Komposztkas, avagy veteményezz és komposztálj egy helyen!

A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik, ami lassan, de biztosan meghódítja a környezettudatos polgárok szívét. Természetesen mi sem tudjuk kihagyni a kerti szezon indulásakor, sőt ki is fogjuk próbálni, amennyiben sikerül hozzá alapanyagot szerezni. De hogy ne csigázzuk tovább a kíváncsiságát azon kedves Olvasóinknak, akik még nem hallottak e fura szerzetről, mely egyben veteményes és komposztáló is, jöjjön egy rövid bemutatás, majd képzeletben el is készítjük rögtön komposztáló kasunkat.

A komposztáló kas “prototípusa” a gömörszőlősi oktatóközpont biogazdaságában készült. A kasfonással készülő építményt, mely komposztálásra és kerti veteményes készítésére is alkalmas, elsősorban olyan helyekre ajánljuk, ahol szempont a helytakarékosság, vagy nem jó minőségű a föld. Akárcsak nálunk, ezért is fűzök nagy reményeket a kashoz.

A belül elhelyezkedő komposztáló magassága egy méter, a körülötte elterülő veteményesé pedig 40 centiméter. Működése egyszerűen nagyszerű. A gravitáció segítségével a komposztálóból a tápanyagok szétáramlanak a veteményes földjében folyamatos tápanyag utánpótlást biztosítva a növényeinknek, melyek bőséges terméssel hálálják meg gondoskodásunkat.

A komposztáló kasunkat helyezzük napos, lehetőleg szélvédett helyre. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy átmérője kb. 2 méter lesz. A kasba érdemes elsősorban olyan növényeket ültetni, melyek viszonylag sok tápanyagot igényelnek. A tapasztalatok szerint remekül érzi benne magát az eper, a paradicsom, a karalábé, saláták és hagymafélék. Természetesen fűszernövényekkel is benépesíthetjük újdonsült veteményesünket, azonban többségük igénytelen, ezért a rosszabb minőségű földben is megélnek, ültethetjük őket a kas mellé is.

Hogyan készül?

Hozzávalók: oszlopnak kb. 8 darab 1,2 méter és 20 darab fél méter magas fűzfaág. Hosszú fűzfavesszők (kb. 1,5 – 2 méteres) a kasfonáshoz. Más erre a célra alkalmas vesszőt is használhatunk. A veteményes rész feltöltéséhez termőföld és ha van, már kész komposzt.

Mielőtt hozzá kezdenél, készítsd össze a szükséges szerszámokat: balta, metszőolló, ágvágó, kalapács, zsinór, mérőszalag.

Kezdődhet a munka! Először a komposztáló rész felállításával kell kezdeni. Alakítsunk ki az oszlopnak szánt fűzfaágakból és 60-80 centiméter átmérőjű kört. Ha nagyon sok komposztunk fog keletkezni várhatóan, akkor kicsit nagyobbra készítsük. A cölöpök beverése után következik a kasfonás. Ha készen vagyunk a belső körrel, verjük le a külső kör cölöpjeit és jöhet itt is a fonás. Célszerű 50-60 centméter szélesre tervezni az ágyást, így még kényelmesen el tudjuk érni a komposztálót. Az ágyás minimum 30 centimétermagas legyen, hogy a talajréteg vastagsága megfeleljen veteményeinknek, a képeken szereplő kasnál ez 40 centiméter.

Még több információ, részletes útmutató a kasfonásról  itt!

Légy még tudatosabb!

Mitől annyira környezetbarát megoldás a komposztáló kas? Többek között azért, mert a növényi hulladék komposztálásával harmadával kevesebb hulladék landol a szemetesben. A helyben megtermelt élelmiszer nem csak finom és biztonságos, hanem a legkevesebb környezetszennyezéssel is jár (például nem utazik). Ha esővízzel locsolunk, nem csak a palántáinknak teszünk jót, hanem a vízkészleteinknek is és még spórolunk is.

Képek: www.hulladekboltermek.hu

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Vesszőfonás

Komposztálni jó