Együtt élni a tájjal

Egy sok gyermekes családi otthonba leshettünk be a festői szépségű településén, Dörgicsén. Az eredetileg nyaralónak épült parasztház későbbi kibővítésével született meg ez a vidéki otthon.  De mielőtt ennyire előreszaladnánk, érdemes pár szót magáról a településről is ejteni. Dörgicse mindössze pár kilométerre van a Balatontól, különleges fekvésének köszönhetően szőlőhegyek ölelésében fekszik.  Az évezredek óta lakott terület ma is számos emléket őriz a múltból. Nem csak épített környezete figyelemre méltóan szép, hanem a természeti környezet is, nem véletlen, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak is része.

 

A tulajdonosokat a szabadság érzése fogta meg elsősorban a helyben. A mezők, a körülölelő hegyek – Halomhegy, Szent-Balázs hegy – kisugárzása. Reggel a házuk mellett elvonuló bárányok bégetése az ébresztő, este a tücsökciripelés az altató. Szinte érezni az Árpád-kori templomromok lüktetését, mely együtt él az ott lakókkal. Eleinte mindez csak a várva-várt hétvégi kikapcsolódást jelentette a családnak, mely később mindennapi életük része lett. Az eredetileg pici, autentikus parasztház azóta tágas, kényelmes, szemet gyönyörködtető otthonná bővült. A kertben meghitt zugok, árnyas pihenőhelyek jöttek létre, ahol minden évszakban és napszakban van valami szívet melengető.

 

We cannot display this gallery

 

A tervezés igazi “családi vállalkozás” volt. A korábban épült nyaraló-parasztház bővítése nem volt egyszerű feladat. Legyen autentikus, mégis elégítse ki egy sokgyermekes nagy család tér- és kényelmi igényeit. A kettő közötti összhangot csodálatos érzékkel és szakmai tudással a férj bátyja, Gergely Antal  építészmérnök hozta létre. A kivitelezési munkálatokat is ő felügyelte a legapróbb részletekig. Bár nem egy régi ház felújítása mellett döntött a család, melynek számos oka volt,  a számukra kedves hagyományos és a környékre jellemző építészeti elemek Tóni (Gergely Antal) segítségével így is a ház meghatározó részletei lettek, ugyanakkor így nem kellett bajlódni a szuvas gerendákkal, az elvetemedett nyílászárók cseréjével. Helyettük a gyönyörű, vörösfenyő gerendákat csodálhatjuk. A vizesedő, penészes falak felújítása asztmás gyermekük miatt végképp kizárt volt, a belső légkör lehető legegészségesebb kialakítása pedig mindenkinek fontos volt. Még a festékek, pácoló anyagok kiválasztásánál is ez volt a fő szempont.

 

We cannot display this gallery

 

A mesterek kiválasztása sem volt egyszerű, azonban szinte kivétel nélkül környékbeli szakemberek munkáját őrzi a ház. Az ácsmunkát egy tapolcai mérnök- ácsmester, a cserépkályha építését egy monoszlói mester végezte, akik már sokadszor szépítették a család portáit. A gyönyörű rakott kő építmények, falak köveskáli kőművesek szakértő kezeit dicsérik. Az egyedi nyílászárók Ábrahámhegyen készültek. A konyhabútor nagyvázsonyi asztalosmester remeke. A berendezés patinás, ízléses tárgyai hosszú gyűjtőmunkával kerültek a házba. A bútorok főként régiek, felújítottak, de jól megférnek a szintén tömör fából készült újakkal. A csodás kilimek, melyek nemcsak a padlót, hanem a falakat is díszítik, Csopakon szerezhetők be. A tányérok, fali szőttesek a család erdélyi utazásának emlékei.

 

Családi okok miatt az ingatlan új gazdájára vár. Ha van olyan ismerősöd, aki hasonló házat keres a Balaton-felvidéken, oszd meg vele. Az ingatlannal kapcsolatos egyéb részletek itt tekinthetők meg.