Diószüret

Az ősz csonthéjas gyümölcse, a dió sokak asztalán helyet kap, mivel változatos formában fogyasztható, illetve felhasználható. A dióbél egészben, megtörve, megdarálva finom ételek alkotórésze lehet, de a héját akár figurák, díszek, dekorációk készítésére is kipróbálhatjuk.

Emlékeimben még elevenen élnek nagymamám szavai, amikor látogatásunk alkalmával beszámolt a diószedésről; elmesélte, hogy a diótörés közben szokott a régi emlékein merengeni és a dióbél egy részét mindig nekünk, az unokáinak adta. A dióval együtt benne volt az ő határtalan szeretete is abban a vászontasakban. Nem véletlen gyűjtötte ő sem ezt a csonthéjas csemegét.

Lássuk, mit érdemes tudni a dióról!

A terebélyes méretű diófa (Juglans regia) a Balkán-félszigeten, Délkelet-Ázsiában egészen Kínáig őshonos. Más vidékeken telepítik ugyan, ám már sok helyen meghonosodott.

A diófának a leveleit, illetve a friss zöld héj és a levelek keverékét szoktuk terápiás célra alkalmazni, ezek tartalmazzák a hatóanyagokat: cseranyagokat, flavonoidokat és kevés illóolajat.  Fontos megemlíteni a juglon és tujon nevű hatóanyagát is, ez utóbbi miatt a diólevelelet kb. 5 perces főzéssel kell elkészíteni. Magát a levelet május és június hónapokban kell gyűjteni, de a diótermés ősszel betakarítható.

Fontos! Intenzív, naponta történő fogyasztás esetén diólevél kúrát legfeljebb 14 napig lehet tartani. Egy-két hét szünet után ismét folytatható a kúra.

A bükkszentkereszti füvesember, Gyuri bácsi esküszik a dió erejére, hatékonyságára, ő szinte minden egészségügyi problémára bátran ajánlja vagy magában, vagy teakeverék részeként. Fitoterapeutaként teljes mértékben egyetértek ezzel a véleménnyel, tapasztalattal.

A teljesség igénye nélkül néhány terület, ahol sikerrel alkalmazható a diókúra:

 

Könyvajánló

Koleszterin

A dióban magas a telítetlen omega-3 zsírsav aránya, ami serkenti a májműködést, így segít egyensúlyba hozni a kétféle koleszterin (HDL és LDL) szintjét. Már napi 25 g dió elfogyasztása elegendő!

Gyomor- és bélhurut

Vérzéscsillapító, összehúzó hatásával segítségünkre lehet aranyeres problémák, bélvérzés, emésztőrendszeri hurutosodás esetén.

Cukorbetegség

A már említett omega-3 zsírsav miatt a dió segíti a hasnyálmirigy inzulintermelését, így alkalmas cukorbetegek kiegészítő kezelésére, de a megelőzésben is nagy segítségünkre lehet. Fontos! A már kialakult cukorbetegség kezelésére a dió önmagában nem elegendő.

Klimax

Az aromás izsóppal és zsályával keverve enyhíteni tudja a klimaxos tüneteket.

Bőrproblémák

Vérzéscsillapító, bőrnyugtató, fertőtlenítő tulajdonságainak köszönhetően a dió segít megóvni a bőrt a kiszáradástól. Szépen ápolja a kiütéses, ekcémás, pattanásos, korpás bőrfelületet. Nemcsak külsőleg lehet lemosásként alkalmazni ilyen esetekben, hanem belsőleg is célszerű fogyasztani, mivel erőteljes vértisztító hatású.

Bízom benne, hogy a jövőben bátran alkalmazod a diólevelet, diót. Az ősszel beérő csonthéjas gyümölcs költőinket is megihlette. Zárásul álljon itt Nagy László Dióverés című versének egy részlete, íme:

„Áll a diófa, és érett

kincsei válnak tőle:

szellő ha bántja az ágat

buknak a földre.

Szaporább kopogás, csörgés

támad, ha jön az ember,

s bottal az ágak bogára

boldogan ráver.

Földre, fejekre, kosárba

kopog a dió-zápor,

burkos dióra a gyermek

kővel kopácsol.”

Amennyiben további kérdések merülnének fel a természetes, alternatív gyógymódokkal kapcsolatban, keress bizalommal akár személyesen is a Biotitok Gyógytékában!

TIPP! Olvasd el “A diófák tündérei” című cikkünket is!

Fotó: VIÉ Simon Orsolya