Fehérek és minták...

Picit megkésve, de megérkezett a tél. Az igazi tél, mely számomra hófödte tájat, angyalkákat hóba „rajzoló” gyerekeket, szánkózást és korcsolyázást jelent a tó befagyott vizén. Az ég felé fordulva puha pihék lepik el arcomat és olvadnak el rögtön. Nem tudom megállni, hogy nyelvemet ne nyújtsam ki – hagyom, hogy a hó szétolvadjon a számban. A hófehér táj megnyugtat, még a kitartó mínuszok ellenére is a szabadba vágyom. Eszembe jut, gyerekként mennyire nem lehetett velünk bírni ilyenkor az iskolában – kedves tanító nénik beletörődött nyugalommal rövidítették meg óráinkat, hogy mielőbb kimehessünk a hóesésbe játszani. Vajon miért van az, hogy ez a fehér lepel olyan bolondítóan megnyugtató? A színe miatt? Vagy talán azért, mert olyan múlékony és kiszámíthatatlan? Nos, ez utóbbi kérdésemet az északi népek minden bizonnyal nem értenék, ezért azt hiszem, a fehérség lehet az oka…

 

 

Fehérek

A fehér szín minden kultúrában meghatározó, bár sok esetben mást szimbolizál. Jelen van a képzőművészetben, a vallásban, az építészetben. Az enteriőrök, kiegészítők, anyagok révén észrevétlenül jelen van a mindennapjainkban. A fehér a tökéletesség színe. Egyaránt szimbolizálja a fényt, tisztaságot, jelképe a békének, a szüzességnek, miközben kapcsolatban áll a halállal is, hiszen fehér a halotti lepel, a gyertya, melyet a temetőben gyújtunk meg, de fehérrel jelöljük a szellemeket is. Egyes kultúrákban a gyász színe, míg máshol jelképezi a gyermekáldást, vagyis a születést. A keresztény kultúrkörben a szentséghez, Istenhez tartozó szín a fehér – a feltámadás színe és egyben az öröm, vigasság hordozója. Amilyen egyszerű szín, olyan sok kép társítható hozzá.

We cannot display this gallery

… és minták

A fehér számomra olyan, mint a tökéletes alapozó a sminkben. Elfedi a hibákat és kiemeli a lényeget, hangsúlyt ad.

Kevés otthon van, ahol ne lenne legalább egy helyiség fala fehér színű, a kiegészítők között ne akadna fehér – elég csak a függönyökre gondolni. Nem véletlenül alakult ez így. Ha megnézünk egy régi parasztházat, kívül fehérre meszelt falai vannak, belül szintén. A tiszta szoba varrottasai gyönyörű fehér szövetek. Párnák, takarók és terítők, szebbnél szebb kézi szövésű vásznak, melyek a hideg téli hónapokban készültek. De nem csak itthon, más nemzeteknél is megjelenik a fehér a népi építészetben. Gondoljunk csak a görög tengerparti falvakra. Sziklás hegyoldalakon, azúrkék tengerparton vakító fehér házak kék ablakokkal! De ha a fehér enteriőröket emlegetjük, leginkább a skandináv vidéki stílus jut eszünkbe róla. Az északi népek tökéletesen tudják a fehéret a fehérrel kombinálni. Mintha sohasem unnák meg. Vagy talán azért, mert észreveszik, hogy a fehérnek is számtalan árnyalata van. Nem riadnak vissza attól, hogy a fehér csempe mellé fehérre lazúrozott padló kerüljön, vastag fehér szőnyeggel borítva a süppedős, fehér kanapé előtt. Aztán, hogy a fehéret méginkább kiemeljék (vagy fordítva?!), hozzáadnak egy pici lilát, mondjuk párna formájában, egy csipetnyi zöldet belógatott virágokból, és végül „az íze kedvéért” némi csokoládébarnát egy puha takaróba foglalva. A sok-sok fehérből barátságos, kellemes, marasztaló otthon lesz. Nyugodt, de mégis vidám.

A fehér felületek növelik a teret, ezt, gondolom mindenki tudja, vagy tapasztalta. Érdemes megfigyelni, hogy egy fehér szobába lépve min akad meg a szemünk először. Minden bizonnyal az első olyan tárgyon, vagy anyagon, felületen, amelyik színes. Ezért elegendő akár csak egyetlen karakteres színt bevinni, az lesz a szoba leghangsúlyosabb része. De játszhatunk a mintákkal is. A fehér csíkok, pöttyök, virágminták a textileken, tapétán vagy kerámián (természetesen az inverze is igaz) a fehér „árnyalatai” lesznek. Nagy kedvencem az „anyagában mintás”, vagyis amikor a felületek változtatásával érünk el különböző tónusokat. Sima, matt, selyemfényű, antikolt, áttört és még számtalan jelző, amit a fehér mellé téve újabb árnyalatot, mintát kapunk.

We cannot display this gallery

Tipp! Amilyen szép a tiszta fehér, olyan csúnya tud lenni a besárgult, foltos fehér textil, szőnyeg vagy ruha. Szerencsére, amit a régiek tudtak, az nem volt butaság, sőt! Az ecet, citrom és szóda ma is kiválóan alkalmas fehérítésre, fertőtlenítésre. A természetes mosószerekkel tökéletesen tisztán tarthatjuk otthonunkat, a citrom egyben kiváló légfrissítő is. Bővebben korábbi cikkünkben olvashattok: Nagytakarítás nagymama korából, valamint az alábbi oldalon, ahol hasznos tanácsokat találunk a tisztítószerek előállításáról:www.tutitippek.hu

A cikk fotói: Vidéki Élet, IKEA, sxc.hu