a városokba költöztek a jobb megélhetés reményében. Házaik, melléképületeik elnéptelenedtek. Manapság a szigorú helyi építési előírásoknak köszönhetően szinte lehetetlen új épületet építeni vidéken. Ezért a zsúfolt városból kimenekülők arra kényszerülnek, hogy abból gazdálkodjanak, ami van. Így kap nemegyszer lakó funkciót egy korábbi istálló, vagy magtár. Az olaszok évszázadok óta jelen vannak a formatervezésben, élen járnak a belsőépítészetben. Így nem véletlen, hogy ezekhez a régi épületekhez is jó érzékkel nyúlnak. Szinte mindegyik házon lehet látni, hogy ott a múlt: falaiban, padlóján, nyílászáróiban. Vagy épp a bútorok, textíliák idézik meg az előző korok emlékeit. Az olasz vidéki ház szervesen kapcsolódik környezetéhez. Meglátszik ez az anyaghasználatban: kő, tégla, rusztikus vakolatok, fa mindenhol. Színeit leginkább az úgynevezett földszínek jellemzik: barna, vörös, okkersárga, ámbra, rózsaszín, de ezek mellett semleges árnyalatokat is találunk: fehéret, halványszürkét, krémszínt, melyeket leginkább akkor használnak, ha a bútorok kapnak nagyobb hangsúlyt a belsőben. Tereik letisztultak, központi helyet foglal el a konyha és az étkező, melyhez szervesen kapcsolódik a terasz. Az olaszok életük nagy részét e hármas egységben élik. Kora tavasztól késő őszig a teraszé a főszerep, ez lehet csak egy egyszerű sík terület, ahol fa lombja ad természetes árnyékot, vagy lehet pergolával fedett vagy akár a tető folytatásaként teljesen fedett. A tehetősebbek medencével is rendelkeznek, mely a teraszhoz is kapcsolódhat vagy akár a kert részeként önálló „helyszín” is lehet. Bútoraikban, textileikben és más kiegészítőikben széles palettán mozognak. A rusztikustól kezdve a tradícionális elemeken át a modern, dizájner tárgyakig mindent megtalálhatunk, egyéni ízléstől függően. Mégis, ez a sokféleség egy egységesnek tűnő képet alkot. A kevesebb néha több – elv itt is érvényesül. A földművesek puritán életvitelét mai, modern eszközökkel hozzák vissza, s így teremtenek harmóniát múlt és jelen között.

We cannot display this gallery

További szép fotók itt és itt.

chemical hard hat with face shield, 3m 9332 mask buy, whose face was used to make masks in the movie halloween, covid 19 train, fun face masks, fisher paykel simplus full face cpap mask, putting tinted face shield on helmet, why is terry on ray donovan on respirator, nivea face masks, where can buy n95 mask sausalito, scarlxrd surgical mask, aspirin mask surgical scar, what are the different materials used in face masks, snowboarding bandana face mask, welding mask 3m, coronavirus syria update, underwater breathing mask, bubble shield on open face helmet, hindu indonesian wooden face masks, north half mask respirator, where were face sheet masks invented, cpr mask face shield, amazon charcoal face mask, jager face shield glitch, what does it mean when a patient on a respirator has difficulty breathing out, how to get rid of face lines from cpap mask, korean face peel mask, should you wash face after face mask, post expressed proteases coronavirus, coronavirus disinfection service, 3m half mask 6300, covid 19 response, good 1am diy face masks, how to make face mask, hockey helmet face shield, respirator mask skins h1z1, 3 ply disposable mask manufacturer, surgical mask airborne isolation, msa respirator cartridges, is a disposable air purifying mask an effective protection device to wear in an oxygen deficient, covid 19 igg igm, coronavirus dog food, can humans transmit coronavirus to cats, pokemon skin face masks,