Illatok és színek a lakásban

Négy évszak: tavasz, nyár, ősz és tél. Azaz 4×3 hónap, így telik ki az év, de valahogy ez az egyenlet nem jön össze! Az igazság az, hogy a tél nekem mindig hosszabbnak tűnik. Bár November idén jól viselkedett és igazi ősz volt, nekem valójában már a téli hónapok morcos katonája. December kedves, hiszen elhozza a karácsonyt, de Január és Február évről évre zord tekintettel néz rám és nem bírok velük megbarátkozni. Március pedig sosem tudja eldönteni, hogy Áprilisra vagy inkább Februárra szeretne hasonlítani, így aztán a tél három hónapja valahogy mindig öt lesz…

Nincs mese, valahogy túl kell járni a téli katonák eszén és be kell csempészni a tavasztündéreket a mindennapokba! Friss zöldek, üde fehérek, vidám sárgák, hódító pirosak, sejtelmes lilák és álmodozó rózsaszínek pompáznak a tavasztündérek ruháin. Bódító illatuk testet, lelket erősít és elűzik a téli katonák morcos tekintetét. Varázsoljunk hát picit, vigyük a tavaszt otthonunkba, töltődjünk fel, hogy kibírjuk a tél sötét, zimankós ostromát!

Idén a rózsaszín mellett döntöttem. Fehér lakásom zöld és natúr bútorai mellé romantikus színre vágytam. És illatra! Ezért aztán egyik kedves virágboltomban kiválasztottam egy jácintot és egy huncut primulát. Sajnos krókuszt nem találtam most, de nem kell már sokáig várni, egy színes – fehér, lila, sárga – kompozíció jól fog még jönni hátvédnek!

A jácint büszke növény, erős illata miatt nem mindenki szereti. Én kedvelem édes illatát, de ha nem szeretném, hogy mások elbóduljanak tőle, nem teszem a lakás közepére, csak egy eldugottabb sarokba. A jácint a keleti kultúrákban az újjászületést szimbolizálja. Rendkívül sokféle színben pompázik. Fehér, lila és rózsaszín a nálunk legelterjedtebbek, de sárga, narancs, ciklámen színűek is vannak. A hagymás növényt magunk is hajtathatjuk. Ültessük kerti földbe úgy, hogy a hagyma fölső része maradjon ki a földből. Kezdetben tartsuk hűvös helyen, locsoljuk, földje legyen nedves, de ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl. Majd az első hajtások megjelenése után vihetjük naposabb helyre. Én már virágzó növényt szereztem be, de virágzás után fokozatosan leszárítom gumóra, majd hűvös helyen pihentetem és utána mehet a kiskertbe. Jövőre ott is illatozni fog!

A primula huncut, nincs rá jobb szó. Mikor megveszem, kedvesen virágzik az asztalon, aztán hirtelen elkezd sárgulni a levele én pedig szaladok vele egészen anyukám „növényrehabilitációs osztályáig”. Ott valahogy mindig meggyógyulnak és mikor már melegszik az idő, kikerülnek a kiskertbe. Nem adom fel, minden évben kísérletet teszek meghódításukra. Volt már fehér, sárga, bordó, mély lila és cirmos virágú is. A kiskertben késő őszig ontják virágukat és a tavaszi napsugarakkal az első bimbók is megérkeznek. A hűvösebb, világos helyet kedveli a lakásban. Óvatosan locsoljuk, nehogy túlöntözzük. Az elhervadt virágokat csippentsük le, hogy a következőnek is legyen ereje kifejlődni. Ha módunk van rá, ültessük ki, éveken át virít majd.

Édesanyám kedves szomszédasszonyának vannak a legszebb krókuszai. Minden évben megcsodálom őket. Kedvesek, karcsúak, színük az elegáns fehértől a cirmos sárgáig vagy liláig sokféle lehet. Évek óta veszek kis cserépbe ültetve. Így csoportosan a legszebbek. A krókusz évelő növény a jácinthoz és a primulához hasonlóan. Virágzás után leszárítom, hagymáit papírba csomagolva hűvös helyre teszem, majd nyár végén, kora ősszel kiültetem a kiskertbe. Valószínűleg itt rontom el…ugyanis a Főkertész Úr – Csínos Boldizsár, a bolond magyar vizsla kutyánk fantasztikus szimatával mindig megtalálja és kibányássza az összes hagymát. Hmm, hátha idén előbújnak a tavalyiak! Biztonság kedvéért beszerzek majd idén is egy kis cseréppel!

We cannot display this gallery

Tudtad? A krókusz sziklakertbe is ültethető de igazán szép látványt akkor mutat, ha szőnyegszerűen ültetjük el. A krókusznak van ősszel virító fajtája is, a kerti sáfrány, mely októberben virágzik.